Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφτασε σήμερα το πρωί στη Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Τον Τραμπ υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο στη Βηθλεέμ ο Αμπάς. Εκεί συμμετείχε σε μια τελετή υποδοχής, στη διάρκεια της οποίας ανακρούστηκαν ο αμερικανικός και ο παλαιστινιακός εθνικός ύμνος.
Ο Τραμπ, που ενημερώθηκε για κάποιες πτυχές του Μεσανατολικού στην Ιερουσαλήμ στη διάρκεια συνομιλιών του με Ισραηλινούς αξιωματούχους, αναμένεται να ακούσει σήμερα και την άλλη πλευρά στη Βηθλεέμ από τον Αμπάς που επιθυμεί να παρουσιάσει το όνειρο των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος σε έναν Αμερικανό πρόεδρο που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τα σχέδιά του για την περιοχή.
Αφού επισκέφθηκε χθες το Τείχος των Δακρύων, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει σήμερα την ευκαιρία να δει ένα άλλο τείχος: αυτό που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη για να προστατευθεί από πιθανές επιθέσεις Παλαιστινίων.
Μεγάλο μέρος της Βηθλεέμ ζει υπό τη σκιά αυτού του τείχους: «ενός φράχτη ασφαλείας», σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ή «ενός τείχους απαρτχάιντ» για τους Παλαιστίνιους.
Ωστόσο ένα μεγάλο πανό που έγραφε στα αγγλικά «η πόλη της ειρήνης χαιρετίζει τον άνδρα της ειρήνης» ήταν αναρτημένο στον δρόμο από τον οποίο πέρασε ο Τραμπ.
Στο Ισραήλ όπως και στη Δυτική Όχθη ο πρόεδρος που φιλοδοξεί να πετύχει την «τελική» διπλωματική συμφωνία θα μπορέσει να κατανοήσει αν είχε δίκιο όταν δήλωνε στον Αμπάς στον Λευκό Οίκο πως η επίτευξη της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή «ίσως δεν είναι τόσο δύσκολη όσο πιστεύουν εδώ και χρόνια οι άνθρωποι».
Χθες στην Ιερουσαλήμ, στο πλευρό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Τραμπ φάνηκε να ρίχνει τους τόνους: «Μου έχουν πει ότι από όλες τις συμφωνίες, αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες, όμως έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να την πετύχουμε. Ελπίζω».
Από το Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε ένα διαφορετικό όραμα για την επίλυση του Μεσανατολικού. Τα κοινά συμφέροντα των αραβικών κρατών και του Ισραήλ ενάντια στην απειλή του εξτρεμισμού και στο Ιράν αποτελεί «μια σπάνια ευκαιρία», ακόμη και για την επίλυση μιας από τις πιο παλιές συγκρούσεις στον κόσμο, επεσήμανε.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στον βασιλιά Σάλμαν της Σαουδικής Αραβίας, αν και το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα«Πιστεύω ότι είναι εφικτό ένα νέο επίπεδο συνεργασίας», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω πραγματική ελπίδα για αλλαγή», απάντησε ο Νετανιάχου.
Ο Τραμπ απέφυγε κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ να αναφερθεί δημοσίως σε ευαίσθητα θέματα, όπως ο εβραϊκός επικοισμός ή το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο έδωσε πολλές ελπίδες στους Ισραηλινούς αναφερόμενος στις «αδιάρρηκτες σχέσεις» μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ και επισκεπτόμενος το Τείχος των Δακρύων. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που κάνει κάτι τέτοιο.