Η Ρωσία έχει αναπτύξει την δυνατότητα να εξαπολύσει επίθεση στις χώρες της Βαλτικής μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, περιορίζοντας τις επιλογές του ΝΑΤΟ να απαντήσει διαφορετικά από το να ενεργοποιήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που είναι ήδη ανεπτυγμένες στην περιοχή, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες πληροφοριών της Λιθουανίας.
Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, οι οποίες προσαρτήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 40 αλλά σήμερα είναι μέλη τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Λιθουανίας ανέφεραν στην ετήσια αξιολόγηση για απειλές ότι η Ρωσία αναβάθμισε πέρυσι τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ μειώνοντας την ελάχιστη χρονική περίοδο προσαρμογής για τυχόν επίθεση και πιθανόν εμποδίζοντας τις ΝΑΤΟϊκές ενισχύσεις.
Η ρωσική αναβάθμιση περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30 και πυραυλικά συστήματα που επιτρέπουν να γίνονται στόχοι τα πλοία σε οποιοδήποτε σημείο της Θάλασσας της Βαλτικής.
«Αυτή είναι μια ένδειξη για να βελτιώσει το ΝΑΤΟ την ταχύτητά του λήψεως αποφάσεων. Ο χρόνος αντίδρασης του ΝΑΤΟ δεν είναι όσο γρήγορος θα θέλαμε», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης ο λιθουανός υπουργός Άμυνας Ραϊμούντας Καρόμπλις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες της Λιθουανίας λέγοντας ότι αποτελούν επίδειξη αντιρωσικών αισθημάτων.
«Υπάρχει απόλυτη ρωσοφοβία, υστερική ρωσοφοβία», είπε στη διάρκεια καθημερινής τηλεδιάσκεψης με τους δημοσιογράφους.
«Η Μόσχα ανέκαθεν υποστήριζε τις καλές σχέσεις με τις χώρες της Βαλτικής».
Αυτή τη χρονιά το ΝΑΤΟ αναπτύσσει μια δύναμη αποτελούμενη από περίπου 1.000 στρατιώτες σε καθεμιά από τις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία πέραν των μικρότερων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.
«Η δύναμη είναι επαρκής βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα θα θέλαμε μεγαλύτερη ικανότητα και όχι μόνο χερσαίες δυνάμεις αλλά και αεροπορικές δυνάμεις και ικανότητες να απαντήσουμε σε κάθε πιθανό αποκλεισμό», είπε ο υπουργός.
Η Ρωσία παρατηρεί και παρεμβαίνει στις ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν οι πιλότοι του ΝΑΤΟ πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα και χρησιμοποιεί εμπορικά και ερευνητικά πλοία για την παρακολούθηση, σύμφωνα με την έκθεση.
Η υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος «σκόπιμων ή τυχαίων περιστατικών» στα οποία θα εμπλέκονται ρωσικά και λιθουανικά στρατεύματα που συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο.
Οι χώρες της Βαλτικής είχαν στο παρελθόν δηλώσει ότι θα ασκήσουν πιέσεις στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή ενόψει των ασκήσεων.
Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι η παραπληροφόρηση που στοχεύει στην απαξίωση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ οι οποίοι εδρεύουν στη Λιθουανία–όπως μια πρόσφατη ψευδής πληροφορία για βιασμό από γερμανούς στρατιώτες–πιθανόν να συνεχιστεί.
«Οι προκλήσεις κατά των ΝΑΤΟϊκών μονάδων στη Λιθουανία θα συνεχιστούν και θα γιγαντωθούν», είπε στους δημοσιογράφους ο Ρεμίγκιγους Μπαλτρένας, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του λιθουανικού στρατού.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πάνω απο αμερικανικη στρατιωτική βάση στην Λιθουανία, Απρίλιος 27, 2016. REUTERS