Τσίπρας – Τραμπ: H Σούδα, τα F-16 και το μήνυμα στην Τουρκία – Όλα όσα έγιναν

Πρώτη δημοσίευση: 2017-10-18 00:44:53
Τελευταία ενημέρωση: 2017-10-18 08:18:53


Επενδύσεις, οικονομία, ενέργεια και… Σούδα. «Ηχηρά» μηνύματα Τσίπρα στην Τουρκία και κάλεσμα στις αμερικανικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα – Τα F16, η «ευαίσθητη» Μεσόγειος και το… πικρό χαμόγελο Τραμπ όταν αμερικανός δημοσιογράφος «στρίμωξε» τον Τσίπρα! – Όλα όσα έγιναν κατά την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ κάθισαν δίπλα – δίπλα και η κάμερα «έπιασε» το πρώτο… ανεπίσημο μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ. «Φαίνεται ότι κάνετε τεράστια βήματα προόδου. Τεράστια!«, είπε στον Αλέξη Τσίπρα, πριν ξεκινήσουν οι επίσημες -πια- δηλώσεις.

Αμέσως μετά, ο αμερικανός πρόεδρος πήρε πρώτος τον λόγο. «Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Είναι τιμή να έχουμε κοντά μας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Τσίπρα» είπε ξεκινώντας.

Για να συνεχίσει: «Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει. Και σίγουρα θα επιστρέψει. Και εμείς συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των στόλων και συγκεκριμένα των αεροπλάνων F-16, ενός εξαιρετικού αεροσκάφους, όπου και θα υπάρξει μεγάλη αναβάθμιση. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνάντηση θα έχουμε συναντήσεις με τους συνεργάτες μας και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους, με τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει καλοί και πιστοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι, και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ».

Η πρώτη «απάντηση» Τσίπρα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος«, είπε ο πρωθυπουργός, με τον Ντόναλντ Τραμπ να… παρεμβαίνει και να λέει: «Αυτό είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια«.

Για να συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας: «Επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν η Ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες όλοι μας μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, είναι τιμή για μένα. Σας ευχαριστώ!».

«Η τιμή είναι δική μου. Σας ευχαριστώ!» απάντησε ο αμερικανός πρόεδρος και η μοναδική ερώτηση που του έγινε, αφορούσε στο Obamacare. Το οποίο χαρακτήρισε «ήδη νεκρό», πριν οι δύο άνδρες περάσουν στην… δεύτερη φάση των συνομιλιών.

«Μέσα» στο υπουργικό συμβούλιο

Αμέσως μετά το… πρόγραμμα είχε διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Έγινε στην αίθουσα του υπουργικό συμβουλίου των ΗΠΑ και οι δύο ηγέτες συνοδεύονταν από τους υπουργούς τους, αλλά κσι συμβούλους (σ.σ. από την πλευρά της Ελλάδας οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Παππάς και Πάνος Καμμένος).

Κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι σπουδαίο που σας δεχόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρισκόμαστε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα πολύ γνωστός χώρος.

Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας σχετικά με την Ελλάδα. Η σχέση που έχουμε είναι εξαιρετική, σχέση πολλών ετών. Έχετε περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μία πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε αριθμό ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις. Πρέπει να σας αποδώσουμε τα εύσημα για αυτό. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος.

Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας και θέλω να σας ευχαριστήσω. Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ καταρχάς για τη φιλοξενία σας και ελπίζω κάποια στιγμή να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την Ελλάδα.

Είστε πάντοτε καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες αγαπούν τις ΗΠΑ, τη χώρα σας, αλλά έχετε και πολλούς Έλληνες στις ΗΠΑ, πράγμα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, την πολιτική. Και έχετε και πολλούς υποστηρικτές εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ πολύ».

Πράξη τρίτη στον «κήπο των ρόδων»

Ο επίλογος της επίσκεψης «γράφτηκε» στον επονομαζόμενο «κήπο των ρόδων» του Λευκού Οίκου. Εκεί όπου Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

Εκεί, επίσης, όπου ένας αμερικανός δημοσιογράφος… στρίμωξε τον Έλληνα πρωθυπουργό με μια ερώτησή του…

Τον λόγο πήρε ξανά πρώτος ο Ντόναλντ Τραμπ: «Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας. Και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος. Έχουμε μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας. Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου.

Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση που χτύπησε τους Έλληνες και παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις.

Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της ελευθερίας».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας: «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων».

Τα όσα είπε, μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα ως «λίκνο» της Δημοκρατίας, δημοσίευσε λίγο αργότερα με βίντεο και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ερωτήσεις και… παγωμάρα!

Μετά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των δύο ηγετών, ήταν η σειρά των δημοσιογράφων να θέσουν ερωτήματα. Και το πρώτο που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν… φαρμακερό!

Αμερικανός δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Τον Μάρτιο του ’16, είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του κυρίου Τραμπ: «Ελπίζουμε να μην δούμε αυτό το κακό». Μετά την συνάντηση με τον κύριο πρόεδρο αλλάξατε άποψη»;

Πριν καλά – καλά προλάβει να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ντόναλντ Τραμπ παρανέβη και είπε: «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την ομιλία μου»!

Δείτε το βίντεο με την ερώτηση και την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. όλα τα λεφτά η αντίδραση Τραμπ την στιγμή που ακούει το ερώτημα)

«Μήνυμα» Τσίπρα στην Τουρκία!

Στην συνέχεια, την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να σας πω ότι παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία που εδράζονται στην καθημερινή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της. Πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική και το ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η ευρωποαϊκή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να είναι μοχλός πίεσης για τον εκδημοκρατισμό στο εσωτερικό της χώρας. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην ηγεσία της ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Μία από τις απαραίτητες είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να σέβεται την Ελλάδα», τόνισε.

Λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.

Τσίπρας – Τραμπ για την Σούδα

Στην συνέχεια οι ερωτήσεις αφορούσαν στην αμερικανική βάση της Σούδας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε σχετικά: «Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

Για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα. Οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου. Έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε για την Σούδα: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση προχωρήσαμε με το υπουργείο Εξωτερικών σε νέο δόγμα πολιτικής με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας. Εμβαθύναμε την συνεργασία μας με Ισραήλ και Αίγυπτο. Η Ελλάδα και η Κύπρος με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα διαδραματίζει το ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Αλλά μπορεί και να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο. Δεν είναι απλά ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Σε ό, τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Τραμπ για τον ρόλο της Ελλάδας στην «ευαίσθητη» περιοχή της Μεσογείου

Τέλος, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια.

Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί. Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο. Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr
Φωτογραφίες: Reuters