Πάνος Καμμένος: Τι σχεδιάζει για την Εθνική Άμυνα και το προσωπικό της

Τελευταία ανανέωση 08:15 13-12-2016
Πρώτη δημοσίευση 20:20 12-12-2016


Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

 Μέσα από το φυλάκιο Γέφυρα στους Κήπους Έβρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλάει ανοιχτά στο Onalert και την Ιωάννα Ηλιάδη για τα σχέδια που έχει για τον χώρο της Εθνικής Άμυνας, τις προτάσεις του και τι επιδιώκει να καταφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2017.

Πρόκειται για την πρώτη ίσως φορά που υπουργός Εθνικής Άμυνας επιλέγει να δώσει συνέντευξη μέσα από ένα θάλαμο οπλιτών στον Έβρο, θέλοντας έτσι να δείξει πόσο σημαντικό είναι για αυτόν να βρίσκεται ανάμεσα σε στελέχη και σε στρατιώτες.

Το γεγονός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς το φυλάκιο βρίσκεται στην οριογραμμή με την Τουρκία, η οποία τελευταία κλιμακώνει τις προκλήσεις

 

Είναι μια πρωτοβουλία που έχουμε πάρει εδώ και δυο χρόνια, γιατί θεωρώ ότι πέραν από τις επίσημες που υπεύθυνη είναι η ηγεσία του στρατεύματος να κάνει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, έχει ιδιαίτερη σημασία αυτές οι στιγμές που μπορούμε – κι έχετε την ευκαιρία κι εσείς είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια συνέντευξη σε ένα φυλάκιο- να μιλήσουμε με τους στρατεύσιμους, με τους ΕΠΟΠ, με τους υπαξιωματικούς με τους αξιωματικούς, να ακούσω τα προβλήματά τους τις προτάσεις τους.

Όπως ακούσατε κι εσείς κατά τη διάρκεια του δείπνου, τα παιδιά, και οι στρατεύσιμοι, αλλά κυρίως τα μόνιμα στελέχη, μπορούν να σου δώσουν ιδέες που θα βελτιώσουν και την ποιότητα ζωής τους, θα λύσουν προβλήματα που πολλές φορές δεν φθάνουν μέχρι την ηγεσία με τις αναφορές και είναι και μια υποχρέωση πιστεύω της πολιτικής ηγεσίας να μείνει μαζί με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για να τους δείξει ότι είμαστε εδώ. Ότι δεν σας διαβάζουμε μόνο από τις αναφορές, αλλά ζούμε αυτό που ζείτε.

Αυτό έχει παρεξηγηθεί κάποιες φορές. Μου λένε γιατί φοράς στρατιωτικά τζάκετ και πας, γιατί μένεις το βράδυ εκεί, άλλοι λένε λαϊκισμός. Δεν με ενδιαφέριε πώς το λένε, νομίζω ότι αυτή είναι η υποχρέωσή μου, εγώ νιώθω πολύ καλά και προσπαθώ να νιώσουν κι εκείνοι καλά όταν είμαι κοντά τους.

ΕΡ: Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, στην πινέζα πολύ κοντά του Έβρου, σε μια άλλη πινέζα, η οποία είναι η Γέφυρα που μας χωρίζει από την Τουρκία. Τελευταία λόγω της ρητορικής που έχει αναπτύξει η Τουρκία και οι πολιτικοί της, πολλοί φίλοι μου με ρωτούν; “μα τι γίνεται με τον Ερντογάν θα έχουμε κρίση;”

ΕΡ: Είναι θέμα μόνο ρητορικής; Γιατί όπως είπατε κι εσείς οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι και στην καλύτερη κατάστασή τους. Δηλαδή δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια κρίση με μεγάλη ευκολία;

Δεν έχουν υπεροχή να πούμε. Γιατί αν δημιουργήσουν ή αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα επεισόδιο, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Βλέπουμε ότι η ρητορική τους δεν είναι μόνο κατά της Ελλάδος, αλλά κατά της Ευρώπης. Βλέπουμε ότι η ρητορική αυτή τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος ήταν κατά των ΗΠΑ. Είναι μια παράλογη πολιτική. Και μια παράλογη πολιτική μπορεί να οδηγήσει κάποια στιγμή σε μια λανθασμένη απόφαση. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.


ΕΡ: Υπάρχουν φορές που κάποιος σας έχει ζητήσει να δώσετε το τελικό “οκ” για να “πατήσουμε το κόκκινο κουμπί”;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μελέτησα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή όλους τους σχεδιασμούς που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν, ανεξάρτητα της πολιτικής ηγεσίας. Και εδώ πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες είναι προδιαγεγραμμένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια με πάρα πολύ σοβαρή μελέτη, και το κόκκονο κουμπί δεν είναι στα χέρια κανενός υπουργού και κανενός στρατηγού. Υπάρχουν διαδικασίες που προβλέπουν όλα αυτά που το Σύνταγμα επιτρέπει.

Εμείς έχουμε την βούληση την πολιτική να μην φτάσουμε ποτέ σε ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά και παράλληλα την ετοιμότητα εάν χρειαστεί να εφαρμόσουμε τους σχεδιασμούς που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κάνει.

ΕΡ: Μιλάτε για τον σχεδιασμό που έγινε μετά τα Ίμια

Είναι ένας σχεδιασμός ο οποίος ανανεώνεται συνεχώς. Δηλαδή υπάρχουν κάποια σχέδια -αυτά που έλεγε ο Βενιζέλος ότι τα πήρε σπίτι του- τα οποία είναι στάνταρ ανάλογα με τις γεωπολιτικές αλλαγές, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί, τα σχέδια αυτά ανανεώνονται, επικαιροποιούνται, εκγρίνονται και βρίσκονται πάντα στη διάθεση της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας.

ΕΡ: Λέγεται ότι ο στρατός προετοιμάζεται πάντα για τον προηγούμενο πόλεμο.

Ίσως κάποτε να συνέβαινε αυτό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω και εσάς ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι από τις πλέον εκσυγχρονισμένες. Έχουμε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατεύσιμους με πολύ σοβαρές σπουδές, με μέσα πλέον που διαθέτουν πληροφοριών αλλά και τεχνολογικά μέσα που εμείς είμαστε έτοιμοι και για να αποτρέψουμε τον πιθανό επόμενο.


ΕΡ: Να μιλήσουμε όμως για τα εξοπλιστικά. Κατ’ αρχήν υπάρχουν ελλείψεις. Λόγω της κρίσης υπάρχουν ελλέιψεις σε ανταλλακτικά, είναι γνωστό αυτό. Τι έχει συμβεί σε αυτό το κομμάτι ώστε τα υπάρχοντα μέσα να μπορούν να λειτουργούν και να έχουν μια καλή διαθεσιμότητα.

 

ΕΡ: Η στάση του Τραμπ θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον. Ήσασταν από τους πρώτους που είπατε ότι υπάρχουν ελπίδες με τον Τραμπ . Να θυμίσω όμως ότι έχουν αποδειχθεί κάποιες στενές σχέσεις των συνεργατών του με την Τουρκία.

 

Δείτε σε ποια άλλα θέματα αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας:

Πάνος Καμμένος: Τι θα κάνουμε με τον εκσυγχρονισμό των F-16

Θέμα επαναφοράς αμυντικής έκθεσης όπως η Defendory, μελετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως αποκάλυψε στο Onalert ο υπουργός Πάνος Καμμένος – Στόχος να δοθεί ώθηση στην αμυντική βιομηχανία. 

Ποιοι χάνουν το πτητικό και πώς θα συντηρείται η εφεδρεία

Ποια στρατόπεδα θα κλείσουν

Έρχονται αλλαγές στην είσοδο στις Στρατιωτικές Σχολές – Τι λέει για την απόφαση του ΣτΕ και για το χρονοδιάγραμμα. Ευθεία επίθεση στους συνδικαλιστές της Αστυνομίας

Έρχεται ξεχωριστή επετηρίδα υπαξιωματικών;

ΑΥΡΙΟ: Τι άλλο είπε ο Πάνος Καμμένος για: