Πρόκληση, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, όσα ελέχθησαν για το Νίκο Μπελογιάννη. «Ο Νίκος Μπελογιάννης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αγωνιστής του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, άνθρωπος που δολοφονήθηκε το 1952 δια παρανόμου εκτελέσεως, ζει. Ζει και όχι μόνο ζει αλλά φοβίζει. Φοβίζει αυτός ο ήρωας κάθε δημοκράτη ανθρώπου, κάθε αριστερού ανθρώπου, κάθε ανθρώπου που έχει παλέψει για την ελευθερία. Φοβίζει εκείνους που στο μυαλό τους έχουν τις διαδικασίες της καταπίεσης, της δουλείας, τις διαδικασίες του αυταρχισμού και φοβίζει τους φασίστες και τους ναζιστές», είπε ο Δημήτρης Βίτσας.
Αναφερόμενος στην πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι το χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι ζήτημα νομικό, δεν είναι μόνο ζήτημα ποινικό και απόδοσης ευθυνών, αλλά ζήτημα βαθιά πολιτικό που συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, ο λαός μας αποφάσισε το 2015, με τον τρόπο που είχε συγκροτηθεί αυτό το σύστημα σε όλα τα επίπεδα. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολιτική βούληση και η πολιτική βούληση αυτή να γίνει ένα νομικό οπλοστάσιο», είπε ο Δημήτρης Βίτσας. «Το σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής είχε μεταλλάξει λειτουργίες του κράτους, ώστε να εξυπηρετούν την διαφθορά και την διαπλοκή και να προσφέρει ταυτόχρονα προστασία και ασυλία», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ, που είπε ότι χρειάζονται πολλές αλλαγές, ώστε η λειτουργία του κράτους να είναι διαφανής και κρυστάλλινη.
«Γύρω από αυτά που αφορούσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα πάντοτε υπήρχαν σκιές, άλλοτε μεγάλες και άλλοτε μικρές», είπε ο Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν τον χώρο της εθνικής ασφάλειας ως χώρο απόκρυψης των ανομιών τους. Είπε ακόμη ότι από τη διαδικασία της κάθαρσης η Άμυνα θα βγει κερδισμένη, θυμίζοντας στο σημείο αυτό παλαιότερες δηλώσεις του Πάνου Μπεγλίτη ότι γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες και ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες.
Ειδικά για την πρόταση της προανακριτικής, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι μιλάμε για μια 8ετία, την 8ετία 1996 – 2004, της οποίας προηγήθηκαν τα Ίμια. Ο Δημ. Βίτσας επικαλέστηκε την φράση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι «διαπιστώθηκε έλλειψη δυνάμεως». «Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το μεγάλο πάρτι», είπε ο ΑΝΥΕΘΑ και ανέφερε ότι από εκείνη την 8ετία έχουμε ότι σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και η πολιτική ηγεσία και διάφοροι αξιωματικοί εκείνης της εποχής, τώρα κάνουν αιτήσεις αποφυλάκισης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ