Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο ενω στην περιοχή διεξάγεται η διακλαδική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου. H γειτονική χώρα προέβη σήμερα σε 60 παραβιάσεις του Ε.Ε.Χ. Συγκεκριμένα σήμερα 3 Νοεμβρίου 2017 τέσσερα τουρκικά Ελικόπτερα / AB-412 εισήλθαν στο FIR Αθηνών την ώρα που στην περιοχή διεξαγόταν επιχείρηση SAR [Έρευνα και διάσωση] του Λιμενικού. Επιπλέον παραβίασαν σήμερα το ελληνικό FIR στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και τέσσερα μαχητικά F-16.
Ειδικότερα το τουρκικό ε/π στις 07:59 πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν των Ιμίων στα 100 πόδια εξερχόμενο ακολούθως από το FIR Αθηνών και είσηλθε και πάλι στις 9:41 και πραγματοποίησε άλλη μια υπερπτήση πάνω από τα Ίμια αυτη τη φορά στα 800 πόδια και έπειτα εξήλθε από το FIR. Η Τουρκία χθες έδειξε την δυσαρέσκεια της με την διεξαγωγή της άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ πραγματοποιώντας οχι μία, αλλά 15 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου.
Σήμερα φαίνεται να συνεχίζει το παιχνίδι η Άγκυρα εντός του Ελληνικού Ενάεριου Χώρου στοχοποιώντας μια περιοχή απο την οποία μπορει να στείλει δυνατά το μήνυμα της και ταυτόχρονα παρενοχλώντας ελληνικά μέσα διάσωσης την ώρα που το Λιμενικό έσωζε ζωές. Δώδεκα απο τις παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν απο τα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών η ΠΑ σήκωσε επτά αεροσκαφη, ένα ζευγάρι απο Σούδα, ένα απο Αγχίαλο και τρια μονά απο Καστέλι και Σούδα. Το CN-235 και τα ε/π πραγματοποιήσαν 48 απο τις σημερινές παραβιάσεις.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ:
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 3η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2 (2 x 2 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 5 (1 CN-235 & 4 ε/π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 9
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 10
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 60 (12 από τους σχηματισμούς, 24 από το CN-235 και 24 από τα ε/π)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΚΕΝΤΡΙΚΟ & NOTIOANATOΛIKO ΑΙΓΑΙΟ
α. Οι 2 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησε τουρκικό ε/π άνωθεν ν. Ίμια την 07:59 σε ύψος 100 ft και την 10:41 σε ύψος 800 ft, αντίστοιχα.
β. Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαίτιστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Νωρίτερα το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας «Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας», υπογράμμισε το ΥΠΕΞ.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης (02.11.2017), στη σελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέβηκε ανακοίνωση που αφορά στην Ελλάδα. Κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο, είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης.
Η Τουρκία εκφράζει την ενόχλησή της για τις κοινές ασκήσεις ναυτικές Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο. Ξεκίνησαν στις 30 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Νοεμβρίου. Δεν μένει όμως μόνο στην… ενόχληση. Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, στέλνει… «μήνυμα» στην Αίγυπτο και απειλεί για νέα ένταση στο Αιγαίο.
Τουρκία προς Ελλάδα: Παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο!
«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από στρατιωτικές μας αρχές ενημερωθήκαμε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν αμφίβια επιθετική άσκηση στη Ρόδο», ξεκινά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της πως η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ρόδου είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή. Επικαλείται δε την Συνθήκη των Παρισίων, το 1947.
«Η ειρηνευτική συνθήκη του Παρισιού το 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική άσκηση στη Ρόδο, η οποία δόθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία με τον όρο να αφοπλιστεί», αναφέρει η ανακοίνωση. «Επομένως, η άσκηση αυτή είναι μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζεται το κείμενο.
Πάντως να πούμε οτι παρα τις τουρκικές «αντιρρήσεις » η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ θα συνεχιστεί εως αυριο 4 Νοεμβρίου 2017.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 3 Φρεγάτες, 2 Πυραυλακάτους, 1 Κανονιοφόρο, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 8 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος AWACS, 1 Ελικόπτερο SUPER PUMA, 4 Ελικόπτερα CHINOOK, 4 Ελικόπτερα AH 64 και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι Aιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις με 1 Ελικοπτεροφόρο, 1 Φρεγάτα, 2 Πυραυλακάτους, 1 Υποβρύχιο, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 Αεροσκάφη C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης .
Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.