Τουρκία: Πήρε ήδη 2,2 δισ για τους πρόσφυγες και απειλεί τώρα την Ευρώπη για να πάρει βίζα

 Στις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται η αναθεωρημένη έκθεση από την Κομισιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ήδη η Τουρκία έχει λάβει μέσα στο 2016 2,2 δισ. ευρώ και τώρα απειλεί εκ νέου την Ευρώπη ότι θα δυναμιτίσει την συμφωνία εάν δεν της δοθεί βίζα για τους Τούρκους πολίτες χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει τη νομοθεσία της ειδικά στο θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα – με 479 ψήφους υπέρ και 37 κατά – να υιοθετήσει μια μη-δεσμευτική πρόταση για την αναστολή των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της «δυσανάλογης» αντίδρασης της κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα του «δεν έχει σφραγίσει το βιβλίο» ακόμα στο θέμα ένταξής της στην ΕΕ από την περασμένη εβδομάδα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει άλλες προοπτικές, με άλλα μέλη.

Ο Τούρκος υπουργός Ομέρ Τσελίκ βρίσκεται στις Βρυξέλλες και συναντά Ευρωπαίους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να πείσει την Ευρώπη για το δίκαιο των αιτημάτων της Τουρκίας. O Τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων είχε επαφές με τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς και με τους επιτρόποθυς Αβραμόπουλος και Κινγκ.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος και οι Επίτροποι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και τόνισαν ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή της να παρέχει στήριξη στους πρόσφυγες στην Τουρκία από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι ήδη 2,2 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα στο 2016.

Στις 4 Μαΐου 2016, η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για την άρση των προϋποθέσεων βίζα με την προϋπόθεση ότι οι τουρκικές αρχές θα εκπληρώσουν ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και, όπως έχουν δεσμευτεί να το πράξουν στις 18 Μαρτίου, τις απαιτήσεις που περιγράφονται στην τελευταία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. Η Τουρκία πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιήσει τα επτά προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν για την απελευθέρωση της βίζας.

Η Ευρώπη έχει δώσει παράταση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στην Τουρκία για να συμμορφωθεί και εκτιμάται ότι το «παζάρι» θα αρχίσει να αγριεύει καθώς η Τουρκία δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση των επτά σημείων και θα συνεχίσει τις απειλές να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες.