Τουρκία – Δημοψήφισμα LIVE: Οριακή νίκη του «ναι» – Ερντογάν: Ο λαός έδειξε ωριμότητα

Πρώτη Δημοσίευση – 2017-04-16 16:50:35
Τελευταία Ενημέρωση – 2017-04-16 22:32:35

Οριακή είναι η νίκη του «ναι» στο -ιστορικής σημασίας- δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που μετατρέπει το πολίτευμα σε προεδρικό. Ουσιαστικά, ο στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η ενίσχυση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να γίνει “σουλτάνος” και… με τη βούλα!

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR

22:26 «Δεν είναι νόμιμο το δημοψήφισμα»
O εκπρόσωπος τύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη.

Ο αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματόε του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

Άλλωστε, όπως τονίζεται από το κόμμα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.

22:23 Οι δηλώσεις Ερντογάν
«Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας » δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε διάγγελμα που απηύθυνε για το δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του «ναι» ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του «όχι».

Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας.

22:22 Ερντογάν: «Πρώτη φορά αποφάσισε ο λαός»

«Πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας αποφασίζει ο λαός για τόσο σημαντικές αλλαγές. Ο λαός έχει την εξουσία. Είμαστε ένα έθνος, μια χώρα και το 2019 η χώρα μας θα είναι συνατότερη. Οι αλλαγές θα είναι καλύτερες για την Τουρκία αλλά και την οικονομία. Πρόκειται για νίκη της Τουρκίας, της οικονομίας, μία νίκη των πολιτών. Ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορια της Τουρκίας. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να προετοιμαστούμε για το ισχυρότερο κράτος που θα έχουμε το 2019. Μία χώρα όπως λέμε ένα σώμα.

22:17 Ερντογάν: «Έχουμε δημοκρατία και σεβόμαστε τις αποφάσεις όλων των πολιτών»

22:15 Ενρτογάν: Απέφυγε να αναφερθεί στα ποσοστά αλλά μίλησε για τα εκατομμύρια

Ο Ερντογάν μίλησε για το δημοψήφισμα και την οριακή του νίκη, κάνοντας λόγο για μια ιστορική μέρα. Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τα 25 εκατομμύρια που ψήφισαν «ναι», αποφεύγοντας να αναφερθεί στα ποσοστά… μιας και αυτά αποκαλύπτουν ότι ουσιαστικά είναι ο μεγάλος χαμένος!

21:54 Γιλντιρίμ: «Το «ναι» ανοίγει μία νέα σελίδα στη δημοκρατία της Τουρκίας»
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος και του προέδρου Ερντογάν ότι «είμαστε ένα Έθνος», αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι το «ναι» προηγείται έναντι του «όχι».

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε ότι η Τουρκία ανοίγει μια νέα σελίδα στη δημοκρατική της ιστορία και υπογράμμισε ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στο Έθνος και το Έθνος είπε «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση.

21:26 Ποτάμι: Ευχόμαστε ο κ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες για καλό
«Ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τις ενισχυμένες εξουσίες που ζήτησε από τον λαό του. Η ετυμηγορία του τουρκικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή εφόσον έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις της νόμιμης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες όχι διολισθαίνοντας σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης αλλά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ελπίζουμε επίσης ότι οι ανθελληνικές κορώνες τελείωσαν μαζί με την προεκλογική εκστρατεία κι ότι ο κ. Ερντογάν ενισχυμένος στο εσωτερικό, θα συμβάλει στη βελτίωσή των σχέσεων με την Ελλάδα»

20:58 «Αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος»
Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα».

Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.

20:50 Γκάμπριελ: Να παραμείνουμε ψύχραιμοι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και ότι είναι καλό που η πικρή εκστρατεία, που επίσης έλαβε χώρα στη Γερμανία, πλέον τελείωσε.

20:42 Μόνο ο Ερντογάν βλέπει… ξεκάθαρο αποτέλεσμα!
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

20:37 Πύρρειος νίκη για τον Ερντογάν
Τελικό αποτέλεσμα 48,92% ΟΧΙ και 51,08% ΝΑ

20:29 Πανηγυρίζουν στην γενέτειρα του Ερντογάν – «Μουδιασμένοι» στο κυβερνητικό στρατόπεδο
Την ώρα που πανηγυρίζουν στη γενέτειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο κυβερνητικό «στρατόπεδο», για τα αποτελέσματα στην ενδοχώρα, όπως στα Άδανα και την Προύσα.

20:20 Η καταμέτρηση στο 98%
51,34% “ναι”, 48,66% “όχι”

19:54 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το δημοψήφισμα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όπως έγινε γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε ότι το στρατόπεδο του «ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το «ναι» προηγείται έναντι του «όχι» σε εθνικό επίπεδο.

19:54 Η πραγματικότητα της Τουρκίας
Η τριχασμένη Τουρκία. Ανατολικά ΟΧΙ (Κούρδοι) , Δυτικά ΟΧΙ (Νεοαστοί) και στην καρδιά ΝΑΙ (παραδοσιακοί Τούρκοι)

19:40 Νίκη του «ναι» χωρίς θρίαμβο αλλά με απογοήτευση
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του «ναι» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το «ναι» προηγείται έναντι του «όχι». Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα το «όχι» προηγείται με το ποσοστό του να ανέρχεται λίγο πάνω από το 50%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK.

19:36 Το απόλυτο… ντέρμπι
Πρόκειται για το απόλυτο ντέρμπι…. Τα τρία μεγαλύτερα δίκτυα της Τουρκίας έδωσαν πριν λίγο τα εξής αποτελέσματα: 51, 7% ΝΑΙ και 48,3 ΟΧΙ, ξεκαθαρίζοντας ότι συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων

19:16 Στην τελική ευθεία για το αποτέλεσμα

Το «ναι» προηγείται με ποσοστό 52,8%, έπειτα απο την καταμέτρηση του 90% των ψήφων, στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το «όχι» προηγείται στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης ψήφισε η πλειοψηφία των απόδημων Τούρκων που διαμένει στην Ελλάδα.
Με καταμετρημένο το 63,4% των ψήφων στη χώρα μας το «Ναι» λαμβάνει 20,8% (106 ψήφους, ενώ το «Όχι» 79,2% (403 ψήφους).


18:21 Associated Press: Στο 57% το «ναι» (η καταμέτρηση στο 51%)

18:19 Ανατροπή! Αν συνεχιστεί έτσι η καταμέτρηση θα κερδίσει το «όχι»18:18 Πού επικρατεί το «όχι» μέχρι τώρα – Πηγή CNN Turk
Μέχρι στιγμής:

Ντιγιάρμπακιρ: 34% ναι, 66% όχι
Σμύρνη 34,3% ναι, 65,8% όχι

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR

16:26 Οι πόλεις όπου έκλεισαν οι κάλπες στις 16.00 ώρα Ελλάδας
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır and Kilis

15:38 Μερικές… παρατυπίες στο δημοψήφισμα
Όχι ότι πέφτει κανείς από τα σύννεφα, αλλά η διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, δεν μοιάζει τόσο αδιάβλητη. Το «Turkey untold» έδωσε στη δημοσιότητα τρια βίντεο με σχετικές -επιεικώς- παρατυπίες.

Στην πρώτη, ψηφίζουν ένστολοι και με τα όπλα τους ανά χείρας. Στη δεύτερη βλέπουμε μαζική παραγωγή ψηφοδελτίων υπέρ του «Ναι» σε εκλογικό τμήμα και στην τρίτη τον κοινοτάρχη μιας περιοχής να βγαίνει από το παραβάν με 5 (!) φακέλους.