Τελευταία Ενημέρωση – 2017-03-16 01:20:02
«Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, άλλωστε για αυτό λέγεται και ατύχημα, για αυτό παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε αυτό να μειωθεί στο ελάχιστα δυνατό» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 στον Ρ/Σ real fm και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη.
Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών τονίζοντας οτι »Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε μια πολιτική, που την έχουμε ορίσει ο Πάνος Καμμένος, εγώ και η στρατιωτική ηγεσία. Επικεντρωνόμαστε σε τρία πράγματα: συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στοχευμένες αγορές» Μεταξύ άλλων μίλησε για τη συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά και την ένταση μεταξύ Τουρκίας – Ολλανδίας.
Διαβάστε τι ειπε ο ΑΝΥΕΘΑ
Για τις ολλανδικές εκλογές και τις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τη συμφωνία για το προσφυγικό:
Τα θέματα αυτά, μιλάω για την ολλανδοτουρκική κρίση, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η πολιτική δεν γίνεται δήλωση τη δήλωση, βράδυ πρωί. Πρέπει να παρακολουθεί κανένας τα γεγονότα με μια νηφαλιότητα. Σήμερα τελειώνει μια εκλογική διαδικασία στην Ολλανδία, θα δούμε αύριο και το επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι αυτή η κρίση έχει και το στοιχείο το εκλογικό αλλά και το δημοψηφισματικό, γιατί ο καθένας λέει πράγματα για να τονώσει το ακροατήριο του στο εσωτερικό της χώρας του. Βεβαίως, από την πλευρά της ηγεσίας της Τουρκίας έχουν ειπωθεί πράγματα που δημιουργούν ένταση.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, εγώ έχω πει ότι η διαχείρισή του είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται κανένας να το χρησιμοποιεί ως όπλο. Με αυτή την έννοια, λέω, ότι εντάσσεται στο πεδίο της ρητορικής έντασης. Έχοντας στοιχεία, όλες αυτές τις μέρες ή τους μήνες, δεν έχουμε εισροές προσφύγων και μεταναστών στη χώρα από τη μεριά της Τουρκίας. Οπότε, με αυτή την έννοια, ναι προσέχω, όχι δεν φοβάμαι.
Σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρέπει να ξέρετε ότι προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Αυτή είναι η αποστολή που μας έχει αναθέσει το Σύνταγμα και οι ελληνικός λαός.
Σε ερώτηση αν υπάρχει προετοιμασία για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο:
Εμείς προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Εγώ λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο (θερμό επεισόδιο), περισσότερο κανείς πρέπει να φοβάται ή να ανησυχεί για την περίπτωση ενός ατυχήματος. Άρα αυτό που θα πρέπει να κάνει, σε επίπεδο διπλωματίας ή σε επίπεδο προετοιμασίας, είναι να παίρνει τα μέτρα του, ώστε να μειώσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες. Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, άλλωστε για αυτό λέγεται και ατύχημα, για αυτό παίρνουμε τα μέτρα μας, ώστε αυτό να μειωθεί στο ελάχιστα δυνατό. Αυτό σημαίνει, ότι από τη μια πλευρά, πολιτικά και σε διεθνές επίπεδο, λειτουργούμε προετοιμάζοντας και ενημερώνοντας τις σύμμαχες χώρες αλλά μιλώντας και με την αντίπερα πλευρά. Δεύτερον, υπάρχουν σαφείς οδηγίες στα δικά μας παιδιά στις Ένοπλες Δυνάμεις για το πώς θα αντιδρούν και νομίζω ότι αντιδρούν μέχρι τώρα τέλεια.
Σε ερώτηση αν συμφωνεί με ρητορική του ΥΕΘΑ απέναντι στην Άγκυρα:
Τα πράγματα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λειτουργούν άψογα, η δε συνεργασία μας με τον Υπουργό είναι από τις καλύτερες συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν, το ίδιο και με τη στρατιωτική ηγεσία. Αυτό είναι το βασικό. Μπορεί να υπάρχει μια διαφορά στιλ, στον τρόπο που εκφράζεται ο καθένας. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι, σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να στέλνουμε μηνύματα νηφαλιότητας, ψυχραιμίας αλλά και αποφασιστικότητας. Νομίζω ότι με τον δικό του τον τρόπο ο Υπουργός το κάνει πολύ καλά.
Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με τα όσα είπε ο Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτρέψει η Ελλάδα σε Τούρκους αξιωματούχους, αν το ζητήσουν, να κάνουν στην Ελλάδα προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα:
Ο Γιώργος νομίζω ότι απάντησε. Όλα αυτά τα πράγματα αυτού του είδους οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι ολόπλευρες σχέσεις, γίνονται κάτω από ορισμένες συνθήκες ή μετά από κάποια συνεννόηση. Να μην εκπλαγείτε αν στο μέλλον κάποιος Τούρκος αξιωματούχος πάει στην Ολλανδία και κάνει μια ομιλία, εγώ δεν θα εκπλαγώ πάντως, γιατί μερικά πράγματα ορίζονται από τον χρόνο και τον τόπο. Για αυτό λέω ότι αυτού του είδους η ρητορική έντασης, δεν κατανοεί την ουσία, ότι κάτι αφήνει τελικά στους ίδιους τους λαούς.
Στη Θράκη υπάρχουν Έλληνες πολίτες. Οπότε, προεκλογικού χαρακτήρα διαδικασίες, νομίζω ότι δεν μπορούν να γίνουν, δεν έχουν ένα αντικείμενο. Από την άλλη μεριά, μπορεί κάποιος Τούρκος αξιωματούχος να περιοδεύσει μετά από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, αφού το ζητήσει και αφού η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει σκόπιμο. Αυτό έχει γίνει και μπορεί να ξαναγίνει. Αυτά τα πράγματα γίνονται με συμφωνίες και συζητήσεις και αφού η φιλοξενούσα χώρα το δέχεται.
Για το αν υπάρχουν χρήματα για νέα εξοπλιστικά προγράμματα:
Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε μια πολιτική, που την έχουμε ορίσει ο Πάνος Καμμένος, εγώ και η στρατιωτική ηγεσία. Επικεντρωνόμαστε σε τρία πράγματα: συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στοχευμένες αγορές. Όλα αυτά με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια. Διαβάζω κι εγώ τώρα ή ακούω για ένα χορό δισεκατομμυρίων. Δεν υπάρχει αυτός ο χορός. Είναι μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια, μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια και αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι, κατά κύριο λόγο, να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες που έχει η Πολεμική μας Αεροπορία, πάλι μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια και πάντοτε είμαστε ευαίσθητοι να μαθαίνουμε τι γίνεται στον κόσμο. Ας μην ανησυχεί, όμως, κανένας, ούτε για τη θωράκισή μας, ούτε και για το γεγονός ότι θα αρχίσουμε κάποιο κυνήγι εξοπλισμών με την Άγκυρα.