Πρόεδρος ΠΟΜΕΝΣ: Περιμένουμε συμμόρφωση ΥΕΘΑ στο νόμο

Μετά την πετυχημένη ημερίδα της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. έχουν αρχίσει να ακούγονται πολλά που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα. Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ως η νόμιμα αναγνωρισμένη επαγγελματική Ομοσπονδία η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. δεν έχει γραφεία.

Το OnAlert μίλησε με τον πρόεδρο της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. Δημήτρη Ρώτα για το θέμα αυτο.

Είναι λοιπόν αλήθεια ότι δεν έχετε γραφεία;

Ο νόμος 4407/2016 που η κυβέρνηση έφερε στην Βουλή το περασμένο καλοκαίρι προβλέπει ρητά στο άρθρο 50 παρ. 11 ότι η Ομοσπονδία στεγάζεται σε κατάλληλο χώρο που της παραχωρείται από το Υπουργείο και το ΓΕΕΘΑ.
Έχουμε απευθυνθεί με επιστολές μας δύο φορές προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ζητώντας την παραχώρηση γραφείου για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας μας σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Όμως το Υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στο πολύ απλό, ξεκάθαρο, εύλογο και νόμιμο αίτημά μας.

Δεν θα έπρεπε να έχετε γραφεία εφόσον είστε νόμιμα αναγνωρισμένη επαγγελματική Ομοσπονδία;

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, δεν επέτρεψαν στον κύριο Υπουργό να ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στο νόμιμο αίτημά μας. Ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι στο άμεσο προσεχές μέλλον θα πράξει όσα προβλέπει ο νόμος, τον οποίο μάλιστα ο ίδιος ο κ. Καμένος εισηγήθηκε στην Βουλή.
Για ακόμη μία φορά καλούμε τον κύριο Υπουργό να πράξει όσα προβλέπει ο νόμος και να παραχωρήσει χώρο στη μόνη νόμιμη υπαρκτή Ομοσπονδία εκπροσώπησης των στρατιωτικών.

Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

Για την Ομοσπονδία είναι προφανώς πολύ εύκολο να της παραχωρηθεί χώρος είτε από άλλες Ομοσπονδίες και σωματεία όπως των Σωμάτων Ασφαλείας, με τα οποία έχουμε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, είτε από οποιοδήποτε μέλος μας. Είναι όμως ζήτημα πρωτίστως θεσμικό να σεβαστεί το Υπουργείο το νομικό πλαίσιο και να ανταποκριθεί στο αίτημά μας.

Βέβαια, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας, εφόσον το Υπουργείο δεν ανταποκριθεί άμεσα, θα πρέπει να ρυθμιστεί προσωρινά το ζήτημα της στέγασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παύσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματα που μας έχει απονείμει ο νόμος.

Τελικά τι λέει ο νόμος;

Μόλις πέρσι το καλοκαίρι νομοθετήθηκε με τον Νόμο 4407/2016 η θεσμική εκπροσώπηση των εν ενεργεία Στρατιωτικών. Λίγες μέρες μετά την σύσταση της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. τον Απρίλιο του 2017 που είναι η μόνη νόμιμη Ομοσπονδία βάσει του προαναφερθέντος νόμου, τέθηκε προς διαβούλευση σε σχέδιο Νόμου τροποποίηση με κύριο σκοπό, την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και συγκεκριμένα την χορήγηση παράτασης τροποποίησης καταστατικού, στην εκπρόθεσμη και παραμένουσα εκτός του Νόμου 4407 συγκεκριμένης οργάνωσης.
Εξάλλου θα πρέπει να τονισθεί ότι η εν λόγω οργάνωση από ιδρύσεως της απέκρυψε τεχνηέντως ότι συστάθηκε με τον Ν. 1712/1987 “Εκσυγχρονισμός επαγγελματικών οργανώσεων των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγγελματιών και άλλες διατάξεις” δηλαδή αφορά σωματείο που διέπεται με το νομικό καθεστώς για τις οργανώσεις των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοκινητιστών, τις αποκαλούμενες και “εργοδοτικές” οργανώσεις.
Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία μας κατέθεσε ανακοπή κατά αυτής, η οποία υπάρχει και στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων. Επίσης απέστειλε επιστολή προς την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), αναφέροντας αναλυτικά τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν, στην επικείμενη τροποποίηση με τις επιχειρούμενες ‘’φωτογραφικές’’ διατάξεις αν και όποτε κατατεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή.

Πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις των επόμενων μηνών θα μας δικαιώσουν.

Με όλα αυτα που ακούγονται, πρέπει να ανησυχούν οι στρατιωτικοί που σας στηρίζουν;

Εμείς, ως στρατιωτικοί, επιμένουμε στον σεβασμό και στην εφαρμογή των νόμων της πολιτείας.  Τόσο για το «μικρό» θέμα των γραφείων μας, όσο και για όλα τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους, όπως για παράδειγμα την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δεν έχει επιτευχθεί με την ψήφιση του νόμου για τα νέα ειδικά μισθολόγια. Υπενθυμίζω ότι κατά την παρέμβασή μας στην Βουλή, ζητήσαμε την απόσυρση των διατάξεων και την έναρξη διαλόγου.

E.Π.