Η Τουρκία εξαφανίζει την Λήμνο απο ΝΑΤΟΪκή άσκηση

Της Ελένης Παναγιώτου


Μετά την
απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες έρχεται τώρα και η ακύρωση της άσκησης Ramstein Guard. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΑΤΟϊκή άσκηση δεν θα γίνει, μετά από αίτημα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να μην συμπεριληφθεί η Λήμνος, κατι που δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά.

Η Ramstein Guard είναι άσκηση της Διοίκησης Αεροπορίας της Συμμαχίας για ασκήσεις που εκτελούνται από ένα από τα Κέντρα Επιχειρήσεων (CAOCs) στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενσωμάτωσης Δύναμης Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (NEWFIP).

Η NEWFIP έχει σχεδιαστεί για την εκπαίδευση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ προκειμένου να επιχειρούν σε ένα δυσμενές ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον με συντονισμένο τρόπο. Το πρόγραμμα NEWFIP περιλαμβάνει δυνάμεις της Αεροπορίας, του Ναυτικού, και της Ξηράς που διεξάγουν επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου, επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου. Περίπου δέκα NEWFIP ασκήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο. Η κάθε άσκηση Ramstein Guard περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ.

Στην συγκεκριμένη άσκηση στην οποία θα συμμετείχε η Ελλάδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας θα πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την Λήμνο. Γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία ζήτησε να μην συμπεριληφθεί η Λήμνος στην Ramstein Guard, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να ακυρώσει την άσκηση. Η στάση της Τουρκίας βασίζεται στην γνωστή θέση περί αποστρατικοποίησης της Λήμνου. Σύµφωνα µε την επίσηµη τουρκική θέση, που περιλαµβάνεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το καθεστώς αποστρατικοποίησης της Λήµνου αλλά και της Σαµοθράκης προβλέπεται, από το άρθρο 12 της συνθήκης της Λωζάννης. Αξίζει να αναφερθεί ότι χαρακτηριστικό των τουρκικών θέσεων είναι το θέμα που προέκυψε και κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟϊκής άσκησης το 2000 που διεξήχθη σε τουρκικό έδαφος με τη συμμετοχή ελληνικών χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη άσκηση δεν πραγματοποιείται ωστόσο η χρονική συγκυρία δίνει βαρύτητα στην απόφαση του ΝΑΤΟ να ακούσει το αίτημα της γειτονικής χώρας καθώς η Τουρκία, όπως και αποδεικνύει η συμπεριφορά της τους τελευταίους δύο μήνες, είναι πλέον ένας απρόβλεπτος αλλά και επικίνδυνος παράγοντας στο Αιγαίο.

«ΑΣΤΡΑΠΗ 3/17»: Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στη Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ – ΦΩΤΟ