Η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο όλο και πιο έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα μπορεί κανείς να πει οτι το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο με «‘συνωστισμό» πολυεθνικών ασκήσεων και με την Τουρκία να δεσμεύει παράνομα περιοχές καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνο. Το μπαράζ προγραμματισμένων αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο καθιστά την περίοδο αυτή η τέλεια ευκαιρία για την Άγκυρα να δώσει ένα ακόμη επικίνδυνο «σόου» διεκδικήσεων δεσμεύοντας – παράνομα – περιοχές κοντά στο Καστελόριζο, κάτι που τελευταία συνηθίζει όλο και πιο συχνά.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα mignatou.com πρέπει να επιστρέψει κανείς πίσω 35 χρόνια, στο 1982, για να κατανοήσει κανείς το πρόβλημα της Τουρκίας. Στις 30 Απριλίου 1982 στην Νέα Υόρκη η Τουρκία ήταν μια από τέσσερις χώρες που δεν υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS III)
Συνεπώς η Τουρκία, για πάνω από τρεις δεκαετίες συνεχίζει να αρνείται, ουσιαστικά, την ύπαρξη του Συντάγματος των Ωκεανών και Θαλασσών που δημιούργησε η παγκόσμια κοινότητα το 1982.
Οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι συνδεμένες με οικονομικά συμφέροντα που έχουν σχέση με τα θέματα της αλιείας και των υδρογονανθράκων σύνφωνα με την mignatiou.com.
Κατ’επέκτασην ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται την ύπαρξη της έννοιας της ΑΟΖ καθώς γνωρίζει ότι εάν υπάρξει μια οριοθέτηση με βάση το UNCLOS, η Τουρκία θα λάβει μόνο 7,5% της συνολικής έκτασης του Αιγαίου.
Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Οπότε, όπως γράφει η mignatiou.com, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εφιάλτης της Τουρκίας υπήρξε πάντα το Άρθρο 121 του UNCLOS.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα τελευταία επεισόδια στα ελληνοτουρκικά είναι περισσότερο από ανησυχητικά γιατί η κλιμάκωσή τους αποσκοπεί στην επιχείρηση κατάληψης τριών νησιών μας: το Καστελόριζο, τη Χίο και την Λέσβο.
Σε περίπτωση που καταληφθούν τα παραπάνω, δίνει μια μεγαλύτερη ΑΟΖ από αυτή που σήμερα δικαιούται η γειτονική χώρα αναφέρει το δημοσίευμα. Συγκεκριμένα:
- Η κατάληψη του Καστελόριζου δίνει στην Τουρκία ένα μεγάλο μέρος της ΑΟΖ που μας ανήκει στο τρίγωνο Καστελόριζου, Κύπρου και Κρήτης στην Ανατολικό Μεσόγειο που βρίθει από υδρογονάνθρακες.
- Επίσης, η θάλασσα δυτικά της Χίου και της Λέσβου δίνει στην Τουρκία την δυνατότητα να πάρει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ΑΟΖ δυτικά αυτών των δύο κρατών.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στo εσωτερικo της χώρας θέλει να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών μακριά απο την καθημερινότητα. Ο Ερντογάν πάντα ήταν ασταθής αλλά μέχρι και το δημοψήφισμα του Απριλίου ειναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνος.
Με πληροφορίες απο mignatiou.com