Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Τούρκικο «σήριαλ»… διαρκείας

Ένας ιδιαίτερα «ζωηρός», όπως έδειξαν οι δύο εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη, σχηματισμός τουρκικών μαχητικών F-16, προέβη σε παράβαση των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο σήμερα, τελευταία ημέρα της μεγάλης ετήσιας διακλαδικής άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017». 

Τα οπλισμένα τουρκικά πολεμικά που ήλθαν για να «περάσουν το μήνυμα» που στέλνει καθημερινά εδώ και δεκαετίες η Άγκυρα, αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά επιφυλακής. Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η επιλογή της τουρκικής πλευράς να προκαλεί με κινήσεις όπως η χθεσινή παραβίαση, από φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού, των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφας (διαβάστε περισσότερα για το συμβάν εδώ) ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ελληνική άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ».  

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας δείχνει ότι δεν προτίθεται να πάψει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία ακόμη και αν η Ελλάδα διεξάγει προγραμματισμένη άσκηση -μια κίνηση που μόνο την ένταση δεν ρίχνει. Μάλιστα η χθεσινή «παραβίαση ρουτίνας» αποκτά άλλη διάσταση, αν αναλογισθεί κανείς ότι η ελληνική άσκηση διεξήγετο παρουσία  υψηλόβαθμων αξιωματούχων όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.