Ακόμη ένα Eurogroup, ακόμη μια Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση πάει στις σημερινές συζητήσεις με ένα συντριπτικό όχι στο δημοψήφισμα και την κοινή δήλωση των πολιτικών κομμάτων πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής και ελπίζει αυτή τη φορά να υπάρξει από την πλευρά της Ευρώπης ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση.
Μέσα στη νύχτα υπήρξαν δυο σημαντικές εξελίξεις
Η πρώτη αφορά στις δηλώσεις του Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δήλωσε ότι η χορήγηση χρηματοδότησης-γέφυρας ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι μια πιθανότητα. Είπε πως «το εάν αυτό είναι εφικτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί».
Η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσει άλλη ρευστότητα στην Ελλάδα εάν κηρύξει αθέτηση πληρωμών του κρατικού της χρέους, επισήμανε ακόμη ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας.
Το ΔΣ της ΕΚΤ και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι αποφάσισαν νωρίτερα να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσό που χορηγείται μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας λίγα ή καθόλου περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα, θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Νέες επαφές Τσίπρα με Ολάντ και Γιούνκερ
Το παρασκήνιο είναι μεγάλο. Τη νύχτα ο Πρωθυπουργός είχε νέο γύρω επαφών τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο ο οποίος ζήτησε μια κοινή δήλωση των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας ώστε να μπορέσει να στηρίξει στη Σύνοδο μια νέα πρόταση για την Ελλάδα, αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος φαίνεται ότι έχει εκ νέου αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για την εξεύρεση λύσης.
Νέα παρέμβαση ΗΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού μίλησε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νεοδιορισθέντα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και είπε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης, είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Λιού εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη,» είπε το υπουργείο σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Λιού προσφέρθηκε να κρατήσει στενή επαφή με την Αθήνα τις επόμενες μέρες.
Νωρίτερα χθες, ο πρόδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την κατάσταση στη Ελλάδα και συμφώνησαν για τη σημασία της εξεύρεσης μιάς οδού για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεκινήσει εκ νέου τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, είπε ο Λευκός Οίκος.
Η “παλιά” πρόταση ξανά στο τραπέζι
Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια παραλλαγή της πρότασης Γιούνκερ η οποία περιλαμβάνει σημαντικές “εκπτώσεις” στο θέμα του ασφαλιστικού, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τους φόρους υπερ τρίτων και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Ωστόσο σχεδόν από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών το μήνυμα είναι πως αυτή η πρόταση είναι πλέον ξεπερασμένη και αναζητείται νέο πακέτο συνολικής συμφωνίας. Ως προς αυτό, καθώς θα είναι κρίσιμο το ζήτημα της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος σημαντική θα είναι παρουσία και η θέση του Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ στη σύνοδο, ενώ οι αρχηγοί των χωρών μελών θα περιμένουν την ενημέρωση από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα συμπεράσματα από την ελληνική πρόταση των υπουργών οικονομικών.