Περισσότερα από 6.000 άτομα αναμένεται να επισκεφθούν τα πεδία των μαχών του θρυλικού Ρούπελ και τα υπόγεια οχυρά της Γραμμής Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αυτό το Σαββατοκύριακο (13-14 Μαϊου), για να ζήσουν από κοντά την αναβίωση της μάχης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά.
Αυτό εκτιμά ο Παναγιώτης Σαββίδης, ένας εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM» για το ενδιαφέρον που εκδηλώνει ο κόσμος να συμμετάσχει σε αυτού του είδους δράσεις που είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό. «Είναι η δεύτερη χρονιά που ο Δήμος Σιντικής διοργανώνει την εκδήλωση με την υποστήριξη φορέων και επαγγελματιών της περιοχής. Πέρσι είχαν έρθει στην περιοχή περίπου 4.500 άτομα» αναφέρει ο κ. Σαββίδης.
Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει την αναβίωση της Μάχης των Οχυρών (που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1941), με ομάδες αναβιωτών, εκρήξεις και εντυπωσιακά εφέ, καθώς και αεροπορική επίδειξη από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 Ζεύς. Θα υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις όλο το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης. Μεταξύ αυτών και η χοροεσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο με κοστούμια εποχής.
«Εκτιμώ πάντως, ότι η πιο συγκινητική στιγμή, η αποκορύφωση της εκδήλωσης είναι η αποχώρηση των Ελλήνων από το οχυρό, όπου ωστόσο οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να φτάσουν, γι’ αυτό ποτέ δεν θεωρήθηκαν αιχμάλωτοι πολέμου. Ο εχθρός λοιπόν, αναγνωρίζοντας το πόσο τίμια και γενναία πολέμησαν τους απέδωσε τιμές» σημειώνει ο κ. Σαββίδης.
«Αυτό που θέλουμε να γνωρίζει ο κόσμος, είναι ότι δημιουργήσαμε νέες θέσεις στάθμευσης, αλλά η προσέλευση την Κυριακή θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από την έναρξη της εκδήλωσης, που θα αρχίσει στις 11.30 για να μην δημιουργηθεί συνωστισμός» επισημαίνει. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα, καθώς όσοι συμμετέχουν μελετούν και την ιστορία και στόχος είναι να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου.
(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)