Τουρκικές παραβιάσεις με… σενάριο άσκησης

Σωρεία παραβιάσεων στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από τουρκικά εναέρια μέσα που συμμετείχαν στην άσκηση Έρευνας και Διάσωσης της γείτονος η οποία εκτελείται από σήμερα και μέχρι και τις 5 Μαίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ένα ζευγάρι -οπλισμένων- τουρκικών F-16 παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο ενώ τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 προέβησαν μεμονωμένως σε τρείς παραβιάσεις του ελληνικού FIR, παράλληλα με εννέα παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας.

Πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου πραγματοποίησαν ισάριθμα τουρκικά ελικόπτερα (εκ των επτά ε/π που κατεγράφησαν) τα οποία ελάμβαναν μέρος στην άσκηση. Επίσης εντοπίσθηκαν και τέσσερα πλωτά της γείτονος, τα οποία όμως αποχώρησαν γύρω στις 16:00 μμ με πορεία προς την Σμύρνη. Με τους παρείσακτους εξ ανατολών «ασχολήθηκαν» δύο ζευγάρια ελληνικών F-16 που εκτελούσαν υπηρεσία επιφυλακής στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου χωρίς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, να σημειωθούν εμπλοκές.    

Υπενθυμίζεται ότι η διεξαγόμενη τουρκική άσκηση είναι συνέχεια της προάσκησης με το ίδιο αντικείμενο -την Έρευνα και Διάσωση- και βασίζεται στην ίδια προκλητική ενέργεια της Άγκυρας: την αυθαίρετη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο βάσει παράνομης έκδοσης αγγελίας NAVTEX. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο με «πολιορκητικό κριό» την Έρευνα και Διάσωση και τον έλεγχο διεξαγωγής επιχειρήσεων SAR.