Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ

H κρίσιμη -κατά πολλούς- συνάντηση Λαγκάρντ-Βαρουφάκη ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Τι προκύπτει; Ότι τη Μεγάλη Πέμπτη πληρώνουμε κανονικά τη δόση μας.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου , ο παλαιότερος Έλληνας ανταποκριτής στις ΗΠΑ μεταδίδει ότι η το θέμα που τέθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ότι πρέπει να διενεργηθεί εμπεριστατωμένος έλεγχος (due diligence) στην Αθήνα. Η κ. Λαγκάρντ άκουσε με ικανοποίηση τον κ. Βαρουφάκη να της ανακοινώνει ότι η Ελλάδα τιμά τις δανειακές υποχρεώσεις της και στο πλαίσιο αυτό θα πληρώσει την Πέμπτη 9 Απριλίου τη δόση τοου σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και από την πλευρά του Ταμείου ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν.
Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι με τον Ελληνα υπουργό «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και αμφότεροι συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών».
«Σημειώσαμε», είπε, «ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη δήλωση του υπουργού, ότι η καταβολή της δόσης στο Ταμείο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 9 Απριλίου».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «επιβεβαίωσα ότι το Ταμείο παραμένει στη δέσμευσή του να εργαστεί μαζί με τις αρχές να βοηθήσει την Ελλάδα για να επιστρέψει στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός είπε ότι «είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλησαμε για παρα πολύ ωρα για ολες τις πτυχες του μεταρρυθμιστικού αυτου προγράμματος και ξεκινησαμε μια συζητηση που ειχε παρα πολύ ενδιαφερον, για την διαδικασια με την οποια θα γινουν πολύ πιο αποτελεσματικες οι συζητησεις στο Brussels Group, στα τεχνικα κλιμακια της Aθηνας, με στοχο την οσο το δυνατον πιο γρηγορη ολοκληρωση των συνομιλιων ετσι ώστε η Eλλαδα να βγει από την φαση των διαπραγματευσεων και να μπει στην φαση της δημιουργιας».