Το ΓΕΣ, η εικονική πραγματικότητα και τα προβλήματα των στρατιωτικών

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ


Προσπάθειες να ανυψώσει το ηθικό των στρατιωτικών φαίνεται ότι καταβάλλει το ΓΕΣ, περνώντας στο πεδίο της ψηφιακής επικοινωνίας με διάφορα βίντεο που μάλλον ανταποκρίνονται σε μια εικονική πραγματικότητα από αυτή που ζουν οι στρατιωτικοί.

Το τελευταίο βίντεο εντοπίσαμε στο  Facebook και συνοδεύεται από το σχόλιο «To προσωπικό αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό του Στρατού Ξηράς».

 

Αυτό είναι και το πλέον λογικό, ή τουλάχιστον αυτό που θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Από την άλλη, βλέποντας τα χαμογελαστά πρόσωπα των πρωταγωνιστών του βίντεο, αναρωτιόμαστε εάν ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Για να εξηγούμαστε: Δεν αμφισβητούμε καθόλου τα λεγόμενα των πρωταγωνιστών. Το αποτέλεσμα όμως της «μικρού μήκους ταινίας» θυμίζει διαφήμιση τουριστικού ξενοχοδείου. Σε ένα καλογυρισμένο φιλμ διάρκειας σχεδόν επτά λεπτών στρατιώτες στρατιωτικοί και πολιτικό προσωπικό λένε πόσο χαρούμενοι είναι που υπηρετούν στο ΓΕΣ.

Και όπως κάθε διαφήμιση, παραβλέπει θέματα που αγγίζουν την άλλη πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι στρατιωτικοί.

Όσες φιλότιμες προσπάθειες και να καταβάλλει ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ να περάσει μηνύματα και να ανεβάσει το ηθικό των στρατιωτικών, εμψυχόνοντάς τους για λίγο, μόλις περάσουν τα επτά λεπτά του φιλμ έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα:

Ωράριο εργασίας: Οι στρατιωτικοί εργάζονται πέραν του 40ωρου που έχει νομοθετικώς καθοριστεί χωρίς να έχει προβλεφθεί αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση ή κάποιο άλλο ισοσταθμιστικό μέτρο.

Επίδομα Παραμεθορίου: Το παίρνουν αποσπασματικά και όταν βρεθούν κάποια χρήματα, σε αντίθεση με τους πολιτικούς υπαλλήλους και όλο τον Δημόσιο Τομέα που το παίρνουν σταθερά κάθε μήνα και με βάση το νέο νόμο είναι μάλιστα αυξημένο.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως είναι οι μεταθέσεις και η εξεύρεση στέγης.

Ενα από τα πάγια αιτήματα των στρατιωτικών είναι να χορηγείται στέγη σε όλους όσους πηγαίνουν να υπηρετήσουν στην παραμεθόριο.

Τα στρατιωτικά οικήματα αξιωματικών (ΣΟΑ) και τα στρατιωτικά οικήματα μονίμων υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) αποτελούν μια λύση για τους στρατιωτικούς, αλλά δυστυχώς για λίγους. Οι μεγάλες ανάγκες μάλιστα αναδεικνύονται και από τις αιτήσεις που κατατίθενται για κάποιο από τα στρατιωτικά οικήματα. Συγκεκριμένα, από τις δέκα αιτήσεις συνήθως ικανοποιούνται μόνο οι τρεις.

Το ποσοστό των αξιωματικών και υπαξιωματικών που έχουν… εξασφαλισμένη στέγη στα ΣΟΑ ή στα ΣΟΜΥ (στα οποία πληρώνουν ένα σαφώς μικρότερο ποσό από τα ενοίκια που τους ζητούν να καταβάλλουν στην παρταμεθόριο) είναι πολύ μικρό, περίπου 5%-6%.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αφορά συνήθως ανώτατους ή ανώτερους αξιωματικούς, κυρίως έγγαμους.

Είναι σχεδόν αποκλεισμένα τα στελέχη μικρής ηλικίας και οι άγαμοι, όπως οι νέοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και οι ΕΠΟΠ, στελέχη που, σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες μένουν ακόμη και μέσα στη Μονάδα αρκετές ημέρες και τις υπόλοιπες φιλοξενούνται σε συναδέλφους μοιράζοντας κατά κάποιο τρόπο το ενοίκιο.

Η μεγάλη οικογένεια στρατιωτικών του Onalert.gr έχει ήδη στείλει προτάσεις για βελτίωση του συστήματος που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τις μεταθέσεις αλλά και για τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όσοι δικαιούνται να διαμένουν στα ΣΟΑ.

Έχουν για παράδειγμα προτείνει τα ακόλουθα:

1. Ενσωμάτωση του παράγοντα της μακροχρόνιας ή μη ανεργίας για τον/την σύζυγο στρατιωτικού. Χορήγηση κλιμακούμενου ορισμένου αριθμού μορίων με βάση τους μήνες ανεργίας. Η παράμετρος μοριοδότησης της ανεργίας συναντάται σε όλες τις προκηρύξεις του δημοσίου τομέα για την πρόσληψη προσωπικού, για την συμμετοχή σε κοινωνικά προγράμματα που έχουν στόχο την προάσπιση αδυνάμων τμημάτων της κοινωνίας, για τη χορήγηση βοηθημάτων οικονομικής φύσεως που έχουν σκοπό τη δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος μέσω της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Ο μοναδικός φορέας που αδιαφορεί για το ευαίσθητο αυτό θέμα και δεν το λαμβάνει γενικά υπόψη είναι δυστυχώς οι ΕΔ, όπου κατ’ αυτό τον τρόπο προστατεύονται και ευημερούν πολλές φορές οι ελίτ και όχι οι πραγματικά έχοντες ανάγκη (χαμηλοεισοδηματίες).

2. Να λαμβάνεται υπόψη ύψος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, που αποτελεί τον πλέον αντικειμενικό παράγοντα για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών μιας οικογενείας. Τα οικογενειακό εισόδημα (κατά κεφαλή) αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράγοντα ευημερίας ή μη και μπορεί να άρει αδικίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που λαμβάνει υπόψη αυθαίρετα μόνο τον αριθμό των τέκνων και όχι τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ή μη των βασικών αναγκών τους. Με τη χορήγηση μορίων, κατά φθίνουσα κλίμακα εισοδήματος, ενισχύονται τα πλέον αδύναμα κοινωνικά μέλη της στρατιωτικής οικογενείας. Γιατί άραγε έχει μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης και προστασίας μια 5μελής οικογένεια (3 τέκνα) με εισόδημα πχ 35.000-40.000€ από μια αντίστοιχη 4μελή αντίστοιχη (2 τέκνα) με εισόδημα πχ έως 25.000€;

3. Οι γονείς τέκνων που θα φοιτήσουν στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου κατά το επόμενο από την υλοποίηση των μεταθέσεων σχολικό έτος, να εξαιρούνται εφόσον το επιθυμούν των τακτικών και εκτάκτων μεταθέσεων, προκειμένου να μην απαιτείται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Πάντως δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανέγερση ΣΟΑ. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και το γεγονός των συνεχώς μειούμενων προϋπολογισμών του ΓΕΣ, κατά τα έτη 2015 και 2016 έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των κατασκευασθέντων διαμερισμάτων, η οποία θα συνεχιστεί και το 2017.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη διετία 2015-16 σημειώθηκε αύξηση 100% στον αριθμό των διαμερισμάτων σε σχέση με την προηγούμενη διετία (2013-14), ενώ εάν υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός για το 2017, τότε την τριετία 2015-17 θα έχουμε συνολική αύξηση 122% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία 2012-14.