Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους Άνγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.
Το ενδιαφέρον βέβαια είναι τι απάντηση πήρε από τους τρεις στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός.
Ποιες είναι οι προτάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του mega, 900 εκατομμύρια ευρώ είναι το «χάσμα» που χωρίζει την Αθήνα και τους ευρωπαίους εταίρους, με επιπλέον φορολογικά μέτρα να «πέφτουν» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να καλυφθεί το κενό.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση -όσον αφορά στον ΦΠΑ- προβλέπει συντελεστή 13% για την ΔΕΗ, ενώ δίνεται μάχη για να παραμείνει επίσης το 13% στην εστίαση και να μην «σκαρφαλώσει» στο 23%.
Εκεί που όπως όλα δείχνουν θα υποχωρήσει η Αθήνα, είναι το θέμα των πρόωων συνταξιοδοτήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προτείντι την κατάργησή τους από την 01/01/2016, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δανειστές ζητούν την κατάργησή τους «εδώ και τώρα».
Παράλληλα, «σημείο – κλειδί» για την Αθήνα αποτελεί το θέμα του χρέους. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν μία διατύπωση από την άλλη πλευρά όσον αφορά στην διευθέτησή τους.
Διαβουλεύσεων συνέχεια
Σύμφωνα τώρα με την βρετανική «Guardian», οι επαφές για την ώρα περιορίζονται σε εξ αποστάσεως συζητήσεις, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να βρίσκεται ωστόσο στις Βρυξέλλες. Όπως μάλιστα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ όπως αναφέρει το Reuters, ενδέχεται σήμερα να υπάρξει και νέα συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, με αντικείμενο να οριστικοποιηθούν οι ελληνικές προτάσεις.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «FAZ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει σχέδιο για παράταση του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, με χρηματοδότηση-γέφυρα περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.