Οι Ευρωπαίοι κάνουν ότι μπορούν για να δικαιώσουν όσους πιστεύουν ότι στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει ίχνος καλής προθεσης απέναντι στην Ελλάδα την ζωή της οποίας σε όλα τα ζητήματα προσπαθούν να την κάνουν όλο και δυσκολότερη. H EE είναι και στο θέμα των προσφύγων “παιδική χαρά” ,μόνο που το αγαπημένο “παιχνίδι” είμαστε πάλι εμείς!
Στο θέμα του προσφυγικού οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το απίστευτο χάϊδεμα προς την Τουρκία από την οποία διακινούνται οι πρόσφυγες εξοργίζει. Όλες οι προτάσεις και οι σχεδιασμοί που γίνονται κάνουν ακόμη δυσκολότερη τη διαχείριση του προβλήματος από την Ελλάδα σ΄ ότι ποσοστό της αναλογεί. Επιπλέον όλοι οι Ευρπωπαίοι παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα ακριβώς λόγω των αναποτελεσματικών πολιτικών που οι ίδιοι επέβαλλαν! Κι αυτά τα προβλήματα δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να κάνει χωρίς ουσιαστική βοήθεια τίποτα παραπάνω απ΄ όσα ήδη κάνει.
Αντιθέτως η Μέρκελ και η ΕΕ της ανοίγει πολύ εύκολα το πορτοφόλι της για την Τουρκία ,μοιράζοντα δις στους Ερντογάν-Νταβούτογλου που χρησιμοποιούν το προσφυγικό για να εισπράξουν.
Και απο την άλλη ο κάθε γραφικός και πικραμένος -όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός για παράδειγμ- βγαίνει και “κουνάει το δάχτυλο” επειδή λέει η Ελλάδα δεν “φυλάει καλά τα ευρωπαϊκά σύνορα”!
Τώρα θυμήθηκαν όλοι ότι από το Αιγαίο ξεκινά η Ευρώπη.
Κάποιος λοιπόν από την Αθήνα πρέπει να τους πει “αρκετά”.
Ποια είναι η ελληνική θέση στη μίνι-σύνοδο της ΕΕ
Την άποψη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να συμμετάσχει στη σημερινή μίνι-Σύνοδο για το προσφυγικό εξέφρασε κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τη θέση της Ελλάδας, η λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινάει από την Τουρκία και αποκλείοντας την αρχή του διαδρόμου, είναι αδύνατο να ελεχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορεί να υποδέχεται η Ελλάδα στα λεγόμενα hotspots, η Ελλάδα δηλώνει διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της έτσι ώστε να ξεπεράσει η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες, θέτοντας ωστόσο κάποιους όρους. Αυτοί οι όροι αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, την πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, μακριά από το πρότυπο του στρατοπέδου. Στο πλευρό της Ελλάδας, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.
Επιμένουν! Σουλτς: Κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα για 50.000 άτομα!
Την ανάγκη να αναπτυχθούν τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων (Hotspots) στην Ελλάδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 50.000 ατόμων, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προειδοποίησε για τους κινδύνους από το γεγονός ότι μεταξύ χωρών των Βαλκανίων σημειώνονται πλέον πραγματικές εντάσεις με αφορμή την μετακίνηση των προσφύγων.
«Πρέπει να αναπτύξουμε τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα σε σημαντικό αριθμό – 50.000 είναι ο αριθμός που πρέπει να επιδιώξουμε», δήλωσε ο κ. Σουλτς νωρίτερα απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ακόμη ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα είναι ότι πολλά ανακοινώνονται αλλά μετά δεν υλοποιούνται και τόνισε ότι στην περίπτωση της προώθησης προσφύγων από τη μία χώρα στην άλλη έχει προστεθεί κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θεωρούσε ως τώρα πιθανό, ότι μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων πχ. την Σερβία – Κροατία, Σλοβενία – Κροατία, ΠΓΔΜ «σημειώνονται πραγματικές εντάσεις».
Αυτό είναι επικίνδυνο, τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, «για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα εδώ να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα». Αναφερόμενος δε στη στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι με την τακτική του «να μην καεί το δικό μου σπίτι και ας καεί το σπίτι του γείτονα», η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει. «Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε, διότι η πίεση ανεβαίνει. Αν οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν στους πολίτες ότι φέρνουν λύσεις, τότε χάνουν την εμπιστοσύνη και αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευτεί συμφωνία επανεισδοχής με το Αφγανιστάν, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και χαιρέτισε την δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες ότι «πρέπει να στείλετε πίσω τους ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν». Νομίζω το είπε διότι οι πρόσφυγες «χρειάζονται ένα μήνυμα – ότι όσοι δεν διώκονται και δεν έχουν καμία πιθανότητα δεν πρέπει να αφεθούν στους εγκληματίες και τους διακινητές», δήλωσε ο κ. Σουλτς.
Reuters: Η ΕΕ βάζει 400 συνοριοφύλακες στα Βαλκάνια
H EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.