Σύνοδος Κορύφης ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής

Στη «σκιά» του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ πραγματοποιείται σήμερα, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών –μελών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός του γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ζητούμενο για το ρόλο που καλείται να παίξει ο διεθνής οργανισμός είναι να συνδέει -σε ισότιμη βάση- τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.Σύμφωνα με την πάγια κυβερνητική θεώρηση, η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά.

Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών.Ενώ αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.

Η Αθήνα ταυτοχρόνως προωθεί την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα. Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει άλλες συναντήσεις, παρά μόνο ολιγόλεπτες επαφές. Συνοδεύεται, τέλος, από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά αντιστοίχως, όπως άλλωστε όλοι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών –μελών του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ θα ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός του γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση αυτή, η οποία εκπληρώνει ένα μακροχρόνιο αίτημα των ΗΠΑ που διοικούν τον συνασπισμό αυτόν, «θα στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενότητας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.
Όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις μάχης», υπογράμμισε.

Το καθένα από τα 28 κράτη-μέλη του NATO έχει ήδη ενταχθεί μεμονωμένα στον διεθνή συνασπισμό, αλλά το NATO ως συμμαχία δεν είχε κάνει αυτό το βήμα, προτιμώντας να έχει καθεστώς «παρατηρητή».Η Ουάσινγκτον ζητούσε εδώ και πάνω από έναν χρόνο το NATO να ενταχθεί στον συνασπισμό.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε χθες Τετάρτη στο AFP, η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, «απομένει ακόμη να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Συμμετέχοντας ως όλον στη συμμαχία το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να επωφεληθεί «μιας καλύτερης πλατφόρμας για να συντονίζεται» με τον συνασπισμό, εκτίμησε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις ώρες πτήσης των αεροσκαφών-ραντάρ Awacs στον τουρκικό εναέριο χώρο, τα οποία παρακολουθούν την αεροπορική δραστηριότητα στο Ιράκ και τη Συρία, διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας.

Εξάλλου στην έδρα του ΝΑΤΟ θα συσταθεί ένα νέο γραφείο που θα ασχολείται με την κοινοποίηση πληροφοριών για τα τρομοκρατικά δίκτυα, και κυρίως για τους ξένους τζιχαντιστές.