Τουρκία: Πόσους πρόσφυγες περιμένουν από την Ελλάδα και πότε αρχίζει η επανεισδοχή;

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
info@onalert.gr

 Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να επιστρέψουν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής, είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet την Τετάρτη 30 Μαρτίου.
Η εφημερίδα έχει καταγράψει τις αντιδράσεις των φορέων της περιοχής Δικελί απέναντι από την Λέσβο, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης των 72.000 προσφύγων που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία μέσω της συμφωνίας.

Το σημείο που θα αναπτυχθεί το κέντρο επανεισδοχής προσφύγων βρέθηκε λίγο έξω από την πόλη, στο δρόμο προς τα Δαρδανέλια. Πρόκειται για χώρο που ανήκει στην κυριότητα του τουρκικού δημοσίου και προορίζεται για να χτιστούν σχολεία.

Υπάλληλοι της Διεύθυνση Μετανάστευσης της Τουρκίας επέλεξαν το χώρο που βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Δικελί και πρόκειται μέσα σε δέκα ημέρες να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία του κέντρου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι 72000 πρόσφυγες που θα εκδοθούν στην Τουρκία, αρχικά θα αναπτυχθούν στους καταυλισμούς της Μυτιλήνης. Βάσει της συμφωνίας, μετά τις 4 Απριλίου από τη Μυτιλήνη με πλοία θα στέλνονται στο λιμάνι του Δικελί και από εκεί οι πρόσφυγες θα οδηγούνται στο «κέντρο επανεισδοχής».

Ομάδες της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης, θα λαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα από τους πρόσφυγες και θα τους καταγράφουν Στους πρόσφυγες θα χορηγείται μια προσωρινή άδεια παραμονής και μέσα σε 24 ώρες θα στέλνονται σε άλλο καταυλισμό. Μετά τη διαδικασία καταγραφής τους, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να παραμείνουν κοντά στον καταυλισμό ή θα μπορούν να μείνουν σε σπίτια που οι ίδιοι θα νοικιάσουν.

Αντιδράσεις τοπικών φορέων – δεν θέλουν καταυλισμό

Σχετικά με το κέντρο επανεισδοχής, σημειώθηκε διαφωνία μεταξύ του Επαρχείου και του Δήμου, αφού ο λαός του Δικελί βλέπει με καχυποψία τους χιλιάδες μετανάστες που θα έρθουν στην περιοχή και αντιδρά στη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου.

Ο Δήμαρχος του Δικελί Μουσταφά Τοσούν, αναρωτήθηκε αν το κέντρο επανεισδοχής θα είναι ένας μόνιμος καταυλισμός ή αν θα λειτουργήσει ως ένα γραφείο συνδέσμου και δήλωσε τα εξής:

«Αν και λένε ότι θα είναι ένα μικρό μέρος, σύμφωνα με την αίσθησή μας αυτό θα πραγματοποιηθεί σε προκαθορισμένο μέρος του Δικελί, εκτάσεως κοντά στα 600 στρέμματα. Αυτός ο χώρος είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος από τους καταυλισμούς προσφύγων και θα φιλοξενεί 20-25 χιλιάδες άτομα.

Για μας αυτό δεν θα είναι ένα κέντρο επανεισδοχής, αλλά θεωρούμε ότι θα είναι ένας στρατόπεδο προσφύγων. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί μετά την καταγραφή τους που θα πάνε; Στη περιοχή του Αιγαίου δεν υπάρχουν καταυλισμοί. Το Δικελί δεν μπορεί να σηκώσει 20-25 χιλιάδες πρόσφυγες. Από πλευράς υποδομών καιν ασφάλειας θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα. Ελπίζουμε να παραιτηθούν από την απόφαση συγκρότησης του κέντρου σ’ αυτή την περιοχή. Η επιλεγείσα περιοχή του Δικελί για την κατασκευή του καταυλισμού, δεν είναι η σωστή»

Διαφωνεί ο έπαρχος

Ο Έπαρχος του Δικελί Μουσταφά Ναζμί Σεζγκίν ισχυρίστηκε ότι δεν θα κατασκευαστεί καταυλισμός προσφύγων και ξεκαθάρισε απόλυτα ότι δεν θα φιλοξενούνται πρόσφυγες. Βάσει της συμφωνίας, οι πρόσφυγες που θα έρχονται από την Ελλάδα θα καταγράφονται και σε ένα από τα τρία σημεία που προτάθηκαν, θα κατασκευαστεί κέντρο επανεισδοχής προσφύγων, το οποίο σίγουρα δεν θα είναι καταυλισμός προσφύγων. Στον προκαθορισμένο χώρο αυτό θα υπάρχουν αξιωματούχοι, οι οποίοι θα περιμένουν για την καταγραφή. Για τους πρόσφυγες εδώ δεν θα υπάρχουν ούτε κρεβάτια, ότι εστιατόρια. Οι πρόσφυγες που θα στέλνονται με τα λεωφορεία, μέσα σε 24 ώρες, θα φεύγουν για τη Σμύρνη και σε άλλα κέντρα. Αν συγκροτηθεί στρατόπεδο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες. Ο λαός του Δικελί να είναι ήσυχος, σίγουρα δεν θα κατασκευαστεί καταυλισμός προσφύγων.