Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας βρέθηκε καλεσμένος σήμερα το πρωί στην εκπομπή Live U του τηλεοπτικού σταθμού Star με την Πόπη Τσαπανίδου και μεταξύ άλλων είπε:
«Δεν έχουμε κάποια επιπλέον υποχρέωση να εκπληρώσουμε. Έχουμε ήδη 30.000 θέσεις φιλοξενίας και μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουμε 50.000 θέσεις φιλοξενίας, αρχής γενομένης από σήμερα για τις 1.000. Από την άποψη του συντονισμού, τα πράγματα επιταχύνονται. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμφωνηθούν από όλους οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και να υπάρξει εφαρμογή τους και τρόπος εφαρμογής αντίστοιχος με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτό που εμείς δουλεύουμε, και δεν μπορούμε να μείνουμε σε ελπίδες μόνο, είναι πρώτο να απλοποιηθούν, να γίνουν γρήγορες οι διαδικασίες μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρώπης, δεύτερο να υπάρχει διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία και να υπάρχει μετεγκατάσταση από την Τουρκία και το τρίτο να διαχειριστούμε εσωτερικά το ζήτημα των προσφυγικών ροών.
Αυτή τη στιγμή, σήμερα στις 8 το πρωί στην Ελλάδα υπήρχαν 42.214 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες μπήκαν 864. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια μείωση των προσφυγικών ροών. Υπήρξε ένα μεγάλο πρόβλημα τις δύο τελευταίες μέρες, κάπως περίεργο, την Τρίτη είχαμε 770 νεοεισελθόντες και την Τετάρτη μόνο στη Χίο περίπου 1.600. Αυτό το αποκαλώ περίεργο γιατί ο καιρός δεν άλλαξε ιδιαίτερα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι περισσότερο πρέπει να στρέψουμε τη ματιά μας στους διακινητές, οι οποίοι διαμορφώνουν μια κατάσταση και τρέχουν να προλάβουν. Έχουν συλληφθεί 68 από αυτούς από τις αρχές του χρόνου από την Αστυνομία στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πουλάνε ψεύτικη ελπίδα σε ανθρώπους.
Πρέπει αυτούς τους ανθρώπους με όλους τους τρόπους να τους πείσουμε, χωρίς καμία βία, ότι υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία θα τους φιλοξενήσουν, έως ότου ολοκληρωθεί μια πρώτη φάση και να αρχίσει μια διαδικασία, πιο σταθερή, για το ποιοί θα φύγουν στο εξωτερικό, ποιοι θα επιστρέψουν στην Τουρκία και ποιοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Δεν είναι μια υπόθεση, όπως θεωρούν μερικοί, κάποιων ημερών ή κάποιων εβδομάδων.
Αυτό που κάνουμε είναι να τους πληροφορούμε ποια είναι η κατάσταση στα σύνορα. Να τους πληροφορούμε για το τι είδους κέντρα φιλοξενίας υπάρχουν και ποιες δυνατότητες έχουν μέσα από τις πολιτικές αποφάσεις να φύγουν προς τη χώρα που θέλουν, γιατί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Το κάνουμε ήδη.
Δεν υπάρχει στο σχεδιασμό μας αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης. Το 50% είναι παιδιά. Στον Πειραιά αυτό που κάνουμε, αυτή τη στιγμή, είναι να τους προετοιμάζουμε. Περίπου 1.300 από αυτούς, ελπίζουμε ότι θα μετεγκατασταθούν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας.
Στην Ειδομένη και στον Πειραιά την επόμενη εβδομάδα θα έχει πλήρως ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αυτή είναι η εκτίμηση και του κυρίου Τόσκα, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή να μειωθεί ο αριθμός κατά 60%.
Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε κέντρα φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, στα Γιάννενα – ευχαριστώ τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες – στην Πρέβεζα, όπου βεβαίως δεν θα πάνε όλοι οι άνθρωποι εκεί αλλά θα πάει ένας συγκεκριμένος αριθμός.
Συγχρόνως ενεργοποιείται και το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για φιλοξενία σε ξενοδοχεία και σε σπίτια περίπου 20.000 ανθρώπων. Αυτό το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα υπάρχει μια επιδότηση ενοικίου που θα πληρώνει η Ύπατη Αρμοστεία από τα χρήματα που της έχουν διατεθεί και μάλιστα τα προπληρώνει για ένα χρόνο. Εκεί θα μένουν οικογένειες, κατά κύριο λόγο, που πρόκειται να μετεγκατασταθούν, στη βάση της συμφωνίας για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες.
Με τα σημερινά δεδομένα στη χώρα μας, σε βάθος χρόνου, υπολογίζουμε ότι θα μείνουν 20.000. Αυτό έχει να κάνει και με τις ροές γιατί κεντρικό ζήτημα είναι η διακοπή των ροών. Λέμε 42.000, που είναι σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι και κανένας τρομακτικός αριθμός. Θυμηθείτε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί μετανάστες της δεκαετία του ’90 πολύ περισσότερους. Σίγουρα ήταν άλλο το οικονομικό περιβάλλον . Αυτό πρέπει να το σκεφτούν οι χώρες του Βίζεγκραντ ή οι βορειότερες χώρες, που εκείνο τον καιρό πολίτες τους μετανάστευαν προς την Ελλάδα για να έχουν μια καλύτερη ζωή.
Δουλεύουμε για αυτή τη συμφωνία και είναι μια συμφωνία την οποία μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Συγχρόνως, βεβαίως, ας το ονομάσω έτσι, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για ένα προσφυγικό «Ξενοκράτη», ο οποίος θα δομηθεί και πολιτικά και νομοθετικά και πρακτικά. Η λύση πάντως του προβλήματος είναι στη Συρία στη Μέση Ανατολή.