Η κυβέρνηση υπερασπίζεται όσα συμφώνησε να κάνει μετά από τις πιέσεις των Ευρωπαίων για το προσφυγικό. Η απόφαση για την φιλοξενία τουλάχιστον 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο προβλματιμός που υπάρχει για την τελείως διαφορετική στάση που τηρούν οι ευρωπαίοι εταίροι απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία είναι εύλογος. Σε εμάς αφόρητες πιέσεις για “καλύτερη φύλαξ η” συνόρων ,η οποια κοστίζει πάρα πολύ και στην Τουρκία παροχή άφθονου χρήματος,για να …καθυστερεί απλώς την προσπάθεια των προσφύγων και των μεταναστών να περάσουν το Αιγαίο.
Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση για την αμφιλεγόμενη συμφωνία:
Η δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης, σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα, απορρέει από την συνεργασία της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η δημιουργία των κέντρων αυτών, που θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους, είναι επιβεβλημένη:
Πρώτον για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των Προσφύγων στις χώρες υποδοχής.
Δεύτερον για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.
Με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου. Αυτό το πρόγραμμα, πέραν του ότι διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης – ειδικά σε οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά, είναι βοηθητικό και για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων, καθώς και για την οικονομία συνολικά. Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό, πέραν του ότι προβλέπει διαφορετικό τύπο φιλοξενίας, σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης, όπως και τα hot spots.
Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το ζήτημα αυτό, η Δήλωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής προβλέπει την οριστικοποίηση και άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ- Τουρκίας για την διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς και την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής ανάμεσα στα δύο μέρη.
«Χρειάζεται χρηματοδότηση»
«Από την Ευρωπαϊκή Ένωση τέθηκε επιτακτικά μια μεγάλη αύξηση των χώρων υποδοχής στην Ελλάδα και αυτή είναι η πίεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς έχουμε αναφέρει ότι για να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι χώροι υποδοχής, θα πρέπει να υπάρξει και πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης. Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ζητείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα και ότι «ο υποτιθέμενος συμβιβασμός είναι ότι θα δημιουργηθούν 30.000 σε δομές και 20.000 σε επιδοτήσεις ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Αυτή είναι η συμφωνία. Χρονικός ορίζοντας επ’ αυτού δεν υπάρχει».
Επίσης ο γγ τόνισε πως «η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση επί του αντικειμένου δεν επαρκεί ούτε για αυτά που έχει δεσμευτεί η χώρα μέχρι στιγμής, ούτε για την ανάπτυξη και άλλων 40.000 θέσεων, που είναι η διαφορά. Έχουμε πει ότι θα χρειαστεί πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αναφέρονται στο statement της μίνι Συνόδου Κορυφής τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι μπορεί να είναι και μέσω έμμεσης χρηματοδότησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Είμαστε σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία».