ΥΠΕΘΑ: Για τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ δεν υπάρχουν ισοδύναμα;

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Απλήρωτοι παραμένουν για πέντε μήνες οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, παρά τα αναγνωρισμένα χρέη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς την εταιρία για προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί από το 2002!

Δυστυχώς αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει υποσχέσεις από τον υπουργό ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα από τους εξοπλισμούς ως ισοδύναμα για να μην παγώσουν οι μισθολογικές προαγωγές των στρατιωτικών τα επόμενα δυο χρόνια.

Κι εδώ συμβαίνει ένα πολύ περίεργο πράγμα: Γιατί τα κονδύλια των εξοπλισμών δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη του ΥΠΕΘΑ ώστε να μην μείνουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ στο δρόμο;

Με ποια λογική τα χρήματα των εξοπλισμών θέλει να τα διαθέσει ο υπουργός μόνο στους στρατιωτικούς; Τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν έχουν επιβαρύνει την τσέπη όλων των Ελλήνων;

Η λογική αυτή κινδυνεύει να κάνει τους στρατιωτικούς δακτυλοδεικτούμενους ως υπέρμετρα ευνοούμενους από την Πολιτεία, την ώρα που άλλοι χάνουν τις δουλειές τους.

Εδώ λοιπόν έχουμε το εξής παράλογο: Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει παραλάβει και χρησιμοποιεί από το 2002 οχήματα τα οποία δεν έχει πληρώσει.

Το διοικητικό εφετείο Αθηνών εκδίκασε υπέρ της ΕΛΒΟ 7,2 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2016, οφειλή του ΥΠΕΘΑ προς την ΕΛΒΟ.

Αυτά τα χρήματα τα υπουργεία Οικονομικών και ΆΜυνας διαβεβαίωναν τον Φεβρουάριο του 2016 ότι θα αποδεσμεύονταν άμεσα ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πέντε μήνες.

Η ΕΛΒΟ από τις 30 Ιανουαρίου 2014 έχει τεθεί μετά από αίτηση του υπουργείου Οικονομικών σε ειδική εκκαθάριση. Τα δυο προγράμματα από τις εισπράξεις των οποίων θα πληρώνονταν οι εργαζόμενοι έχουν ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Αυτό περιγράφεται σε επιστολή των εργαζομένων προς τα αρμόδια υπουργεία.

Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για όλα τα ειδικά μισθολόγια και ψήφισε το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών για δυο χρόνια ο κ. Καμμένος ανέφερε τους κωδικούς από τους οποίους θα πληρωθούν την μισθολογική ωρίμανση οι ένστολοι του υπουργείου Άμυνας.

«Τα 27,3 εκατ. ευρώ του 2017 και τα 27,3 εκατ. ευρώ του 2018 θα εξασφαλιστούν στο σύνολο τους από τον κωδικό 6.900» που αφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα που δεν συνεχίζονται για πολλούς λόγους.

Αφού έχει καταφέρει να βρει τα χρήματα, γιατί δεν αποπληρώνει τα χρέη ώστε να μην μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ;