Η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την επίτευξη συμφωνίας, επισήμανε ο Αέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τονίζοντας όμως ότι ο στόχος των Ευρωπαίων εταίρων δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Για το δημοψήφισμα ξεκαθάρισε ότι: «Θα σεβαστώ την επιλογή του λαού, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες, αλλα δεν θα είμαι στην πολιτική μου πορεία παντός καιρού».
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη μη παράταση του προγράμματος, λέγοντας ότι “με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Οι Έλληνες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα”.
Ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο Grexit: “Δεν πιστεύω ότι θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ γιατί δεν το θέλουν και γιατί το κόστος θα είναι τεράστιο. Μόνο στην ΕΚΤ το κόστος είναι 120 δισ”.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, 5 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: “Δεν θα ενταφιάσουμε τη Δημοκρατία γιατί λήγει ένα πρόγραμμα.
Ο λαός θα πάει στις κάλπες και θα αποφασίσει. Και όποια απόφαση, θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί. Το δημοψήφισμα θέλουμε να αποτελέσει τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα. Έκλεισαν τις τράπεζες, γιατί δεν ήθελαν να δεχτούν το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει”.
Και συνέχισε: «Ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας. Η πρόταση του Γιούνκερ ήταν από τις θετικότερες, αλλά ήταν προτάσεις ΔΝΤ, όχι Κομισιόν».
Για τα γεγονότα της Παρασκευής. όταν αποχώρησε από τις Βρυξέλλες, αφού υπήρχε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε: «Τους είπα (σ.σ. σε Μέρκελ και Ολάντ) ότι η πρόταση που μας δίνετε δεν είναι βιώσιμη λύση, δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένετε σε προτάσεις και μέτρα, ενώ είχαμε κλείσει στο δημοσιονομικό. Η απάντηση ήταν “όχι εμείς, οι θεσμοί”. Τους είπα ότι δεν μπορώ να αποφασίσω, διέκοψα το κυβερνητικό συμβούλιο και τους πήρα τηλέφωνο και τους είπα ότι θα θέσουμε το ερώτημα στον ελληνικό λαό”.
Δεν θέλησε να απαντήσει τι του είπαν οι Μέρκελ και ο Ολάντ όταν πληροφορήθηκαν την απόφαση για το δημοψήφισμα, αλλά τόνισε ότι: »Η απάντηση που έλαβα δεν ήταν αρνητική. Ζήτησα παράταση, μίλησα για την ανάγκη της Δημοκρατίας, δεν μου απάντησαν σε κάτι. Αιφνιδιάστηκα όταν η παράταση δεν έγινε αποδεκτή από το Eurogroup. Το θεωρούσα αυτονόητο».
«Καλύψαμε τις απαιτήσεις τους με ισοδύναμα μέτρα. Γιατί τότε δεν συμφωνήσαμε; Γιατί συνεχώς ζητούσαν καινούργια;
Δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης. Θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι “δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης. Θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας”, επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι “το δημοψήφισμα αφορά την αποδοχή ή μη μνημονιακών μέτρων. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιβιώσει ο λαός. Να διασφαλίσουμε αποκατάσταση ρευστότητας, ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε βασικά αγαθά. Ο λαός έχει περάσει πιο δύσκολα και επιβίωσε. Δεν χρεοκοπούν οι λαοί”.
Και συνέχισε: “Το ευρώ είναι ένα κοινό νομίσμα που πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγύη ανάμεσα στις χώρες του ευρώ, στους κανόνες της ευρωζώνης και στο σεβασμό στη Δημοκρατία. Εμείς σεβαστήκαμε τους κανόνες, αυτοί όμως δεν σέβονται τη λαϊκή επιλογή. Μας ζητούν να κάνουμε χειρότερα από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Εμείς έχουμε την επιλογή να μείνουμε στο ευρώ. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι στην Ευρώπη. Είμαστε η καρδιά της Ευρώπης».
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: »Η χώρα είχε για πρώτη φορά μια κυβέρνηση που ό,τι υποσχέθηκε το έκανε. Κάναμε πολλά από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μέσα σε 4 μήνες. Δεν υλοποιήθηκαν τα φορολογικά και ΕΝΦΙΑ γιατί μας επέβαλαν οικονομική ασφυξία».
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και αν ο κ. Τσίπρας έχασε την εμπιστοσύνη του προς τον υπουργό Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι: «Αν είχε χάσει την εμπιστοσύνη μου, δεν θα ήταν σήμερα στη θέση του. Έδωσε μεγάλη μάχη, σε αντίξοες συνθήκες γιατί από την πρώτη στιγμή έγινε το κόκκινο πανί. Στοχοποιήθηκε για ευνόητους λόγους”.
Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι προτιμά να διαιρέσει τον λαό, για να μην… διαιρεθεί το κόμμα του, είπε: «Δεν έχει βάση. Το δημοψήφισμα έρχεται για να ενώσει τον λαό, όχι να τον διαιρέσει».