Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν επιχειρησιακή χρήση της υπερ-βόμβας GBU-43/B MOAB (Massive Ordnance Air Blast) ρίχνοντας την εναντίον συγκροτήματος υπογείων τούνελ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ατσιν της επαρχίας Nangarhar στο Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το γειτονικό Πακιστάν, στις 13/04/2017.
Η θηριώδης βόμβα, η οποία ερίφθη από αεροσκάφος MH-130 Combat Talon της αμερικανικής Αεροπορίας στις 19:00 τοπική ώρα, έχει γόμωση σχεδόν 11 τόνων εκρηκτικών ΤΝΤ, ζυγίζει 21.000 λίβρες (9.800 κιλά) και είναι ικανή να διατρήσει 200 πόδια εδάφους και 60 πόδια οπλισμένου σκυροδέματος πριν εκραγεί, αφήνοντας έναν κρατήρα βάθους 300 μέτρων! Η «Μητέρα Όλων των Βομβών» όπως αποκαλείται, είχε δοκιμασθεί το 2003 και ήταν έτοιμη το 2008 αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ άλλοτε -μέχρι σήμερα.
Παρά τις εκτιμήσεις για των αριθμό των νεκρών του ΙΚ, το ευρύτερο αποτέλεσμα του βομβαρδισμού δεν έχει ακόμα αναφερθεί, καθώς η πρόσβαση στην περιοχή του βομβαρδισμού δεν επιτρπέται από τον αμερικανικό στρατό.
Ωστόσο, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που λήφθηκαν 15 ώρες μετά τον βομβαρδισμό, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις.
Τα χωριά στην περιοχή βρίσκονται στην είσοδο της κοιλάδας Mahmand, στην περιοχή Achin στο Nangarhar του Αφγανιστάν. Υπάρχουν ενδείξεις καταστροφής στη γεωργία και στα δέντρα στην περιοχή κοντά στην έκρηξη.
Η βλάβη σε εγκαταστάσεις και κτίρια μπορεί να παρατηρηθεί και πιο μακρυά από την περιοχή του βομβαρδιμού, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτή η ζημία προκλήθηκε από αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση. Η ζημιά σε κτίρια και υποδομές στο Shadal Bazaar, όπως αναφέρεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι απίθανο να προκλήθηκε από αυτήν την έκρηξη.
Οι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που συλλέγονται πριν και μετά τον βομβαρδισμό παρέχουν άμεση εικόνα. Οι εικόνες πριν από τον βομβαρδισμό έχουν ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2016, 7 μήνες πριν από τον βομβαρδισμό. Οι απεικονίσεις μετά όπως φαίνεται παρακάτω, χρονολογούνται στις 14 Απριλίου 2017, την επομένη του βομβαρδισμού. Το κόκκινο πλαίσιο στην εικόνα παρακάτω είναι 1,5 x 1,5 χλμ. Και ο λευκός σταυρός μέσα στην Περιοχή 1 αντιπροσωπεύει το εκτιμώμενο σημείο πρόσκρουσης, με βάση τα αεροφωτογραφικά στοιχεία του βομβαρδισμού [iii].
ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ
Η συνολική εικόνα της καταστροφής ποικίλει. Στην περιοχή γύρω από το σημείο κρούσης, Area 1, δεν υπάρχουν κτίρια ή εγκαταστάσεις και πολλά από τα δέντρα και η βλάστηση εχουν καταστραφεί. Η ανάλυση του σημείου πρόσκρουσης δεν μπορεί να ξεχωρίσε κάποιο κρατήρα, παρά τις αναφορές ορισμένων μέσων που υποδηλώνουν ότι ο κρατήρας που έχει απομείνει από την έκρηξη έχει πλάτος μεγαλύτερο από 300 μέτρα [iv].
Οι περιοχές 2, 3 και 4 στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζουν σημάδια καταστροφής σε κτίρια, με ορισμένες κατεστραμμένες στέγες, αλλά μεγάλος αριθμός κτιρίων παραμένει προφανώς άθικτος. Ενώ η βλάβη στις εγκαταστάσεις στην περιοχή 1 μπορεί να αποδοθεί στον βομβαρδισμό απο την MOAB, είναι λιγότερο σαφές εάν οι ζημιές στα κτίρια στις περιοχές 2, 3 και 4 προκλήθηκαν από την MOAB. Οι ζημιές σε αυτούς τους τομείς μπορεί να προκλήθηκαν από άλλες πτυχές της σύγκρουσης που διεξάγεται στον τομέα αυτό μεταξύ της Daesh, των Ταλιμπάν και, στη συνέχεια, των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης του Αφγανιστάν που χρονολογούνται από τα μέσα του 2015.
ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ
Τρία χιλιόμετρα από το σημείο κρούσης, βρίσκεται το Shadal Bazaar. Δεδομένου ότι παρατηρούνται ελάχιστες ζημιές στα κτίρια στο Asadkhel, το χωριό που βρίσκεται μεταξύ του σημείου πρόσκρουσης και του Shadal Bazaar, είναι πιθανό ότι διάφορες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για σημαντικές ζημίες στο Shadal Bazaar ως συνέπεια του βομβαρδισμού με την MOΑB ειναι μάλλον υπερβολές.