Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT καταγγέλλει το αμερικανικό ερευνητικό ίδρυμα Stratfor για συμμετοχή στο πραξικόπημα!
Το «αμάρτημα» που του προσάπτουν είναι ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος το Stratfor από τον λογαριασμό του στο Twitter έδειξε την πορεία του πρωθυπουργικού αεροσκάφους και «προσέλκυσε την προσοχή της κοινής γνώμης με τα tweet που έδιναν την ακριβή θέση του αεροπλάνου στον αέρα».
Να σημειωθεί ότι το Stratfor χρησιμοποίησε όπως χιλιάδες άλλοι χρήστες στο Twitter την δημόσια εφαρμογή flightradar24.com που δείχνει σε πραγματικό χρόνο τις πτήσεις σε όλο τον κόσμο.
Δείτε την απίθανη είδηση όπως τη μεταδίδει το τουρκικό ΤRT.
Υπό αμφισβήτηση η αποστολή του αμερικανικού ιδρύματος πληροφοριών και μελετών Stratfor, το οποίο κίνησε την προσοχή με μεθοδεύσεις που έβαζαν στο στόχαστρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα της Φετουλαχιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης/Παράλληλης Κρατικής Δομής (FETÖ/PDY) στις 15 Ιουλίου.Η Stratfor (Strategic Forecasting – Στρατηγικές Προβλέψεις) με έδρα την πολιτεία του Τέξας η οποία είναι γνωστή με τις παγκόσμιες μελέτες και αναλύσεις που εκπονεί, θεωρείται από τον εθνικό και διεθνή Τύπο ένα ίδρυμα που διατηρεί σχέσεις με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Την νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου η Stratfor δημοσίευσε αρκετά μηνύματα, πέραν του συνηθισμένου αριθμού. Εντόπισε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την θέση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Ερντογάν στην Ιστάνμπουλ και προσέλκυσε την προσοχή της κοινής γνώμης με τα tweet που έδιναν την ακριβή θέση του αεροπλάνου στον αέρα.
Στελέχη της Stratfor που κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση πως μπορέσαν να εντοπίσουν τόσο γρήγορα το προεδρικό αεροσκάφος, είπαν ότι «όλες οι πληροφορίες λήφθηκαν από δημόσια διαθέσιμες πηγές», αφήνοντας όμως αναπάντητη την ερώτηση ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη μια απόπειρα πραξικοπήματος.
Την ίδια νύχτα προκάλεσε αντιδράσεις με την ανάρτηση που αναφερόταν στην ψευδή είδηση του αμερικανικού δικτύου MSNBC ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ζήτησε άσυλο στη Γερμανία».
Την επομένη ανάρτησε στο Twitter ένα ενημερωτικό δελτίο γεμάτο ψευδείς πληροφορίες για τον Ερντογάν. Η Stratfor υποστήριξε ότι «ο στρατός είχε στείλει τον Ερντογάν στη φυλακή το 1999», ότι καταδικάστηκε επειδή «ενθάρρυνε τη βία και το θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος», πως «την δεκαετία του 2000 κατέβαλε προσπάθειες για να αποδυναμώσει τον στρατό», ότι προέβη σε ενέργειες κατά του στρατού με μια προσωπική έχθρα που πηγάζει από το παρελθόν, προσπαθώντας να δώσει στους ακολούθους του στο Twitter το μήνυμα μιας περίεργης σχέσης αιτίας-αποτελέσματος όσον αφορά το πραξικόπημα.
Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα στοιχεία αυτής της ανάρτησης του αμερικανικού ίδρυματος μελετών που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, είναι ότι ο Ερντογάν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 10 Αυγούστου του 2014 λαμβάνοντας το 13,3% των ψήφων, το οποίο αντιστοιχεί σε 5.412.423 ψήφους, ενώ στην πραγματικότητα ο Ερντογάν έλαβε το 52% των ψήφων που αντιστοιχεί περίπου σε 21 εκατομμύρια ψήφους.
Ύστερα από αντιδράσεις η Stratfor έσβησε την εν λόγω ανάρτηση που στόχο είχε να επηρεάσει και να κατευθύνει την κοινή γνώμη.