Την κοινή άσκηση για δοκιμή Γερμανικών και Ολλανδικών Patriot στο Πεδίο Βολής Κρήτης, του προγράμματος «APOLLO» είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι.
Η σημαντική αυτή δοκιμή που έγινε στην Κρήτη περιλάμβανε τακτικές αντιβαλλιστικές βολές με το αντιαεροπορικό Patriot. Πιο συγκεκριμένα, εκτοξεύτηκαν βλήματα Patriot εναντίον βαλλιστικών πυραύλων – στόχων, ιπτάμενων στόχων (drone) υψηλών δυνατοτήτων και στόχου-φορέα που προσομοίαζε επίθεση anti radiation.
Η Γερμανο-Ολλανδική αμυντική συνεργασία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο είναι γνωστό με το όνομα Project APOLLO, εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων ώστε να έρθουν πιο κοντά οι χώρες και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάλιστα, είχε προαναγγελθεί ως ένα μοντέλο συνεργασίας για πιθανές επιχειρήσεις στην Πολωνία ή στις χώρες της Βαλτικής τα επόμενα χρόνια. Όπως είχε μεταδώσει το Reuters, o στρατηγός Michael Gschossmann είχε δηλώσει για τη σκοπιμότητα αυτών των ασκήσεων ότι θα βοηθήσουν το ΝΑΤΟ να διασφαλίσει τα Βαλτικά κράτη και την Πολωνία που έχουν ανάγκη επιπλέον αμυντικών δυνατοτήτων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία. Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία λένε ότι φοβούνται τη Ρωσική επιθετικότητα αν και εφόσον οι σχέσεις Μόσχας – ΝΑΤΟ χειροτερεύσουν.
Σημαντική συμβολή στην επιτυχία της άσκησης και την άμεση και σύγχρονη ενημέρωση των συμμετεχόντων καθώς και των αρμοδίων διεξαγωγής της άσκησης, είχε ένα σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από την IDE (INTRACOM Defense Electronics) στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του ΠΒΚ.
Το σύστημα υποστηρίζει την διεξαγωγή ασκήσεων πραγματικών πυρών με οπλικά συστήματα εδάφους-αέρος και εδάφους-εδάφους για τις Στρατιωτικές Δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Με σκοπό την επιτυχή και ασφαλή ολοκλήρωση των ασκήσεων, το σύστημα διασυνδέεται με ένα μεγάλο αριθμό περιφερειακών συστημάτων και τηλεμετρίες μη-επανδρωμένων ιπτάμενων στόχων και παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, στους χειριστές του ΠΒΚ μια ενοποιημένη και αξιόπιστη τακτική εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων.
Χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για την επεξεργασία των δεδομένων και την γεωγραφική απεικόνιση (GIS) των πληροφοριών. Στην ολοκληρωμένη του μορφή μπορεί να ενσωματώσει και υποστηρίξει και άλλα υφιστάμενα ή νέα περιφερειακά συστήματα, να αυξήσει τον αριθμό των χειριστών του ΠΒΚ και να παράσχει, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, την δυνατότητα επανεξέτασης αυτών που έγιναν (των πεπραγμένων – after action review).
Η πολυπλοκότητα, η ακρίβεια και η αμεσότητα στην συγκέντρωση, επεξεργασία και στη συνέχεια η προώθηση των αποτελεσμάτων, σε πραγματικό χρόνο, στους αρμόδιους καθώς και στους συμμετέχοντες στην άσκηση, δείχνουν το σοβαρό έργο και υψηλού επιπέδου έργο που γίνεται στην IDE, η οποία δίκαια έχει καθιερωθεί σαν μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας και την οποία συνεχίζουν να εμπιστεύονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές περιβάλλον.