Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στο ρ/φ σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο:
Είναι σημαντικό το γεγονός της συνάντησης του μέσα σε ένα χρόνο με δύο Αμερικανούς προέδρους αλλά και με προέδρους από άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο και ξεπερνάει όλες τις διαδικασίες και τα εμπόδια της κρίσης. Συγχρόνως μπαίνει σε μια λογική, όπου θα αλλάξουμε όχι μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πια πηγή ειδήσεων που προκαλούν προβληματισμό αλλά είναι πηγή καλών ειδήσεων, ειδήσεων δηλαδή ότι ξεπερνάμε τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά ξεπερνάμε και τις αιτίες που δημιούργησαν την έντονη κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Για το κλίμα που εισέπραξε ο ίδιος τις μέρες αυτές κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ:
Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού και για τους δικούς τους λόγους βέβαια και για το γεγονός ότι προσδοκούν η καινούργια Ελλάδα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Υπάρχει στους Αμερικανούς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Εγώ συνάντησα – γιατί οι δύο επισκέψεις είναι ανεξάρτητες – ένα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, ο δικός μου στόχος ήταν να προωθηθεί η αμυντική βιομηχανία που έχουμε αλλά και να κάνουν συναντήσεις διάφορες εταιρείες που ήδη έχουν ένα κομμάτι συνεργασιών με ελληνικές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες.
Οι Αμερικάνοι, θα έλεγα, βλέπουν αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα είναι δύο πράγματα. Το πρώτο ότι είναι πηγή ειρήνης, είναι πηγή σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και το δεύτερο, βλέπουν ότι μπορεί να είναι ένα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή η οποία αυτή τη στιγμή χτυπιέται από πολέμους, χτυπιέται από έντονα προβλήματα όπως το προσφυγικό. Χτυπιέται και τα καταφέρνει.
Για το κατά πόσον αντιλαμβάνονται οι Αμερικάνοι την Ελλάδα ως χώρα σταθερή που μπορούν να επενδύσουν:
Στη διαδικασία αυτή, ο καθένας προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε να κερδίσει ο ίδιος. Το ενδιαφέρον από τη δική μας μεριά είναι να κερδίσει η χώρα. Η χώρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή επενδύσεις, ανάμεσα στα άλλα, χρειάζεται να αλλάξει τα δεδομένα και να εκπέμψει ένα σήμα ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε μια win-win κατάσταση, μια κερδοφόρα προς όλες τις κατευθύνσεις κατάσταση. Όχι στη βάση μιας λογικής ότι η Ελλάδα είναι της ευκαιρίας αλλά ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο μιας περιοχής η οποία χρειάζεται ανάπτυξη.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, νομίζω ότι οι σύμμαχοί μας έχουν μία πιο καθαρή εικόνα, ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία δεν ευθύνεται, αντίθετα υπερασπίζεται και την ειρήνη και την εδαφική της ακεραιότητα. Άρα μπορούμε να έχουμε επιπλέον συμμαχικές φωνές στην απόκτηση ενός ευρύτερου ακροατηρίου, όπου να δείχνει ότι θα πρέπει και η σύμμαχος χώρα η Τουρκία να κατεβάσει τους τόνους, σε σχέση με ό,τι κάνει και ό,τι λέει στο Αιγαίο αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Διότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που έχει πάρα πολλά προβλήματα να λύσει και αυτά δεν λύνονται με επιθετική ρητορική. Η Τουρκία έχει αυτή την περίοδο πολλά μέτωπα ανοιχτά προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις. Θα πρέπει να ξαναβρεί την ευρωπαϊκή της πορεία, η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει όσο γίνεται αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
Για το αν αρκεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο για να λυθούν και να τρέξουν πιο γρήγορα τα οικονομικά ζητήματα:
Δημιουργείται ένα πλαίσιο. Έχει σημασία τι εκπέμπει αυτή η συνάντηση. Θα πρέπει να ακολουθηθεί από συγκεκριμένες, πρακτικές ενέργειες, οι οποίες θα δημιουργήσουν είτε συνεργασίες σε επίπεδο εταιρειών ή οικονομιών είτε σε επίπεδο κοινής στόχευσης, για το τι πρέπει οικονομικά να γίνει στην περιοχή, όπως για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και μια σειρά άλλα πράγματα. Αυτό θα ακολουθηθεί σε αυτού του είδους τις συνεργασίες είτε σε επίπεδο εταιρειών είτε σε επίπεδο γενικότερης δραστηριότητες είτε σε επίπεδο δημιουργίας νέων γραμμών παραγωγής σε υπάρχουσες συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία. Άρα εκπέμπεις κάτι, διαμορφώνεις ένα πλαίσιο και μετά είναι στη δυνατότητά σου να το εκμεταλλευτείς .
Για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης:
Όλοι θέλουν να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν. Εμείς από τη δική μας μεριά, με μια έννοια, τρέχουμε ώστε να μην έχουμε παρά μόνο τα σημεία της αξιολόγησης τα οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει. Από κει και πέρα, δεν θέλουμε να προστεθούν και καινούργια πράγματα στο τραπέζι και δεν πρόκειται να προστεθούν. Θα επαναλάβω αυτό που αρχικά σας είπα: Η Ελλάδα είναι πια πηγή καλών ειδήσεων. Ειδήσεων ότι ξεπερνάμε την κρίση. Ειδήσεων ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια καινούργια κατάσταση έξω από το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση. Και ειδήσεων για τους Έλληνες ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη θα έχει όλα τα δίκαια χαρακτηριστικά, δηλαδή θα περνάει με ταχύ τρόπο στην καθημερινότητα του πολίτη.