Με τη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία) με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ολοκληρώθηκε η διήμερη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ- ανατολικών εταίρων και στην περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την παρέμβασή του, τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα έξι αυτά κράτη ως χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ. Επισήμανε ότι τα τρία εξ αυτών -η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Μολδαβία- έχουν ιστορικές σχέσεις με την Ευρώπη, άνω των 1.000 ετών, ενώ τα άλλα τρία συνδέονται με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό για περισσότερο από δύο χιλιετηρίδες.
Για τον λόγο αυτόν ο κ. Κοτζιάς πρότεινε να συνταχθεί ένας κατάλογος θεμάτων συνεργασίας και να συμφωνηθεί σε ποια σημεία υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές ώστε να προγραμματισθεί καλύτερα η συζήτηση και η εκατέρωθεν συνεργασία. Επ’ αυτού ο υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε την προσωπική εμπειρία που είχε από τις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ, στις οποίες είχε συμμετάσχει ο ίδιος στο παρελθόν. Τότε δεν ακολουθείτο μόνο η τακτική των προσκλήσεων προς όλους, αλλά συχνά προκρίνονταν η πρακτική των χωριστών επαφών με κάθε ενδιαφερόμενη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία «να τους βλέπουμε και τους έξι για μία ώρα, να λέμε ευχολόγια και να φεύγουμε. Θα ήταν προτιμότερο να προγραμματίζονται χωριστές συζητήσεις με κάθε χώρα, δύο ώρες ανά εξάμηνο. Με αυτό τον τρόπο σε ένα διάστημα ενός με ενάμιση χρόνου θα μπορούσε να γίνει εξαντλητική συζήτηση με κάθε κράτος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη εφαρμογής από ευρωπαϊκής πλευράς των αποφάσεων και δεσμεύσεων της ΕΕ σχετικά με την απελευθέρωση θεωρήσεων για τους πολίτες των κρατών εκείνων, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.