Τσίπρας: H Τουρκία δεν ήθελε επίλυση στο Κυπριακό

Τελευταία δημοσίευση: 2017-07-11 11:34:35
Τελευταία ενημέρωση: 207-07-11  15:42:35

»Η Tουρκία δεν ειχε πρόθεση να δεσμευθεί σε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και αποχώρηση τωμ κατεχόμεων στρατευμάτων»είπε μεταξύ άλλων o πρωθυπουργός στη Βουλή.  «Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη» τόνισε επίσης. 

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το »ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό,οι οποίες έλαβαν χώρα στο Κραν Μοντάνα της Ελεβτίας.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι εξήγησε γιατί οι διαπραγματεύσεις στη Διεθνή Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας »ναυάγησαν», τονίζοντας ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε και κατάφερε να πείσει τη Διεθνή Κοινότητα για τις καθαρές προθέσεις της χώρας μας. 

H ομιλία του Αλέξη Τσίπρας σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ
Η συνεργασία Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή αφορά ασφαλώς και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για την πορεία του Κυπριακού μετά τον τερματισμό των συνομιλιών στην Ελβετία. 
 
«Είναι σαφές» τόνισε, «ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικής σημασίας στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι εξαιρετικά σημαντικός ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική αντιπροσωπεία, υποστήριξε σθεναρά, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τις πάγιες θέσεις της χώρας μας. Πρώτον, ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνομιλίες αλλά εμπλέκεται μόνο, στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφάλειας. Τρίτον ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας άλλωστε ο λαός θα κληθεί να πάρει και την όποια τελική απόφαση.

Στη βάση αυτών των πάγιων θέσεών μας αναδείξαμε με επιμονή και αποφασιστικότητα το γεγονός ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται την άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καθοριστική και ιστορικής σημασίας» την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείων των Εξωτερικών και προσωπικά του κ. Κοτζιά τον οποίο, όπως είπε, επιθυμεί και δημόσια να ευχαριστήσει. «Η ελληνική πλευρά», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «ανέδειξε με απόλυτη σαφήνεια σε όλες τις διεθνείς επαφές, το γεγονός ότι κανένα κράτος τον 21ο αιώνα και ειδικά ένα μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο αν υφίσταται εις βάρος του εγγυητικά και επεκτατικά δικαιώματα.

Η ελληνική πλευρά ανέδειξε επίσης με απόλυτη σαφήνεια ότι κανένα κράτος της ΕΕ, και φυσικά όχι η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί και να συνυπογράψει δικαίωμα επέμβασης στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου και συνέχισε: «Μια επανενωμένη Κύπρος σε καθεστώς εγγυήσεων δεν θα μπορούσε ποτέ να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή σε κοινοτικό επίπεδο με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παρουσία εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων θα υπονόμευαν καθημερινά οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνη και συμφιλίωση.
Σε μεγάλο βαθμό μπορέσαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ώστε αυτές οι θέσεις να γίνουν και δικές της θέσεις. Θεωρώ επίσης εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Ότι αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μιας λύσης που θα μπορεί να ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού, εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν θα οικοδομηθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης.

Εδώ και ένα χρόνο, καταθέσαμε σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων η σύναψη Τριμερούς Συμφώνου Φιλίας και τη δημιουργία Μηχανισμού ελέγχου του ΟΗΕ». «Επανειλημμένα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις. Δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Το λέω αυτό με ιδιαίτερη λύπη γιατί αν είχαμε καταφέρει να σημειώσουμε εκ των προτέρων ουσιαστική πρόοδο στο κεφάλαιο αυτό, όπως έγινε σε άλλα κεφάλαια, η προοπτική για λύση στην Ελβετία θα ήταν πολύ καλύτερη. Αυτό όμως που διαφάνηκε ήταν ότι η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε στην Ενωμένη Κύπρο να είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη με την σταδιακή, αποχώρηση όμως του κατοχικού στρατού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο και τόνισε ότι «η συνεργασία Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν περιορίζεται», συνέχισε ο κ. Τσίπρας «μόνο στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Αφορά γενικότερα τη διεθνή διπλωματική μας συνεργασία στην ΕΕ, στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, στις ιδιαίτερης σημασίας τριμερείς συνεργασίες με χώρες της Μέσης Ανατολής και άλλες χώρες. Αφορά ασφαλώς και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να διεκδικήσει αυτά που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Σε αυτή της την επιλογή θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας συνολικά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Δεύτερον. Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, κεντρικό διακύβευμα για μια χώρα που αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε πάντοτε ανοικτοί για επανέναρξη συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, στο βαθμό που θα εκφραστεί ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές.

Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς την κατεύθυνση της προάσπισης των αρχών μας σε συνδυασμό με μια πολιτική χωρίς τις φοβίες και τις εμμονές του παρελθόντος αλλά με εποικοδομητικές προτάσεις και τη δημιουργία διεθνών ερεισμάτων. Η κατάργηση εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί πλέον μέρος της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας. Το τρίτο σημείο είναι ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι το κεντρικό πρόταγμα όχι για την Ελλάδα αλλά για την ΕΕ και το μέλλον της. Όχι μόνο γιατί αφορά την άρση της παράνομης κατοχής μέρους μέλους της ΕΕ, αλλά κυρίως διότι συμβάλλοντας στην επίλυση του Κυπριακού η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να ενισχύσει και το δικό της διεθνή και περιφερειακό ρόλο. Το τέταρτο είναι το μήνυμά μας προς την Τουρκία που αναδείχθηκε και κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει σταθερό ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση δικαιωμάτων μας έναντι οποιασδήποτε απειλής και διεκδίκησης.

Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσης που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το σεβασμό των διεθνών σχέσεων. Μένει να φανεί κατά πόσο και η Τουρκία θα επιθυμεί την δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού για την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την κοινή απόφαση των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου για κοινή χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για φάκελο Κύπρου. «Είναι μια περίοδος κατά την οποία καταθέσεις εκείνων των μαρτύρων που είχαν σχέση με την τραγωδία είναι πλούσιο και χρήσιμο υλικό. Είκοσι εννιά χρόνια μετά την εξεταστική επιτροπή και 43 μετά την εισβολή η Ελληνική Βουλή θα δώσει τα ντοκουμέντα στην Κυπριακή Βουλή ώστε να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως τον κυπριακό λαό και δικαιούται να λάβει γνώση. Να ανοίξει και για επιστημονικούς λόγους προς εξέταση εκείνη η περίοδος. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες για Κυπριακό. Είναι ένα ανεκπλήρωτο χρέος της Ελλάδας απέναντι στον κυπριακό λαό. Με αυτό το πνεύμα ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων θα στηρίξουν αυτή την απόφαση του κοινοβουλίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός

Απόσπασμα από την ομιλία Μητσοτάκη:

Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι εκτός συζήτησης», ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για το Κυπριακό.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, όπου και αν αυτές βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ. Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμητές οι στέρεες, όπως είπε, σχέσεις, με την Τουρκία, στη βάση όμως του διεθνούς Δικαίου, όπως διευκρίνισε.

Κλείνοντας δήλωσε ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, που θα δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά. Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να αποτελεί σημαία ευκαιρίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στη Βουλή μίλησε επίσης πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

‘’Είναι ολοφάνερο ότι δεν τελείωσε το Κυπριακό πρόβλημα με την Διάσκεψη στην Ελβετία. Τα προβλήματα είναι εκεί και μας περιμένουμε.’’ είπε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μεταξύ άλλων.

Δείτε ζωντάνα την εικόνα από τη Βουλή: