Βίτσας: H προάσπιση της πατρίδας είναι υπέρτατο καθήκον

Πρώτη Δημοσίευση – 2017-06-18 16:00:35
Τελευταία Ενημέρωση – 2017-06-18 23:30:35


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, παρευρέθηκε εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις μνήμης πεσόντων αεροπορίας στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, τόνισε:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για ‘μενα να βρίσκομαι εδώ στον τόπο καταγωγής μου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις εκδηλώσεις μνήμης πεσόντων αεροπόρων με γενέθλιο τόπο την περιοχή μας.

Η περιοχή μας, ο τόπος μας έχει μια ξεχωριστή ομορφιά. Είναι η άγρια ομορφιά του βουνού, των λαγκαδιών και η ηρεμία της λίμνης. Οποιος τον επισκεφθεί, έστω και μια φορά, δεν τον ξεχνά ποτέ. Πολύ περισσότερο όσοι έχουν δεσμούς αίματος με αυτό τον τόπο. Είναι τόπος σκληρός, δύσκολος, φτωχός και πολλές φορές ξεχασμένος από την ίδα την Πολιτεία. Αυτός όμως ο τόπος, ποτέ δεν λησμόνησε να συμμετέχει στη διαμόρφωση της ιστορίας της Ελλάδας. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα τα παιδιά του, σκληραγωγημένα από τις δυσκολίες, με πάθος δηλώνουν παρών στην ιστορική στιγμή και οι πράξεις τους καταγράφονται στην ιστορική μνήμη.

Γι΄αυτό και είναι υποχρέωσή μας να τους τιμούμε και να μαθαίνουμε. Να μαθαίνουμε πως η ελευθερία είναι πρώτη αξία. Να μαθαίνουμε πως η προάσπιση της πατρίδας είναι υπέρτατο καθήκον. Να μαθαίνουμε πως οι εμφύλιοι σπαραγμοί είναι γεγονότα προς αποφυγή και όχι υπόδειγμα για νέες διαιρέσεις. Αυτή η υπόμνηση είναι πολύ σημαντική στις στροφές της ιστρορίας της χώρας μας.

Μια τέτοια στροφή ζούμε και σήμερα. Και έχει ιδιαίτερη σημασία να κινητοποιήσουμε από κοινού τις δημιουργικές μας δυνάμεις και ενωμένοι να επιδιώξουμε την ανάταξη της πατρίδας, την έξοδο από την επιτροπεία, την κοινωνική πρόοδο. Σε τούτη τη δύσκολη στιγμή, σε μια ταραγμένη περίοδο και σε μια ασταθή περιοχή, να κάνουμε την Ελλάδα μας σημείο σταθερότητας και πόλο ειρήνης για την Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ειδικά το παράδειγμα του Νίκου Σιαλμά και του Κώστα Κοντογιώργου για να τονίσω δύο πράγματα:

Είμαστε ένας ειρηνικός λαός, ποτέ δεν διεκδικήσαμε τίποτε πέραν της ελευθερίας μας. Είμαστε συγχρόνως ένας πονεμένος και αποφασισμένος λαός. Ένας λαός που γνωρίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχική του ακεραιότητα στη γη, τη θάλασσα και τον αέρα. Η ιστορία μας, μας έχει διδάξει πως πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρήνη και συγχρόνως να είμαστα πάντα έτοιμοι. Και αυτό κάνουμε, με λαϊκό φρόνημα υψηλό και Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές, εκπαιδευμένες και με σύγχρονο εξοπλισμό. Και η ιστορία πρέπει να διδάσκει φίλους και εχθρούς, πως όποιος μας υποτίμησε το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι πως την ώρα που όλοι εμείς ασχολούμαστε με τις ειρηνικές μας εργασίες ή ακόμα και τις ειρηνικές μας και δημοκρατικές συγκρούσεις, υπάρχουν άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, τα δικά μας παιδιά, που έχουν καθήκον την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Και εκτελούν αυτό το καθήκον με αφοσίωση και ορισμένες φορές με αντάλλαγμα την ίδια τη ζωή τους. Μη το ξεχνάμε, μην τους ξεχνάμε.

Αγαπητοί και αγαπητές,
Με την παρουσία μας σήμερα εδώ, δίνουμε την δική μας υπόσχεση και συγχρόνως μετατρέπουμε την μνήμη σε ηθική δέσμευση. Για την πατρίδα, την ελευθερία, την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».