Συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Πρώτη Δημοσίευση: 2017-10-17 20:00:44
Τελευταία Ενημέρωση: 2017-10-17 21:20:44
 

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ και γίνεται ο τέταρτος Έλληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται σε αυτή τη θέση – Επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με την ατζέντα να είναι… γεμάτη – «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα θα μας βοηθήσει» το… μήνυμα του αμερικανού προέδρου . Ο κ. Τσίπρας γίνεται έτσι ο τέταρτος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντάται -επισήμως- με αμερικανό πρόεδρο. Το είχαν κάνει επίσης οι Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Σημίτης. 

Τσίπρας – Τραμπ…. κατ’ ιδίαν

Είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δυο άνδρες είχαν συναντηθεί και στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στο live blogging του newsit.gr

21:20 Επίλογο ο Τραμπ και… τέλος

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό. Ήταν μεγάλη μας τιμή να σας έχουμε εδώ και προσδοκούμε να έχουμε στενή φιλία και να συνεχίσουμε την συνεργασία», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις.

21:19 Τσίπρας για Σούδα

Ερώτηση: «Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή σας για να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, ειδικά για την Σούδα;»

Απάντηση: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση προχωρήσαμε με το υπουργείο Εξωτερικών σε νέο δόγμα πολιτικής με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας. Εμβαθύναμε την συνεργασία μας με Ισραήλ και Αίγυπτο. Η Ελλάδα και η Κύπρος με Ισραήλ και Αίγυπτο. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα διαδραματίζει το ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Αλλά μπορεί και να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο. Δεν είναι απλά ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.

Για την Σούδα είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. Γίνεται σημαντική δουλειά εκεί». 21:16 Στο επίκεντρο η Σούδα

Ερώτηση στον Τραμπ: «Χαιρετήσατε την συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και μέσω της βάσης στη Σούδα. Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας;»

Απάντηση: «Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα, Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος. Ξέρω ότι έχουν σχέδια και θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Ήταν πάντα αξιόπιστοι.

21:14 Νέο μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία!

Ερώτηση: «Θεωρείτε ακόμη την Τουρκία ως μία Δημοκρατία;»
Απάντηση: Πρέπει να σας πω ότι παρά τις σνηχυσίες μας για την Τουρκία που εδράζονται στην καθημερινή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική και το ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η ευρωποαίκή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να είναι μοχλός πίεσης για τον εκδημοκρατισμό στο εσωτερικό της χώρας. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην ηγεσία της ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Μία από τις απαραίτητες είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να σέβεται την Ελλάδα

21:10 Τραμπ υπέρ Ελλάδας

Τραμπ: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Είχαν προβλήματα, τα άφησαν πίσω τους. Πήραν δύσκολες αποφάσεις. Με την προοπτική ανανέωσης των αεροσκαφών, προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα. Έχουμε εδώ εξαιρετικούς Έλληνες που φέρουν αυτή την κληρονομιά. Έχουν απίστευτες δυνατότητες ελπίζουμε να τις αξιοποιήσουν». Ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα: «Πώς σχεδιάζετε να προσελκύσετε επενδύσεις; Πώς προσελκύετε αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;»

Απάνηση: «Είναι ένα θέμα να κάνεις νομοθετικές παρεμβάσεις για τις επενδύσεις κι ένα άλλο θέμα να γίνουν πραγματικότητα οι νόμοι. Θελήσαμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες. Περάσαμε έναν αναπτυξιακό νόμο που δίνει σταθερό νομοθετικό περιβάλλον. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Έχω συγκροτήσει μια task force για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Με ρώτησε ο αμερικανός πρόεδρος τι γίνεται με το Ελληνικό. Πριν χρόνια είχε ενδιαφερθεί κι ο ίδιος ως επιχειρηματίας. Τον ενημέρωσα ότι προχωράει για να γίνει πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε από τελευταία, πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων. Οι επενδύσεις μπορούν να μας βγάλουν οριστικά από την κρίση. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός προορισμός αλλά κι ένας επενδυτικός προορισμός».

Χαμός με την πρώτη ερώτηση στον Τσίπρα

Ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα: Τον Μάρτιο του ’16 είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του Τραμπ μακάρι να μη συμβεί αυτό το κακό. Τώρα μετά την συνάντηση τι λέτε;»

Ο Ντόναλντ Τραμπ διακόπτει και λέει: «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την συνάντηση»!

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Η προσέγγισή του στα πράγματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετική δύναμη. Σας διαβεβαιώνω πως η συνάντηση ήταν γόνιμη και δεν αισθάνθηκα στιγμή να απειλούμαι».

20:51 Κλείσιμο με… ευχαριστίες
«Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, του χρόνου. Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, για την συνεργασίας σας. Απόλαυσα την συζήτησή μας. Θα οικοδομήσουμε στις κοινές μας αξίες για ένα μέλλον ευημερίας. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε πρωθυπουργέ».

20:50 Για τα θέματα ενέργειας μιλά αυτή την στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ

20:50 Συγχαρητήρια επί συγχαρητηρίων

«Με τον κύριο πρωθυπουργό κάναμε μια πολύ καρποφόρα συζήτηση για θέματα άμυνας, ενέργειας κι εμπορίου. Θέλω να τους ευχαριστήσω που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Σούδα. Επίσης έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για αναβάθμιση των F16. Συμφωνία που θα ενισχύσει θέσεις εργασίας. Οι αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν οικονομικά. Τον συμβούλευσα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα παρέχει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων. Να συγχαρώ την Ελλάδα για την προσπάθεια επανάκαμψης».

20:48 Στον Τραμπ ο λόγος

«Κατά πρώτον ένα αρχικό σχόλιο: Ρεκόρ στο Χρηματιστήριο. Έφτασε για πρώτη φορά στις 23.000 μονάδες. Με μεγάλη τιμή υποδέχθηκα τον κύριο Τσίπρα. Είναι ένα ιδιαίτερος άνθρωπος. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και τόσων άλλων. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν την Ελλάδα με δέος. Η φιλία με τους Έλληνες είναι ενδεικτική Στην αυγή του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε κανένας που να μη συμπαθούσε το ελληνικό κράτος; πέραν των αμερικανών» 20:11
Πρόσκληση Τσίπρα για επίσκεψη Τραμπ στην Ελλάδα!

«Ευχαριστώ κ, πρόεδρε, Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε εδώ σήμερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο.

Και συνέχισε: «Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε την στρατηγική συνεργασία. Η Ελλάδα είναι μια πυλώνας σταθερότητας. Είναι η πιο όμορφη περιοχή μεν, αλλά και η πιο σταθερή. Προσδοκούμε να συνεχίζουμε τη συνεργασία γιατί έχουμε κοινές βλέψεις.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία. Είστε ευπρόσδεκτος να επισκεφθείτε την Ελλάδα. Το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού λατρεύει τη χώρα σας, αλλά κι εσείς έχετε πολλούς Έλληνες εδώ. Σας ευχαριστούμε πολύ».

20:07 Τραμπ: Δεν σταματά να… μοιράζει συγχαρητήρια!

Το σκηνικό μεταφέρθηκε στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Όπου Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας κάθονται… απέναντι, με τους υπουργούς τους δίπλα. Εκεί ακολούθησε ο εξής διάλογος: «Είστε στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα έχουν συμβεί εδώ. Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι εξαιρετική. Έχετε περάσει πάρα πολλά και σας συγχαίρω για όλα όσα περάσατε. Ειδικά στον τουρισμό ξέρω ότι τα πάτε πολύ καλά. Η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

20:00 Τραμπ: Βοηθήστε να βοηθήσουμε

Μια φράση του Ντόναλντ Τραμπ στις δηλώσεις του δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, είναι ενδεικτική του κλίματος της συνάντησης. «Θα συζητήσουμε για διάφορους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μας βοηθήσει κι εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος…

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στο live blogging του
newsit.gr