Πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών Νταράγια και Ντέιρ αλ Ζορ αναγκάζονται να τρέφονται με γρασίδι, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τρόφιμα, κατήγγειλε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
«Στις χειρότερες περιπτώσεις, περνούν ολόκληρες ημέρες χωρίς να τρώνε, στέλνουν τα παιδιά τους να ζητιανεύουν και τρώνε άγρια βλάστηση» επισημαίνεται σε μία έκθεση.
Η Ντέιρ αλ Ζορ πολιορκείται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Νταράγια από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Οι οικογένειες στις δύο πόλεις δεν έχουν τη δυνατότητα να φάνε πάνω από ένα γεύμα την ημέρα και οι ενήλικες δίνουν προτεραιότητα στα παιδιά, τονίζεται στην έκθεση, το πόρισμα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τις συνθήκες στην αγορά τροφίμων της Συρίας τον Φεβρουάριο.
Το φρέσκο ψωμί είναι «σποραδικά διαθέσιμο και (πωλείται) σε υπέρογκο κόστος» στη Νταράγια, 30 φορές πάνω από τη τιμή με το οποίο το προμηθεύονται οι κάτοικοι της Δαμασκού. Το ρύζι πωλείται 17 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τις τιμές της Δαμασκού.
Παρά την εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση της Συρίας αρνείται να επιτρέψει στις αυτοκινητοπομπές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στις έξι περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία από τις δυνάμεις της, περιλαμβανομένης της Νταράγια.
Ο εκπρόσωπος των ΗΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Γιαν Έγκελαντ δήλωσε ότι οι χώρες που στηρίζουν τις συνομιλίες έχουν δώσει προθεσμία επτά ημερών στη συριακή κυβέρνηση να απαντήσει στο αίτημα του ΟΗΕ σχετικά με τη διανομή βοήθειας.
«Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου να μας εμποδίζουν να μεταβούμε εκεί».
«Στη Νταράγια μαίνονται μάχες, αλλά έχουμε μία ξεκάθαρη εντύπωση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στη διανομή της βοήθειας εφόσον πείσουμε τις δύο αντίπαλες πλευρές να συμφωνήσουν σε μια παύση των εχθροπραξιών προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε βοήθεια στους λίγους χιλιάδες ανθρώπους εκεί, άμαχους που βρίσκονται σε πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση» σημείωσε ο Έγκελαντ.