Βίτσας: Η Ελλάδα δημιουργεί τρίγωνα σταθερότητας στην «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στον δημοσιογράφο Γ. Τραπεζιώτη, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση κορυφής στην Αίγυπτο, στην Τουρκία και την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης και στην συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό. 

Ο κ. Βίτσας σχετικά με την τριμερή συνάντηση κορυφής στην Αίγυπτο δήλωσε οτι «η προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να δημιουργήσουμε στην περιοχή – μια περιοχή που είναι φανερά πολύ ασταθής, όπου γίνονται πόλεμοι, υπάρχει μια ανισορροπία και συγχρόνως παρουσιάζονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές – τρίγωνα σταθερότητας«.
«Μια συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπως και μια προηγούμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ και μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιορδανία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, που είναι προϋποθέσεις και διπλωματικές αλλά και εμπορικές και οικονομικές, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας.
«Αυτό είναι το κεντρικό σημείο συνολικά για την εξωτερική πολιτική που ασκούμε και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή».

Το δεύτερο σημείο, όπως ανέφερε ο ΑΝΥΕΘΑ, είναι η διαδικασία της συνανάπτυξης στην οποία υπάρχουν «πολύ μεγάλες ευκαιρίες για ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, όπως η δυνατότητα που έχει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Αίγυπτο σε μια δική της πορεία και αντίστροφα» και οτι το τρίτο σημείο είναι, «να διαμορφώνονται οι καλύτερες και οι ισχυρότερες, στο επίπεδο της γειτονιάς μας, συμμαχίες» σε αυτή την καίρια στιγμή που γίνονται συζητήσεις για το Κυπριακό, τόνισε.

Δήλωσε επίσης οτι «στην «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου, οι «μεγάλοι παίκτες» παίζουν κι αυτοί το δικό τους ρόλο. Κεντρικό ζήτημα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να βρει ο συριακός λαός το δημοκρατικό δρόμο προς το μέλλον, αλλά και να ηττηθεί σε πολλά επίπεδα το Ισλαμικό Κράτος».

Όσο αφορά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης απο την Τουρκία ο κ. Βίτσας είπε οτι οι «δηλώσεις που έχουν γίνει από την μεριά της Τουρκίας είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Η συνθήκη της Λωζάνης διαμορφώνει τη σταθερότητα και από την πλευρά του Αιγαίου και από την πλευρά του Ιράκ».

Σχετικά με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επιμένει οτι αυτη η συμφωνία πρέπει να κρατηθεί. Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά οτι «Η συμφωνία αυτή είναι που έχει μειώσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, δεν έχουν όμως υλοποιηθεί άλλα σημεία της, όπως της ενίσχυσης της Ελλάδας από ειδικούς για το άσυλο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να επεκταθεί, ώστε να υπάρχει και ένας νόμιμος δρόμος των προσφύγων προς την Ευρώπη, βάση της συνθήκης της Γενεύης αλλά και ο αναγκαστικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών. Σε κάποιες χώρες δεν αρέσει. Βεβαίως εδώ, δεν δοκιμάζεται απλά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αλλά δοκιμάζεται η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Γιατί αν κάθε χώρα, πάνω σε ένα τέτοιο ζήτημα, κάνει το δικό της, κλείνει τα σύνορά της, παίρνει αποφάσεις που τη βγάζουν εκτός ενιαίου ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη και δεν είναι μόνο για την Ελλάδα».

Εμείς κάνουμε τρεις προσπάθειες σχετικά με το θέμα του προσφυγικού, δήλωσε ο κ. Δημήτρης Βίτσας: