«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να εργάζεται υπεύθυνα για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, μέσω της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών».
Τις προσπάθεις της Τουρκίας και ορισμένων κύκλων της τ/κ ηγεσίας «να επιβάλουν νέα παράνομα τετελεσμένα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να προβάλουν διχοτομικές «εναλλακτικές λύσεις»», επικρίνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι «το μόνο που υποδηλώνουν είναι περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας», με αφορμή, σήμερα, την 34η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο. Επισημαίνει δε ότι «η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει ποτέ να συνεργήσει στη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο».
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να εργάζεται υπεύθυνα για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, μέσω της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, αποσαφηνίζοντας ότι «η επανένωση της Μεγαλονήσου και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος Εγγυήσεων και τον τερματισμό της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων».
Xαρακτηρίζει «θλιβερή» τη σημερινή επέτειο η οποία, όμως, «έρχεται να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα ότι ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, εξακολουθεί να βρίσκεται, εδώ και 34 χρόνια, υπό ξένη στρατιωτική κατοχή». Αναφέρει, ακόμα, ότι «η μονομερής και παράνομη αυτή πράξη συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η οποία, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή και τον παράνομο εποικισμό, παρεμποδίζει την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης του κυπριακού ζητήματος. Επιπλέον, διαιωνίζει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, καθώς και την απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας που τελεί υπό την ασφυκτική πολιτική χειραγώγηση της Τουρκίας».
Κάνοντας μνεία στις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984, με τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταδικάσει ρητά την «παράνομη, αποσχιστική και άκυρη» αυτή ενέργεια, υπενθυμίζει ότι δια αυτών, αφενός «η διεθνής κοινότητα απαιτεί την ανάκληση της μονομερούς ανακήρυξης, καθώς και άλλων ενεργειών ή απειλών για ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω παγίωση της δήθεν ανεξάρτητης οντότητας και τη διαίρεση της Κύπρου» και αφετέρου καλούνται «όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν, να μην διευκολύνουν ή με οποιονδήποτε τρόπο βοηθήσουν την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ