Πρόταση για θεσμοθέτηση των Ενώσεων Στρατιωτικών από τον ΣΕΕΝΣΑ

 Τη δική του πρόταση για θεσμοθέτηση των Ενώσεων Στρατιωτικών ανακοίνωσε χθες ο Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Αεροπορίας.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητά να υιοθετηθεί η πρότασή του και να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, η επεξεργασία του οποίου αρχίζει αύριο στην επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής.

Συγκεκριμένα στην επισοτλή αναφέρουν:

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Αεροπορίας (ΣΕΕΝΣΑ) τους τελευταίους μήνες αποτελεί μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων ( ΠΑΣΕΔ ). Δίχως να χάνει την αυτοτέλεια και τον προσανατολισμό του πάνω στην ατζέντα θεμάτων για το 2016 που απασχολούν τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου, θα θέλαμε ως Διοικητικό Συμβούλιο, να αναφερθούμε στο θέμα της θεσμοθέτησης των Ενώσεων.

Είναι γνωστή σε όλους, η κοινοβουλευτική αναφορά με αριθμό 2180 – 3/6/2016, του ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Νίκου Νικολόπουλου, μέσω της οποίας παρακαλεί προς ενημέρωση περί του θέματος της θεσμοθέτησης των Ενώσεων, μετά από αίτημα ( κατάθεση υπομνήματος περί θεσμοθέτησης Ενώσεων ) του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δυτικής Μακεδονίας ( παράρτημα ΠΟΕΣ ).

Η συγκεκριμένη πρόταση, αναφέρεται σε δεκατρείς πρωτοβάθμιες Περιφερειακές Ενώσεις – άρα δεκατρείς γεωγραφικά αμετάθετους Περιφερειακούς Προέδρους και Γενικούς Γραμματείς, όπου σε κάθε μια από αυτές θα συμμετέχουν όλοι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί όλων των κλάδων και βαθμών και των κοινών σωμάτων και μια Ομοσπονδία που θα προκύπτει από αυτές τις δεκατρείς Περιφερειακές Ενώσεις.

Ο Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Αεροπορίας, σεβόμενος την σκέψη των συναδέλφων της Δυτ. Μακεδονίας, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, γνωστοποιώντας παρακάτω τους λόγους, επιχειρηματολογώντας – κοινοποιώντας σας παράλληλα τη δική του πρόταση .

Κύριε Υπουργέ, η δομή και διάρθρωση των Ε.Δ. διαχρονικά είναι βασισμένη στην αρχή της πυραμίδας. Το ΓΕΕΘΑ προεξέχων και τα τρία επιτελεία, κατά σειρά αρχαιότητας ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ. Το σύστημα των Ε.Δ. βασισμένο στις αρχές της πειθαρχίας και της Δημοκρατίας, έχει επιλεγεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει ισοτιμία και ισονομία μεταξύ των στελεχών των τριών όπλων (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία).

Είναι απολύτως κατανοητό ότι οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις των στελεχών διαφοροποιούνται ανάλογα με το όπλο που υπηρετούν. Ένας Ιπτάμενος σε μαχητικό αεροσκάφος βιώνει εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τον Διοικητή ενός Τάγματος ή τον Κυβερνήτη μιας φρεγάτας.

Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να καταδείξουμε και να επισημάνουμε το γεγονός ότι όπως ορθά τα όπλα εκπροσωπούνται στην Ηγεσία των Ε.Δ. το καθένα ξεχωριστά, έτσι και σε κάθε άλλη έκφραση συλλογικότητας είναι απαραίτητη η τήρηση της ίδιας αρχής.

Προτείνουμε λοιπόν την θεσμοθέτηση τριών πρωτοβάθμιων οργάνων ενός του Σ.Ξ., ενός του Π.Ν. και ενός της Π.Α. ( όπως ακριβώς συμβαίνει με τις Ενώσεις Απόστρατων Αξιωματικών – ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ), με τα αντίστοιχα Γεωγραφικά Περιφερειακά τους Παραρτήματα, μέσω των οποίων θα προέρχονται τα Δ.Σ. του κάθε ενός πρωτοβάθμιου οργάνου – αποτελώντας το όργανο εκπροσώπησης του κάθε Όπλου. Επίσης προτείνουμε τη δημιουργία ενός δευτεροβάθμιου οργάνου, την Ομοσπονδία των τριών πρωτοβάθμιων. Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας θα προκύπτει χωρίς εκλογές. Θα έχει ισχύ τέσσερα χρόνια και τα δύο (2) πρώτα χρόνια το Δ.Σ. του πρωτοβάθμιου Οργάνου του Σ.Ξ ( λόγω πλήθους στελεχών και λόγω αρχαιότητας Όπλου ) θα έχει και την ευθύνη του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με συμμετοχή και των Αντιπροέδρων και ενός μέλους από τα άλλα 2 Δ.Σ., αντίστοιχα τον τρίτο χρόνο την ίδια ευθύνη θα έχει το το Δ.Σ. του πρωτοβάθμιου Οργάνου του Π.Ν. με συμμετοχή και των Αντιπροέδρων και ενός μέλους των άλλων 2 Δ.Σ. και τον τέταρτο χρόνο συνεπαγωγικά η ευθύνη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, »θα έρχεται στα χέρια» του Δ.Σ. του πρωτοβάθμιου Οργάνου της Π.Α. με συμμετοχή των Αντιπροέδρων και ενός μέλους των υπόλοιπων 2 Δ.Σ.

Με την ανωτέρω διαδικασία επιτυγχάνεται η αποφυγή εκλογών μεταξύ εν ενεργεία στρατιωτικών από διαφορετικά Όπλα, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει γωνίες. Οι συνάδελφοι της ΠΟΕΣ μέσω του υπομνήματος που έχουν καταθέσει περί της θεσμοθέτησης των Ενώσεων, κάνουν λόγο για το αμετάθετο κάποιων μελών Δ.Σ. που θα προκύψουν. Στο σημείο αυτό όπως μας επιτρέψετε να υπενθυμίσουμε την πρόταση του ΣΕΕΝΣΑ προς αξιολόγηση σας περί του αμετάθετου για όλα τα εν ενεργεία στελέχη μετά τα 25 έτη υπηρεσίας. Τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, έχοντας τις ίδιες αγωνίες με τον κάθε συνάδελφο, δεν ευελπιστούν στο »αμετάθετο» μέσω εκλογών και »τίτλων» στα Διοικητικά Συμβούλια. Το αμετάθετο θα ισχύσει για όλα τα εν ενεργεία στελέχη, όταν το αποφασίσει η Πολιτική και η Στρατιωτική μας Ηγεσία.

Όπως οι θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών του Σ.Ξ., του Π.Ν και της Π.Α. λειτουργούν αρμονικά με τα γεωγραφικά Περιφερειακά τους Παραρτήματα, εκπροσωπώντας τις αγωνίες των απόστρατων συναδέλφων μας στρατιωτικών, έτσι εύλογα παρακαλούμε να εφαρμοστεί ανάλογο σκεπτικό και στις ενώσεις εν ενεργεία στρατιωτικών. Αντίστοιχη περίπτωση, να μας επιτρέψετε να σας ενθυμίσουμε, εφαρμόζεται και στην περίπτωση των Σ.Α. Σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια, υπάρχουν τα παραρτήματα των Αστυνομικών Υπαλλήλων, των Αξιωματικών Αστυνόμων και των Ειδικών Φρουρών.

Με τις λιγότερες δυνατές αρχαιρεσίες, αποφεύγοντας τριβές – γωνίες μεταξύ των όπλων, με μόνο γνώμονα την ανάδειξη των προβληματισμών και ανησυχιών του εν ενεργεία συναδέλφου, πάντα υπό τη σκέπη της Στρατιωτικής και Πολιτικής Ηγεσίας, χωρίς την παραμικρή σκέψη υπέρβασης των υπηρεσιακών εσκαμμένων και χωρίς την παραμικρή διάθεση δημιουργίας Συνδικαλιστών – Υπερπροέδρων.

Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε πολύ , όπως αξιολογήστε την πρόταση του Συνδέσμου μας, περί της ένταξης της θεσμοθέτησης των Ενώσεων στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Με την πρόταση μας αυτή θεωρούμε ότι τηρείται η ισότιμη εκπροσώπηση των τριών όπλων, αποφεύγοντας την άνιση εκπροσώπηση του προσωπικού, η οποία σε οιαδήποτε άλλη περίπτωση, προκύπτει αυτονόητα δεδομένου ότι το πολυπληθέστερο όπλο είναι ο Στρατός Ξηράς. Η ισότιμη εκπροσώπηση και προβολή των προβλημάτων του προσωπικού και των τριών Όπλων, είναι ανάγκη και υποχρέωση όλων μας, να προκύψει με τον ορθότερο και Δημοκρατικότερο τρόπο. Η ανάγκη έκφρασης των στρατιωτικών δεν πρέπει να γίνει έρμαιο μικροσυμφερόντων και συνεννοήσεων, αλλά δύναμη στα χέρια της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, για ένα καλύτερο μέλλον, για καλύτερες Ε.Δ., για μια καλύτερη ισχυρότερη Ελλάδα.