Πρωτοβουλία Καμμένου για αποστρατείες με τον παλαιό ασφαλιστικό νόμο

 Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Σε ισχύ τίθεται από άυριο ο νέος ασφαλιστικός νόμος και για τους στρατιωτικούς, μετά την λήξη της παράτασης που είχαν λάβει προκειμένου να αποστρατευθούν μέχρι την 1η Ιουλίου όσοι είχαν κριθεί στις πρόσφατες κρίσεις.

Αναλυτικότερα, για όσους έχει ήδη κριθεί η αίτηση συνταξιοδότησής τους πριν την ημέρα ψήφισης του νέου νόμου και θεωρούνται επομένως ήδη εν αποστρατεία, εφόσον έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ διαγραφής τους, υπάγονται ούτως ή άλλως στο παλαιό συνταξιοδοτικό καθεστώς. Για όσους εξ αυτών δεν έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ διαγραφής τους, εφόσον αυτό δημοσιευθεί μέχρι την 1η Ιουλίου, υπάγονται επίσης στο παλαιό συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νέου νόμου, ήτοι από Δευτέρα 9 Μαΐου και μετά, είναι προφανές ότι θα ισχύσει για αυτούς το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Αυτή η μερίδα μάλιστα στελεχών είναι και η πιο πολυπληθής καθώς έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν πρόλαβε όμως να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν την ψήφιση του νέου νόμου.

Τα τελευταία 24ωρα ο Σύνδεσμος Εν ενεργεία Στελεχών Αεροπορίας είχε απευθύνει επιστολή στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητώντας Να δοθεί παράταση για αποστρατείες με το παλαιό ασφαλιστικό καθεστώς.

Σήμερα το μεσημέρι, κυριολεκτικά στο παρά πέντε το γραφέιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας απάντησε στην επιστολή αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει ήδη πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου για το θέμα.

Συγκεκριμένα, το γραφείου του ΥΕΘΑ απάντησε:

Σας γνωρίζουμε οτι το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει ήδη μεριμνήσει προ και μετά την ψήφιση-δημοσίευση του Νόμου 4387/2016(ΦΕΚ Ά 85/12-5-2016) ώστε να διευθετηθούν θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του και αφορούν το προσωπικό του προς αποφυγή δυσλειτουργιών και αδικιών.
Ειδικότερα δε για το θέμα που θίγετε, ήδη σε ανύποπτο χρόνο, με το Φ.846/22/130681/Σ.1118/21-4-2016/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ είχαμε προτείνει για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να θεωρηθεί ως ημερομηνία αποχώρησης η ημερομηνία πρωτοκόλλησης της σχετικής αίτησης αποστρατείας ή η ημερομηνία της Απόφασης αποστρατείας του οικείου Συμβουλίου.
Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας, έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται συναντήσεις των αρμοδίων στελεχών του με το Υπουργείο Εργασίας για τα θέματα που έχουν προκύψει, μεταξύ των οποίων και αυτό που αναφέρεστε, με σκοπό την επίλυσή τους είτε με ερμηνευτική εγκύκλιο είτε ακόμη και με νομοθετική πρωτοβουλία του αρμοδίου Υπουργείου.

Δντης ΣΓ ΥΕΘΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΝΣΑ τονίζει σχετικά:

Η συγκεκριμένη απάντηση δίνει αισιοδοξία και προοπτική, αφού ο κύριος ΥΕΘΑ με το Φ.846/22/130681/Σ.1118/21-4-2016/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, αφουγκράζεται την επιθυμία των στρατιωτικών, έχοντας προτείνει να θεωρείται ως ημερομηνία αποχώρησης η ημερομηνία πρωτοκόλλησης της σχετικής αίτησης αποστρατείας ή η ημερομηνία της Απόφασης αποστρατείας του οικείου Συμβουλίου – πρόταση η οποία ταυτίζεται απόλυτα με την ‘’εναλλακτική πρόταση ‘’ του ΣΕΕΝΣΑ.

Αναμένοντας με ανυπομονησία το αποτέλεσμα και παρακολουθώντας ως Δ.Σ. ΣΕΕΝΣΑ αγόγγυστα τις εξελίξεις, ευελπιστούμε στην επίλυσή του συγκεκριμένου θέματος, είτε με ερμηνευτική εγκύκλιο είτε ακόμη και με νομοθετική πρωτοβουλία του αρμοδίου Υπουργείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση του Διευθυντή του Σ.Γ. ΥΕΘΑ, η οποία σας κοινοποιείται παρακάτω.

Το θέμα είναι πέραν της ανταλλαγής επιστολών, να δούμε να γίνεται και κάτι στην πράξη. Το πρώτο βήμα ωστόσο είναι σημαντικό. Αναμένουμε!