Το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποφάσεις βόμβα αλλάζει τα πάντα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Επί της ουσίας καταργεί τα όποια “προνόμια” των πολύτεκνων. Το θέμα αφορά ασφαλώς και πολύτεκνες οικογένειες στρατιωτικών.
Τι έχει συμβεί
Η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τρεις αποφάσεις της έκρινε αντισυνταγματικά τα προνόμια που παρέχει η Πολιτεία στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών για να εισάγονται προνομιακά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ) μέσα από τις Πανελλήνιες. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 – 988/2014) οι οποίες είχαν δύο διαφορετικές συνθέσεις έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.
Οι δικαστές, κατά πλειοψηφία, έκριναν ότι τα προνόμια αυτά υπέρ των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, είναι ευθέως αντίθετα στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Σύμφωνα με τις δυο αυτές συνταγματικές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές, ενώ τα επίμαχα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψηφίων τους. Τέλος, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι τα προνόμια αυτά των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών, δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρα δημογραφικής πολιτικής.
Τι είπε ο Αρβανιτόπουλος
Στήριξη για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους με νομοθετική παρέμβαση προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματικά τα προνόμια για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να στηριχθούν οι πολύτεκνοι προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικά τα προνόμια αυτής της κοινωνικής κατηγορίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Αρβανιτόπουλος.