Τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά «μια ανάσα» από την Αγία Νάπα

 Σήμερα η Άγκυρα σε μια έμμεση, αλλά σαφέστατη απάντηση προς τις προθέσεις της Λευκωσίας να προβεί σε ανακήρυξη ΑΟΖ και στις βόρειες ακτές της, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από σήμερα, εξαγγέλλει σειρά νέων παράνομων NAVTEX και NOTAM.

Συγκεκρμένα, σήμερα το πρωί και σε απόσταση μόλις 15 χλμ από τις ακτές της Αγίας Νάπας και με τον άξονα των ακτών Αγία Νάπα – Ξυλοφάγου – Κάβο Γκρέκο, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό (TDK) διεξάγει άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης (25/10) σε μια θαλάσσια ζώνη μήκους 40 χλμ και πλάτους 20 χλμ.

Παράλληλα, το Barbaros θα επανεμφανιστεί σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα της κυπριακής ΑΟΖ από τα ανοιχτά της Πάφου μέχρι και τον Απόστολο Ανδρέα, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και άσκηση Έρευνας και Διάσωσης. Εξάλλου, μέσω NOTAM δεσμεύει η Άγκυρα και μεγάλο μέρος του FIR Λευκωσίας, ενώ θεωρείται πως σε κάποιες εκ των τουρκικών ασκήσεων θα γίνει και χρήση πραγματικών πυρών.

Επίσης, ακόμα μια άσκηση αυτή την φορά έρευνας και διάσωσης έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει ανατολικά του Αγίου Ανδρέα. Η τρίτη παράτυπη NAVTEX, αφορά στο ερευνητικό/σεισμογραφικό Barbaros και το συνοδευτικό του M/V Bravo, στα οποία η Τουρκία προβαίνει σε «διορθώσεις» πορείας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε ακόμα μια κίνηση εντυπωσιασμού και προκλήσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβ. Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπολου, ήδη η Λευκωσία έχει απαντήσει με αντι-NAVTEΧ, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κ.Δ. βρίσκονται στη φάση συλλογής στοιχείων για καταγγελία των ενεργειών της Άγκυρας στα διεθνή φόρα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ newsit.com.cy