Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιδίκασε βαριές ποινές στους Σμπώκο, Κάντα και Λεονταρίτη στην υπόθεση με τις μίζες από τα συστήματα τηλεπικοινωνιών «Ερμής», επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Οι ποινές φθάνουν την ισόβια κάθειρξη για τον Γιάννη Σμπώκο.
Το δικαστήριο, μετά από πολύμηνη διαδικασία, κήρυξε σήμερα ενόχους για βαριές κατηγορίες τον Γιάννη Σμπώκο, που ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών για παράνομες αμοιβές που έλαβε μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο από τα υποβρύχια και τα TORM1, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Νίκο Λεονταρίτη.
Στον κ. Σμπώκο, επί σειρά ετών στενότατο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ενώ στους δύο συγκατηγορουμένους του δέχθηκε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Επιπλέον, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτά τα αιτήματα των Αντώνη Κάντα και Νίκου Λεονταρίτη, πρώην στελεχών της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου ‘Αμυνας, περί αναστολής στην έκτιση της πρόσκαιρης κάθειρξης που τους επέβαλε για την υπόθεση της προμήθειας του στρατού με το σύστημα ΕΡΜΗΣ 2.
Αντίθετα, απορρίφθηκε ως μη νόμιμο το αίτημα του Γιάννη Σμπώκου που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση.
Οι δικαστές με την αναστολή στους Κάντα και Λεονταρίτη, τους επέβαλαν τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα, τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.
Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε 10ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους.
Υπενθυμίζεται πως με την απόφαση του για την προμήθεια του συστήματος ΕΡΜΗΣ το 1999, το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Γιάννη Σμπώκο , σε 25ετή κάθειρξη στον Αντώνη Κάντα και σε 20ετή κάθειρξη τον Νίκο Λεονταρίτη.
Η σύμβαση για το επίμαχο σύστημα ήταν η πρώτη υπόθεση για την οποία είχε κατηγορηθεί ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Κάντας, καθώς είχε βρεθεί σε λογαριασμό του το ποσόν των 500.000 ευρώ το οποίο κατά την δικογραφία σχετίζεται με το πρόγραμμα «Ερμής 2», που αφορούσε επέκταση τηλεπικοινωνιακού προγράμματος του στρατού που είχε ανατεθεί στη Siemens.
Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επιπλέον με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενος άλλος ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ο οποίος έχει αποβιώσει.
Για την προμήθεια του επίμαχου συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού, φέρεται να έχει τελέσει απιστία, κατά το κατηγορητήριο, και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αδίκημα ωστόσο που έχει παραγραφεί για τον πρώην υπουργό καθώς δεν ασκήθηκε δίωξη από τη Βουλή.
Ο Α. Κάντας , πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, έχει ομολογήσει ότι δωροδοκήθηκε για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, ενώ ο άλλοτε προϊστάμενος του, διευθυντής Εξοπλισμών Γ. Σμπώκος αρνείται την κατηγορία.