Τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη! Ανέλαβαν την ευθύνη οι τζιχαντιστές

Πρώτη Δημοσίευση – 2017-08-17 19:21:30
Τελευταία Ενημέρωση – 2017-08-18 00:12:30

Τρόμος στη Βαρκελώνη! Βαν παρέσυρε πεζούς στον δρόμο “Las Ramblas”, σε μια τρομοκρατική επίθεση που θυμίζει τα «χτυπήματα» στη Νίκαια, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και στη Στοκχόλμη.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς και αυτή η νύχτα αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη για την Ισπανία.
Ανάμεσα στους τραυματίες, βρίσκονται και τρεις Έλληνες, μια μητέρα με τα δύο παιδιά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης με ανάρτηση στα social media.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR

00:12 Έκρηξη με έναν νεκρό!
Έκρηξη σημειώθηκε σε σπίτι στην Καταλονία.

Σύμφωνα με την αστυνομία το περιστατικό συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη.

Ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του.

23:38 Δήλωση Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προέτρεψε σήμερα τον «πολιτισμένο κόσμο να πολεμήσει εναντίον της τρομοκρατίας» μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Βαρκελώνη. «Το Ισραήλ καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη (…)» επισήμανε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη από το πρωθυπουργικό γραφείο. «Το είδαμε εκ νέου σήμερα ότι η τρομοκρατία χτυπά παντού. Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να την πολεμήσει ενωμένος προκειμένου να τη νικήσει» υπογραμμίζεται.

23:25 Ο επικεφαλής της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να απειλήσει την ύπαρξή μας, την ειρήνη. Οι Καταλανοί είμαστε άνθρωποι της ειρήνης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρχές, αλλά και τους πολίτες για τον τρόπο που αντέδρασαν, κυρίως με τη δωρεά αίματος. Το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί και προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γύρω από αυτήν την επίθεση. Ελπίζουμε και περιμένουμε ότι θα τελειώσει καλά αυτή η επιχείρηση. Παρακολουθούμε τις πληροφορίες γύρω από τους δράστες. Να είστε σίγουροι ότι η Δημοκρατία είναι πιο δυνατή και θα νικήσει την τρομοκρατία». Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, δήλωσε ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων αύριο στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα. «Η Βαρκελώνη είναι μια κοσμοπολίτικη περιοχή και δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια να επικρατήσει ο φόβος», τόνισε μεταξύ άλλων.

23:18 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει έκκληση για μάχη εναντίον των «δυνάμεων της τρομοκρατίας»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθυνε σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «ενώσει τις προσπάθειές της» προκειμένου να πολεμήσει «χωρίς κανέναν συμβιβασμό εναντίον των δυνάμεων της τρομοκρατίας», μετά την επίθεση που στοίχισε την ζωή τουλάχιστον 13 ανθρώπων στη Βαρκελώνη. «Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη όλες οι χώρες της διεθνούς κοινότητας να ενώσουν πραγματικά τις προσπάθειές τους σε μια μάχη χωρίς συμβιβασμούς εναντίον των δυνάμεων της τρομοκρατίας» τόνισε ο Πούτιν σε ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον βασιλιάς της Ισπανίας. Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους χαρακτήρισε την επίθεση «σκληρό και κυνικό έγκλημα».

22:39 Αποτροπιασμός Πρ. Παυλόπουλου για τη «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη»
Τον αποτροπιασμό του για τη «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προς τον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο και τον ισπανικό λαό. Συγκεκριμένα, ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Μαδρίτη μετέφερε, προς τον Βασιλέα της Ισπανίας Φίλιππο και τον Ισπανικό Λαό, τον αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου για την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

22:36 Η δήλωση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένας Παπαδοπούλου
«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δηλώνουμε συγκλονισμένοι και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανυποψίαστων ανθρώπων στη Βαρκελώνη. Πρόκειται δυστυχώς για μια ακόμη βάρβαρη επίθεση στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανοικτών κοινωνιών.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη μας στον ισπανικό λαό».

22:32 Κύπρος: O πρόεδρος Αναστασιάδης καταδίκασε την επίθεση
Με ανάρτησή του στο twitter ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια στη Βαρκελώνη.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και το λαό της Ισπανίας.

22:31 Φ. Γεννηματά: Στεκόμαστε στο πλευρό του ισπανικού λαού

Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε ελευθερία και ασφάλεια χωρίς να παραμερίσει δημοκρατικές αξίες και να θυσιάσει τον ελεύθερο τρόπο ζωής.
Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη. «Στεκόμαστε στο πλευρό του ισπανικού λαού και εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του αποτρόπαιου τρομοκρατικού χτυπήματος» είπε η κα Γεννηματά, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη θα παλεύει πάντα για περισσότερη ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη».

22:30 Στη Βαρκελώνη σπεύδει ο πρωθυπουργός Ραχόι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, γνωστοποίησε ότι θα συντονίσει τις προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά την φονική επίθεση με το φορτηγάκι στη Βαρκελώνη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τη Βαρκελώνη.

«Μέγιστος συντονισμός για τη σύλληψη των δραστών, ενίσχυση της ασφάλειας και συμπαράσταση σε όσους επλήγησαν» έγραψε.

22:26 Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη!

Με αναρτήσεις τους στα social media, οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Άμακ, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

22:22 Tweet του Μπαράκ Ομπάμα

«Η σκέψη μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους στη Βαρκελώνη. Οι Αμερικάνοι θα είναι πάντα δίπλα στους Ισπανούς φίλους τους. Μια αγκαλιά».

22:12 Μέι: Εξέφρασε την αλληλεγγύη της Βρετανίας προς την Ισπανία εναντίον της τρομοκρατίας

H Βρετανία, που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων, «στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ισπανίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη, στην οποία έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι.
«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα αυτής της φοβερής επίθεσης που διαπράχθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη και στις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο περιστατικό» τόνισε η Τερέζα Μέι.
«Η Βρετανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ισπανία εναντίον της τρομοκρατίας» συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, εξέφρασε «την ανησυχία του και τη θλίψη του για την επίθεση στη Βαρκελώνη».

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε εκείνους που επλήγησαν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβεβαιώσουμε εάν υπάρχουν Βρετανοί που έχουν ανάγκη βοήθεια» συμπλήρωσε ο ίδιος σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν επίσης διατύπωσε μέσω Twitter την αλληλεγγύη των κατοίκων της πόλης του προς τη Βαρκελώνη εναντίον της «μάστιγας της τρομοκρατίας».

22:03 Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν, διαμηνύουν ο βασιλιάς και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας
Τα Ανάκτορα της Ισπανίας και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση με φορτηγάκι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στον πιο τουριστικό δρόμο της Βαρκελώνης. «Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα» έγραψε ο πρωθυπουργός Ραχόι σε μήνυμά του στο Twitter. «Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η Λα Ράμπλα θα ανήκει και πάλι σε όλους», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο βασιλιάς Φίλιππος.

22:02 Εκπρόσωπος Μέρκελ: Καταδικάζει την αποτρόπαιη επίθεση στη Βαρκελώνη
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, καταδίκασε σήμερα την «αποτρόπαιη» επίθεση που διαπράχθηκε νωρίτερα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από πενήντα άλλοι, σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται με βαθιά θλίψη στα θύματα της αποτρόπαιης επίθεσης στη Βαρκελώνη—στεκόμαστε με αλληλεγγύη και φιλία στο πλευρό των Ισπανών», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια ανάρτησή του στο Twitter. 

19:48 Ενημερώνεται ο Ραχόι Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε λίγο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

19:46 Καταλανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι αρχές αναζητούν και δεύτερο βαν

19:46 Ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 7

19:45 Reuters: Τουλάχιστον 13 νεκροί Το πρακτορείο Reuters επικαλείται ραδιοφωνικό σταθμό που κάνει λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς, καθώς επίσης ότι βρέθηκε μέσα στο βαν μια ισπανική ταυτότητα με αραβικό όνομα.

19:42 Επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR

19:17 Πηγές της αστυνομίας: 1 νεκρός, 20 τραυματίες

Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν πως 1 άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 20 τραυματίστηκαν.
Ωστόσο, τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 2 νεκρούς και 20-25 τραυματίες. 

19:11 El Pais
Σύμφωνα με την «El Pais», οι ένοπλοι που έχουν ταμπουρωθεί στο εστιατόριο, βρίσκονταν μέσα στο βαν.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο οδηγός του βαν διέφυγε πεζός.

19:07 Ένοπλοι ταμπουρωμένοι σε εβραϊκό εστιατόριο

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές πως ένοπλοι έχουν ταμπουρωθεί σε εβραϊκό εστιατόριο. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ισπανική αστυνομία.
Οι αρχές ανακοίνωσαν πως αντιμετωπίζουν το περιστατικό με το βαν ως τρομοκρατική επίθεση.

19:06 Επίθεση με βαν Βαν παρέσυρε πεζούς στον δρόμο “Las Ramblas”, όπου πολλοί τουρίστες πηγαίνουν για ψώνια και για φαγητό. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των τραυματιών δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο, ισπανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 1 νεκρό και 20 τραυματίες. Στο σημείο βρίσκονται 10 ασθενοφόρα, ενώ καταφθάνουν και άλλα…

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR