Η ΠΟΜΕΝΣ εκπροσώπησε τους στρατιωτικούς στη Βουλή με παρέμβαση για τις διατάξεις σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια. Παράλληλα η ΠΟΜΕΝΣ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση ανακοπής κατά του αστικού – εργοδοτικού σωματείου ΠΟΕΣ.
O Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών Δημήτρης Ρώτας, ζήτησε από το βήμα της Βουλής την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου για τα θέματα που αφορούν τους στρατιωτικούς. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ΠΟΜΕΝΣ, ως το μόνο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των στρατιωτικών, έχει καταθέσει αίτηση ανακοπής κατά του αστικού σωματείου ΠΟΕΣ, το οποίο λειτουργεί με βάση το νόμο που διέπει τις οργανώσεις των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοκινητιστών, τις αποκαλούμενες και “εργοδοτικές” οργανώσεις.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέπτυξε κρίσιμα σημεία τα οποία παρουσιάζουν πρόβλημα από τις προτεινόμενες διατάξεις και ζήτησε την απόσυρσή τους και την έναρξη διαλόγου όπως επιβάλει η Δημοκρατία μας.
Το κείμενο της ομιλίας του είναι το ακόλουθο:
Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές
Σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση που μας στείλατε για να πούμε την άποψή μας για τις ρυθμίσεις που μας αφορούν.
Δυστυχώς αυτή την ευκαιρία οι στρατιωτικοί, δεν την είχαμε τον τελευταίο χρόνο, που έχει τεθεί θέμα καθιέρωσης νέου ειδικού μισθολογίου.
Η Ομοσπονδία μας, η “Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.” είναι η πρώτη ιστορικά συνδικαλιστική Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών.
Ιδρύθηκε το 2017 με βάση το νόμο 4407 του 2016. Το αναφέρω αυτό καθώς υπάρχει και ένα αστικό σωματείο, με το ίδιο όνομα, και τον διακριτικό τίτλο ΠΟΕΣ, το οποίο έχει κληθεί εδώ, παρά το γεγονός ότι η ίδρυσή του βασίζεται στο νόμο 1712 του 1987.
Ο νόμος αυτός διέπει τις οργανώσεις των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοκινητιστών, τις αποκαλούμενες και “εργοδοτικές” οργανώσεις.
Μας προκαλεί εντύπωση που ένα τέτοιο σωματείο κλήθηκε να παρευρίσκεται και να συμμετέχει σε μια συνεδρίαση όπως η σημερινή.
Καταθέτουμε τα σχετικά έγγραφα, καθώς η Ομοσπονδία μας έχει ήδη κινηθεί νομικά, με την κατάθεση αίτησης ανακοπής κατά της ΠΟΕΣ.
Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,
Λόγω χρόνου δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε ένα προς ένα τα “αδύνατα” σημεία της προτεινόμενης διάταξης.
Θα θέλαμε να σταθούμε σε ορισμένα τα οποία θεωρούμε κρίσιμα.
Κατ’ αρχήν διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στο σημερινό μισθό των στρατιωτικών. Καλείστε να ψηφίσετε ένα νέο μισθολόγιο για να μην εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις.
Και επίσης καλείστε να ψηφίσετε κάτι που είναι πρωτοφανές στα χρονικά! Οι στρατιωτικοί -γράφει στο άρθρο 127- δεν έχουν ωράριο!
Προβλέπει ένα επίδομα “ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας λόγω της απασχόλησης χωρίς ωράριο”.
Καταργεί ή όχι το θεσμοθετημένο 40ωρο εργασίας; Πολλοί συνάδελφοι λόγω υπηρεσιακών αναγκών, εργάζονται πάνω από 8 ώρες την ημέρα.
Γιατί να μην πληρωθούν τις υπερωρίες για όσες πρόσθετες ώρες εργαστούν;
Δεν είναι αδικία να μας δίνουν ψίχουλα για να εργαζόμαστε χωρίς ωράριο όλη μέρα;
Μια ακόμα αδικία είναι αυτή που εντοπίσαμε στο επίδομα παραμεθορίου. Η παραμεθόριος που νομοθετείται, είναι διαφορετική από την παραμεθόριο που ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.
Κατασκευάζεται δηλαδή μια “ιδιότυπη” χακί παραμεθόριος.
Τι εννοούμε: Για παράδειγμα, αυτοί που υπηρετούν στα σύνορα με την Αλβανία ή τα Σκόπια, δεν θα δικαιούνται επίδομα παραμεθορίου. Σε αντίθεση με τους δημόσιους υπαλλήλους που το δικαιούνται.
Υπάρχει και το παράδοξο στην Σκύρο. Με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις, είναι παραμεθόριος μόνο για την Πολεμική Αεροπορία. Για τους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς, δεν είναι. Τελικά, αναρωτιόμαστε κι εμείς κατά παράφραση του ποιήματος του Ιωάννη Πολέμη “τι είναι η παραμεθόριος;”.
Bίντεο: Η παρέμβαση της ΠΟΜΕΝΣ στην βουλή