Μετά τις επί χρόνια θυσίες του λαού και τις επιτυχίες, η ελληνική κοινωνία περιμένει τώρα την ανταπόκριση, την ανταπόδοση και με επενδύσεις, με μέτρα ανάπτυξης, απασχόλησης, με διάχυση του νέου κλίματος στην οικονομική καθημερινότητα της χώρας.
Αυτό με δυο λόγια ήταν , σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, το νόημα όσων είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ σε σύντομη συνάντηση που είχαν όπου συζητήθηκαν και »τεχνικά δεδομένα» που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.Η συνάντηση έγινε μετά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Αφρικής , στις Βρυξέλλες, και εν όψει της επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα στις 11 Απριλίου.
Όπως επισημαίνει σήμερα η Deutsche Welle το Βερολίνο επιβεβαίωσε με μια λακωνική δήλωση την επίσκεψη της κ. Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, στις 11 Απριλίου, χωρίς να δώσει ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για την ατζέντα και τους στόχους του ταξιδιού. Κυβερνητικοί κύκλοι στην Γερμανία εκτιμούν ότι η νέα αυτή επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα έρχεται να υπογραμμίσει την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να προσφέρει πολιτική στήριξη στα κόμματα της συγκυβέρνησης. και επιβεβαιώνει τη «στροφή» του Βερολίνου και των άλλων εταίρων στο πεδίο της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης.
Πολιτικοί αναλυτές στο Βερολίνο ανέφεραν, ότι από την Αθήνα η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε φάση ανάκαμψης και πως κερδίζει το στοίχημα της αξιοπιστίας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην προσπάθεια της Αθήνας να επιστρέψει σύντομα στις αγορές. Παράλληλα, η κ. Άγκελα Μέρκελ, αναφέρει η Deutsche Welle, θα απευθυνθεί και πάλι στους Έλληνες για να τους διαβεβαιώσει ότι οι θυσίες τους έχουν αντίκρισμα και ότι ήταν αναγκαίες προκειμένου η χώρα τους να ανακάμψει.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους
.
Τώρα ειδικότερα όσον αφορά την συνάντησή του με την κ Μέρκελ ο κ Βενιζέλος, είπε:
<<Πράγματι, είχα την ευκαιρία μιας σύντομης αλλά περιεκτικής, μπορώ να πω, συζήτησης με την κ Μέρκελ, εν όψει της επίσκεψής της στην Αθήνα. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα βασικά θέματα είναι να προβληθεί διεθνώς η πραγματικότητα που είναι πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Μπαίνει στην τελική φάση, στην τελική ευθεία της οριστικής εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. Αυτό συνδέεται με την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Είχαμε την ευκαιρία με την κ. Μέρκελ, πολύ συνοπτικά, να αναφερθούμε και στο πώς προσδιορίζονται τα τεχνικά δεδομένα.
Η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πια μια πραγματικότητα που θα γίνει σταδιακά και προστατευμένα, χωρίς να υπάρχουν πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η Ελλάδα να ξαναμπεί στην αγορά, να τοποθετηθεί στη θέση που της αρμόζει από τις αγορές, οι οποίες αντιλαμβάνονται πολλές φορές καλύτερα τα πράγματα απ’ ότι διάφοροι τεχνοκράτες ή απ’ ότι και οι πολιτικοί και θεσμικοί μας εταίροι. Είναι πάρα πολύ μεγάλο, αν θέλετε, ατού στα χέρια της Ελλάδας να έχει τη θετική ανταπόκριση της αγοράς. Και βεβαίως, αυτό το οποίο είναι σημαντικό -και πρέπει να το λέμε σε όλους τους συνομιλητές μας- είναι πως η κοινωνία η ελληνική περιμένει να δει την αλλαγή. Έχει βάλει το κεφάλι κάτω επί χρόνια, έχει υποστεί θυσίες, έχει επιτυχίες. Και τώρα περιμένει την ανταπόκριση. Την ανταπόδοση. Όχι μόνο με μέτρα κοινωνικής συνοχής και προνοιακής στήριξης, όχι μόνο με την αποκατάσταση των αδικιών μέσω της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά κυρίως μέσω της ανάπτυξης. Με τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Με την επάνοδο της κατανάλωσης σε επίπεδα τα οποία επιτρέπουν να στηρίξουμε την ανάπτυξή μας, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως όλα αυτά συνδέονται με την απασχόληση, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αντίκτυπος στην οικονομική καθημερινότητα της χώρας
Φτιάξαμε τώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Προωθούμε πολλά μέτρα μέσω του ΟΑΕΔ, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Τον πυρήνα της ανεργίας τον χτυπάς μόνο μέσα από την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μέσα από την διάχυση αυτού του νέου κλίματος στην οικονομική καθημερινότητα της χώρας.
Αυτός είναι τώρα ο μεγάλος στόχος: Η επάνοδος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Να πάψει να είναι η Ελλάδα φτωχός συγγενής, παρίας, δακτυλοδεικτούμενο διεθνές πρόβλημα. Αυτό είδα ότι έχει φτάσει μήνυμα στις χώρες της Αφρικής. Οι χώρες της Αφρικής ξέρουν τώρα ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά πράγματα και γυρίζει σελίδα. Αντιλαμβάνεστε πόσο ισχυρό είναι αυτό το μήνυμα διεθνώς>>.