Πώς η Τουρκία εκτέλεσε την ελευθερία του Τύπου σε ένα βράδυ – ΒΙΝΤΕΟ

Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απομακρύνουν το πλήθος και να εισβάλουν βίαια στα γραφεία της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, της Zaman, μετά την απόφαση δικαστηρίου να τεθεί υπό δικαστική επιμέλεια.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές της Ζαμάν είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Κρατικά τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα που διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε χθες την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου και τις δημοκρατικές αξίες, καταγγέλλοντας την απόφαση να τεθεί υπό δικαστική εποπτεία η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ζαμάν, η οποία διάκειται εχθρικά έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος εισαγγελέα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε χθες να διοριστούν προσωρινοί διαχειριστές επικεφαλής του ομίλου της Ζαμάν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.
«Το εκλαμβάνουμε ως μια ακόμη σε μια σειρά ανησυχητικών δικαστικών και αστυνομικών ενεργειών τις οποίες έκανε η τουρκική κυβέρνηση στοχοθετώντας μέσα ενημέρωσης και άλλους που την επικρίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Η αμερικανική διπλωματία, διά στόματος του εκπροσώπου αυτού, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να «εγγυηθούν ότι οι ενέργειές τους τηρούν τις οικουμενικές δημοκρατικές αξίες που είναι εγγεγραμμένες στο σύνταγμά τους, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και ειδικά η ελευθερία του Τύπου».
Ο όμιλος Ζαμάν—ο οποίος, πέραν της ομώνυμης εφημερίδας στα τουρκικά, τυπώνει και μια αγγλόφωνη εκδοχή της, την Today’s Zaman, ενώ διαθέτει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Cihan—θεωρείται προσκείμενος στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο που μετατράπηκε στον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του Ερντογάν μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια στα τέλη του 2013.

Εδώ και μήνες, η τουρκική αντιπολίτευση, ΜΚΟ που προασπίζονται την ελευθεροτυπία και πολλές κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχία για τις όλο και πιο έντονες πιέσεις που ασκεί ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του στον τουρκικό Τύπο και κάνουν λόγο για αυταρχική εκτροπή στη χώρα, η οποία κατατάσσεται 149η στις 180 της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ