Θα έχει σίγουρα αρχίσει να νοσταλγεί το ΥΠΕΘΑ ο Νίκος Τόσκας. Και ένας από τους λόγους είναι η σφοδρή κριτική που δέχεται ήδη για αποφάσεις του από τους συντάκτες που καλύπτουν το χώρο της Δημόσιας Τάξης και των Σωμάτων Ασφαλείας. Με δεδομένο ότι ο Τόσκας είχε παράπονα από τους στρατιωτικούς συντάκτες που είναι πάντα πιο “συγκρατημένοι” μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβαίνει στο επιτελείο του με όσα του γράφει το bloko.gr για τις αποφάσεις του σχετικά με την ομάδα ΔΕΛΤΑ.
Τι ακριβώς γράφει:
Το bloko.gr ήταν μεταξύ των δημοσιογραφικών μέσων ενημέρωσης που δεν φείσθηκε σφοδρών επικριτικών σχολίων για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία που
εκπορεύθηκε απο αστυνομικούς που υπηρέτησαν στην ομάδα ΔΕΛΤΑ.
Και το κάναμε χωρίς καμία αναστολή ή συστολή, για τον λόγο ακριβώς ότι δεν βλέπουμε κανέναν ως πελάτη (και ούτε αναζητούμε τέτοιους) αλλά ως αναγνώστη με στοιχειώδη αντίληψη και ανθρωπισμό. Είναι γνωστό επίσης ότι δεν χαριστήκαμε σε καμια ηγεσία, αλλά ασκήσαμε κριτική με δομική μορφή και ουσία πάνω στα συμβεβηκότα. Τα λέμε και τα γράφουμε αυτά για την προοικονομία του λόγου, επειδή με κάποιους απλώς δεν γνωριζόμαστε. Καιρός λοιπόν να γνωριστούμε.
Η πολιτική εμμονή στον απειροστικό λογισμό του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης με την ομάδα ΔΕΛΤΑ, είναι ανεξήγητη. Πότε ήρθε στην Κατεχακη, πότε ενημερώθηκε, πότε αποκρυστάλλωσε άποψη και μάλιστα με βεβαιότητα ότι αυτή κινείται στην σωστή κατεύθυνση, είναι ανεξήγητο. Η συνωμοταξία των a priori παντογνωστών- αγχινούστατων υπουργών που παρήλασαν είναι δυστυχώς μεγάλη και έχει καταγράψει- επισσωρεύσει πολλά δεινά που για υπερκεραστούν απαιτήθηκε μόχθος και χρόνος.
Επίσης δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι ο στρατιωτικός κ. Τόσκας έρχεται με περιβολή αυθεντίας και αυτό αποτελεί επιπλέον δυστύχημα για το λογο ότι η Αστυνομία διατρέχοντας μια εφταετία λιτότητας και άγριου μονεταρισμού, βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης και το μόνο που δεν χρειάζεται ειδικά αυτή την περίοδο είναι η τελική ώθηση προς το βάραθρο.
Η ΔΕΛΤΑ αναμφίβολα δικαιούνταν εκδημοκρατισμού, όμως αυτή η επιρρέπεια στην αυθαιρεσία δεν αποτέλεσε προϊόν αυτενέργειας ή ειφοίτησης των υπηρευούντων. Υπήρξε επικρότηση και ανοχή. Με ποιο τρόπο λοιπόν λύνονται τα προβλήματα;
Με αψίθυμους ρεβανσισμούς και ιδεοληψίες; Ποιος ενημέρωσε τον κ. Τόσκα για τον επιχειρησιακό- στρατηγικό (μιας και αρέσκεται περί της στρατηγικής νέος προύχοντας της Κατεχάκη) ρόλο αυτής της ομάδας; Ξέρει πότε δημιουργήθηκε, από ποιους και για ποιους συγκεκριμένους λόγους;
Ποιος αλήθεια σας είπε ότι η ΔΕΛΤΑ δεν είχε επικεφαλής; Τί ήταν δηλαδή τόσο καιρό. Ακέφαλη παραστρατιωτική οργάνωση ή μήπως η κόκκινη προβιά της ΕΛ.ΑΣ; Μάλλον κ. υπουργέ το γαρ πολύ της θλίψεως… ΄Ηταν το τελευταίο που θα αναμέναμε ν’ ακούσουμε από κάποιον υπουργό. Εκτός και αν κάποιοι υπουργοί πρώην στρατιωτικοί με εκμάιθηση στην οργάνωση προνουτσιαμέντο, βλέπουν παντού θολές σκιές.
Και πάλι δυστυχώς, ο κ. Τόσκας εμφανίζεται ως ευεπίφορος στον πολιτικαντισμό του φαίνεσθαι. Μακάρι να κάνουμε λάθος, όμως τέτοιες επιλογές δείχνουν και την αρχή και τον άνδρα.
Γι αυτό και του αφιερώνουμε στο τίτλο το μυθικό χρησμό απάτη της Πυθίας προς τον Ιουλιανό τον παραβάτη με τον οποίο υποτίθεται σφράγισε το τέλος του αρχαίου κόσμου- πνεύμαρος – πολιτισμού.
» «Είπατε τώ βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και το λάλον ύδωρ».
Ας το ξανασκεφτεί, υπάρχει χρόνος αν υπάρχει περίσσευμα θάρρους και εντιμότητας. Εκδημοκρατισμό χρειαζόταν η ΔΕΛΤΑ, όχι αντιδημοκρατικό- τρομοκρατικό αποκεφαλισμό με γκιλοτίνα μια ντιρεκτίβα.