Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Εδώ γεννιούνται οι κυβερνήτες!

Της ΕΥΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

 Ένα ταξίδι. 40 μέρες. Επτά διαφορετικές χώρες. Πώς θα σας φαινόταν αν κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, επισκεπτόσασταν διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, ήθη και έθιμα;

Αυτό συμβαίνει στους σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), οι οποίοι προετοιμάζονται να κυβερνήσουν ή να υποστηρίξουν τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου.

Το Onalert.gr εισχώρησε στα άδυτα μονοπάτια της ΣΝΔ, μίλησε με τους σπουδαστές και σας μεταφέρει την εμπειρία μιας ολόκληρης ημέρας μέσα στη σχολή.

Η εκπαίδευση των σπουδαστών στην ΣΝΔ περιλαμβάνει πλήθος ταξιδίων. Πέντε ή και περισσότερα εντός Ελλάδας διάρκειας 3 ημερών και ένα στο εξωτερικό, διάρκειας 40 ημερών. Τα ταξίδια στο εσωτερικό, γίνονται με ιστιοφόρα πλοία. ενώ πολεμικό είναι το πλοίο που μεταφέρει τους σπουδαστές επί 40 μέρες στα διάφορα λιμάνια του εξωτερικού.

“Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα πολεμικό πλοίο με σκοπό να συμμετάσχω στον Εκπαιδευτικό πλου, τα συναισθήματα ήταν περίεργα, κυρίως λόγω άγνοιας των καθηκόντων μου. ”Όμως, η 4η τάξη, ούσα υπεύθυνη για εμάς, μας κατατόπισε όσον αφορά στις βάρδιες, τον εξοπλισμό, την αποστολή του πλοίο, εντάσσοντάς μας στο προσωπικό, δήλωσε Δόκιμος της 2ας τάξης.

“Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα έως τώρα ήταν η προσαρμογή μου στο καθημερινό πρόγραμμα της σχολής”, μας αποκάλυψε Δόκιμος της 2ας. Πράγματι, το πρόγραμμα της σχολής είναι απαιτητικό, παράλληλα όμως δίνει τον απαιτούμενο χρόνο έτσι ώστε να προσαρμοστούν ομαλά και να έχουν προσωπικό ελεύθερο χρόνο.

Τον πρώτο χρόνο των σπουδών, όλοι οι Δόκιμοι ανεξαιρέτως, παρακολουθούν την τριήμερη εκπαίδευση στον προσομοιωτή πυρκαγιάς του Πολεμικού Ναυτικού, που εδράζει στον Σκαραμαγκά. Όπως δήλωσαν μαθητές της 3ης τάξης, “η εμπειρία ήταν μοναδική και μας δόθηκε η ευκαιρία να προετοιμαστούμε κατάλληλα για μία τέτοια περίπτωση”.

Η μέρα των Δόκιμων Ναυτικών, ξεκινάει με γυμναστική Οι εγκαταστάσεις της σχολής στον Πειραιά δίνουν τη δυνατότητα στους σπουδαστές να ασχοληθούν με πλήθος δραστηριοτήτων.

Έως σήμερα λειτουργούν ομάδες μπάσκετ, βόλεϋ, τένις, κολύμβησης, ρίψεων, σκοποβολής, ξιφασκίας, παραδοσιακών χορών και σκάκι. Κάθε σπουδαστής έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ένα άθλημα, οποιοδήποτε εκείνος επιθυμεί. 

Το βάρος όμως δίνεται στην υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Δευτέρα 18 Απριλίου έως και την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο πλαίσιο του Military Erasmus και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Αμυνας (European Security and Defense College ESDC), εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Πρόγραμμα Θαλάσσιας Ασφαλείας της Ε.Ε» (Maritime Security Common Module).

Τα περισσότερα από τα ακαδημαϊκά μαθήματα που διδάσκονται στη ΣΝΔ είναι κοινά με τα μαθήματα του Πολυτεχνείου. Για παράδειγμα, στη ΣΝΔ οι Δόκιμοι εξετάζονται σε μαθήματα που εξετάζονται οι φοιτητές στα τμήματα χημικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων, μηχανολόγων και ναυπηγών.

Από το δεύτερο έτος σπουδών και μετά, οι Δόκιμοι επιλέγουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν για το υπόλοιπο της καριέρας τους. Διακρίνονται σε μάχιμους και μηχανικούς. Οι μάχιμοι ασχολούνται κυρίως με τις ναυτικές επιχειρήσεις και τους τρόπους διεξαγωγής ναυμαχίας. Σε γενικές γραμμές τα καθήκοντά τους είναι διοικητικά. Από την άλλη πλευρά, οι μηχανικοί ως Αξιωματικοί πλέον, αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είναι υπεύθυνοι για όλες τις εγκαταστάσεις. Τέλος, διασφαλίζει ότι το πλοίο είναι αξιόμαχο και αξιόπλοο μέσω των πόρων που διαθέτει.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, οι σπουδαστές ορκίζονται “Σημαιοφόροι” και παρακολουθούν διετή εκπαίδευση σε φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

“Λόγω της μικρής δύναμης της σχολής σε σχέση με άλλες, έχουμε έρθει πιο κοντά με τους συμμαθητές μας, εφόσον εκείνοι είναι που μας στηρίζουν σε δύσκολες στιγμές”, μας είπε Δόκιμη της 3ης τάξης. “Το γεγονός ότι αντιμετωπιζόμαστε ισάξια με τα αγόρια και στα ακαδημαϊκά μαθήματα και στην εκπαίδευση, μας ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο στο να προσπαθήσουμε”.

 

Ανεξαιρέτως, όλοι οι ερωτηθέντες Δόκιμοι δήλωσαν στο Onalert.gr ότι “η μεγαλύτερη δυσκολία που θα συναντήσει κανείς είναι η καθημερινότητα. Με τον καιρό όμως συνηθίζεται. Κυρίως χρειάζεται αυτοπειθαρχία, αγάπη για τη θάλασσα, υπομονή και θέληση”.

“Επειδή ζούμε 5 μέρες μέσα στη σχολή και βγαίνουμε τα Σαββατοκύριακα, έχουμε μάθει να εκτιμούμε εκείνα που οι υπόλοιπο θεωρούν αυτονόητα”, μας εκμυστηρεύτηκε σπουδαστής της 3ης τάξης.

“Για να κάνεις αυτό το επάγγελμα, χρειάζεται να αγαπάς τη θάλασσα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρεις στην πορεία”, δήλωσε σπουδάστρια της 3ης τάξης.

Και αν νομίζετε ότι όλα τελειώνουν εκεί, κάνετε λάθος! Όλα τώρα ξεκινούν!

Ο πάντα «γκλάμουρους» χορός της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων! ΦΩΤΟ

Ο χορός της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων ήταν πάντα γεγονός “γκλάμουρους” για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ακόμη και πριν ο Παπαμιχαήλ συναντήσει την κόρη του διοικητή του Λάμπρου Κωνσταντάρα , την Αλίκη Βιουγιουκλάκη, στην αξέχαστη ταινία “Η Αλίκη στο Ναυτικό”.

Η λάμψη του χορού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων δεν έσβησε ποτέ. Ακόμη και τώρα στα χρόνια της κρίσης , με εξαιρετικά περιορισμένα κονδύλια, η ΣΝΔ εξακολουθεί να τηρεί την παράδοση του “καλοκαιρινού χορού” στον υπέροχο κήπο της.


4 καθηγητές διεθνούς κύρους αξιολόγησαν την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων


Μεγάλη επιτυχία για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης,που έγινε από τέσσερις αναγνωρισμένους στην διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα καθηγητές.

Μετά τον τετραετή κύκλο της εσωτερικής (αυτο-)αξιολόγησης, ακολούθησε η αξιολόγηση από τετραμελή Επιτροπή Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.).
Η επιτροπή αποτελείτο από τέσσερα μέλη της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητος αναγνωρισμένου κύρους.

Η πρώτη γυναίκα – αρχηγός της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων «εξομολογείται» – Φωτό

Για πρώτη φορά στα 150 χρόνια λειτουργίας της της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στην Ελλάδα, μια γυναίκα ανέλαβε το 2013 την αρχηγεία – κι αυτή είναι Κύπρια!