Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον «πόλεμο» που ξεκίνησε κατά της Ολλανδίας αναφέρθηκε στον ρόλο των Ολλανδών στρατιωτών στη Σρεμπρένιτσα.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Ξέρουμε πως αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό και την ηθική οι Ολλανδοί από το ρόλο τους στη Σρεμπρένιτσα», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο ρόλο Ολλανδών στρατιωτών στη Σρεμπρένιτσα και στη γενοκτονία του 1995. «Οι Ολλανδοί δεν μας εξέπληξαν, ξέραμε ήδη την ανηθικότητά τους και τους τρόπους τους. Τους ξέρουμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα», είπε. Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ηθικής, ειδικά αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους».
Απο την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.
Τι έγινε στη Σρεμπρένιτσα
Οι δυνάμεις που διοικούσε ο Ράτκο Μλάντιτς, επιτέθηκαν στην προστατευόμενη ζώνη του ΟΗΕ, στις 6 Ιουλίου του 1995. Κατά την επίθεση συνάντησαν αδύναμη αντίσταση από τους Ολλανδούς στρατιώτες της UNPROFOR στους οποίους λόγω πολιτικών διαφωνιών και αναποφασιστικότητας των Ηνωμένων Εθνών δεν παρασχέθηκε στήριξη από μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς τα οποία ήταν αδύνατο να ανακοπεί η προέλαση των σερβοβοσνιακών δυνάμεων.
Στις 11 Ιουλίου ακολούθησε η πτώση της Σρεμπρένιτσα και οι Ολλανδοί στρατιώτες παρέδωσαν στις δυνάμεις του Μλάντιτς όλους τους Βόσνιους Μουσουλμάνους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη βάση στο Ποτοτσάρι. Ταυτόχρονα, ήταν σε εξέλιξη καταδίωξη Βόσνιων Μουσουλμάνων, οι οποίοι μέσα από δασώδεις περιοχές προσπαθούσαν να προσεγγίσουν περιοχή, υπό τον έλεγχο του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, στην κατεύθυνση της Τούζλας.
DutchBat III
Τον Ιούλιο του 1995, η Άννα Μαλντερ θυμάται πώς ήταν οι συνθήκες οταν υπηρετούσε στο θύλακα του ΟΗΕ κοντά στη Σρεμπρένιτσα.»Γεννιόντουσαν μωρά, δεν υπήρχαν τουαλέτες, υπήρχαν σκατά παντού και ήταν 30 ή 35 βαθμοί,» δήλωσε η 45χρονη βουλευτής στην Financial Times το 2015, όταν ειχαν περάσει 20 χρόνια απο την σφαγή. Η Μάλντερ υπηρετούσε στο DutchBat III – το ολλανδικό τάγμα του ΟΗΕ που ειχε αναλάβει υπο την προστασία του τον θύλακα ασφαλείας στην ανατολική Βοσνία.
Ο ρόλος του DutchBat – και η αδυναμία να αποφύγει τη χειρότερη θηριωδία στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – στοιχειώνει την Ολλανδία από τότε. Ειχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση στελεχών της κυβέρνησης, χιλιάδες σελίδες επίσημων εκθέσεων και πολλαπλές ποινικές και αστικές αγωγές.
Η Ολλανδία συνεχίζει να παλεύει με την ντροπή της αποτυχίας της
«Η Σρεμπρένιτσα είναι μια πληγή”, δήλωσε ο Συνταγματάρχης Ludy De Vos, στην Financial Times, αξιωματικός που υπηρέτησε στο θύλακα πριν πέσει. «Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με αυτό.»
Η δυσαρέσκεια μεταξύ των βετεράνων του DutchBat που εδω και δυο δεκαετίες κατηγορούνται για μια σφαγή, για την οποία λένε ότι δε θα μπορούσε να κάνουν τίποτε για να αποτρέψουν, ειναι μεγάλη.
Οι απόψεις δίιστανται στην Ολλανδία «Μερικοί άνθρωποι λένε:«Είστε δειλοί»”, λέει η Μάλντερ.
Μετά την πτώση του θύλακα, πλάνα είδαν το φως της δημοιότητας από ολλανδικά στρατεύματα που γιόρταζαν την απελευθέρωσή τους. Η αντιπαράθεση ήταν βάναυση: Ολλανδοί άνδρες χόρευαν, ενώ οι αναφορές για τη σφαγή άρχισαν να διαρρέουν στον Τύπο.
Αλλά οι κατηγορίες για δειλία είναι τώρα στη μειοψηφία, λέει η Μάλντερ στην FT. «Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε οτι « Ήσασταν σε πολύ δύσκολη θέση». Ο καθένας αισθάνεται ντροπή για αυτό που συνέβη – 8.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα ασφαλές καταφύγιο. Ο καθένας ψάχνει για ένα εξιλαστήριο θύμα. Τι είναι πιο εύκολο από ένα ολλανδικό τάγμα; «
Έχουν γίνει ευρύτερες προσπάθειες συμφιλίωσης. Οργανώσεις όπως η Pax, μια ομάδα για την ειρήνη, οργανώνει εκδρομές στην Ολλανδία για τους συγγενείς των θυμάτων. Ο Dion Van Den Berg οδήγησε μια ομάδα στο σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ, όπου οι συγγενείς των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα έμαθαν πώς το 75% των Ολλανδών Εβραίων απελάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου – υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Οι μαζικές εκτελέσεις αιχμάλωτων Βόσνιων Μουσουλμάνων άρχισαν στις 13 Ιουλίου και πάνω από 23.000 γυναίκες και παιδιά εκδιώχθηκαν. Στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα συντελέστηκε πλήρης εθνοτική εκκαθάριση.
Το έγκλημα αυτό, χαρακτηρίστηκε, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ),ως γενοκτονία, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ, για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.
Μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα, δηλώθηκε η εξαφάνιση 8372 Βόσνιων Μουσουλμάνων και ενός Κροάτη. Μέχρι τώρα εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν και ενταφιάστηκαν, στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι, τα λείψανα 6241 θυμάτων.
Πηροφορίες απο Financial Times,ΑΠΕ – ΜΠΕ, Wikipedia