Τα 10 σημεία του Αβραμόπουλου για την μετανάστευση

Τα δέκα σημεία του σχεδίου δράσης του Δ. Αβραμόπουλου για την Μετανάστευση, που υιοθετήθηκαν στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

 
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης,  Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου δέκα σημεία σχεδίου δράσης για την Μετανάστευση που υιοθετήθηκαν στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, υπό το φως των τελευταίων δραματικών εξελίξεων. Ο Επίτροπος, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
 
« Όπως είναι γνωστό, είμαστε αντιμέτωποι με μια τρομερή πραγματικότητα στη Μεσόγειο. Δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα δεν είναι ούτε ένα νέο φαινόμενο, ούτε θα εξαφανιστεί σύντομα. Είναι η νέα πραγματικότητα για τη Μεσόγειο.
 
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
 
Θα πρέπει να λάβουμε άμεσα, πρακτικά και ουσιαστικά μέτρα. Αν δεν δράσουμε τώρα, η κρίση θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους επόμενους μήνες.
 
Το σημερινό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή τόσο των υπουργών Εξωτερικών όσο και Εσωτερικών, υπογραμμίζει την αίσθηση του επείγοντος αλλά και  την επιθυμία μας για κοινή δράση.  Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς απέναντι σε αυτές τις τραγωδίες.
 
Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα. Όλοι μας. Μαζί. Τόσο τα κράτη μέλη όσο και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.. Η δράση αυτή απαιτεί, όχι μόνο τη συλλογική μας ευθύνη ως Ένωση, αλλά και την άμεση ευθύνη σε εθνικό επίπεδο.
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμφωνήσαμε να εφαρμοσθεί ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων, το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση:
 
1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο:  «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.
 
2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα», θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.
 
3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμότων λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων . Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.
 
4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.
 
5. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.
 
6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
 
7. Εφαρμογή  διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε.. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσαςπροστασίας.
 
8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.
 
9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα  οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.
 
10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.
 
• Όλες αυτές οι ενέργειες απαιτούν κοινή προσπάθεια, στο πλαίσιο μιας πραγματικής Ένωσης και ευθύνης σε εθνικό επίπεδο.